Rus gazeteden 2015 sezonu ve halkın tatil eğilimi ile ilgili önemli analiz

Rus gazeteden 2015 sezonu ve halkın tatil eğilimi ile ilgili önemli analiz
Rusya'nın İngilizce yayın organı Moscow Times, ülkedeki seyahat pazarının ve destinasyonların durumunu irdeleyen bir haber yayınladı. Haberde, Rus turiatin bu yılki seyahat tutumunun nasıl şekilleneceğine dair öngörüler yer aldı.


TurizmGüncel

Olağan yıllarda İspanya, Yunanistan ve İtalya gibi Avrupa destinasyonlarının ciddi bir Rus turist beklentisi içinde olduğu belirtilen haberde, "Ancak bu sene olağan bir sene değil. Rublenin dolar ve euro karşısında değer kaybetmesi, petrol fiyatlarındaki düşüş ve azalan gelirler nedeniyle Rusların yurt dışında tatil maliyetleri arttı" değerlendirmesi yapıldı.

YÜZDE 50 - 70 DÜŞÜŞ VAR

Rusya Turizm Endüstrisi Birliği Sözcüsü Irina Tyurina, bu yıl Rusya'da tatil amaçlı çıkışların yüzde 50 - 70 arasında düştüğünü belirtti. Tyrurina, tur operatörü iflasları ve kolluk kuvvetlerine getirilen 'bazı ülkelerde tatil yapılmayacağına' ilişkin kararın da seyahat pazarındaki kaybı arttırdığını ifade etti.

Haberin devamında şu detaylara yer verildi:

RUSYA'DAKİ KRİZ SADECE AVRUPA İÇİN KÖTÜ HABER DEĞİL

Rusya'daki kriz sadece Avrupa destinasyonları için değil, aynı zamanda Rus turistin gittiği ülkelerdeki alışveriş merkezleri, barlar, restoranlar ve spa'lar için de kötü bir haber. Çünkü Ruslar, tatilde yaptıkları yüksek harcamalarla bilinen bir turist profili.

RUS TURİST ALMAN TURİSTTEN ÜÇ KAT DAHA FAZLA HARCIYOR

Krizden önce Rus turistin Hırvatistan'daki günlükharcamasının 170 euro olduğunu belirten TUI Rusya Ürün ve Satın Alma Müdürü Ivor Vucelic ise, bunun ortalama 50 harcaması olan Alman turistinkinden üç kat daha fazla olduğuna dikkat çekti.

AB'NİN AMBARGOSU RUSLARIN AĞZINDA EKŞİ BİR TAT BIRAKTI

Rusya krizinin Avrupa seyahat pazarını vurması bekleniyor. Bunun nedeni ise sadece kriz, daralan bütçeler ve rublenin geçen yılından bu yana Ruble karşısında yüzde 25 değer kaybetmesi değil. AB'nin Rusya'ya uyguladığı ekonomik ambargo, Rus halkının ağzında ekşi bir tat bırakmış durumda.

KRİZİN ETKİLERİ GÖRÜLMEYE BAŞLADI

Krizin etkileri ise şimdiden görülmeye başladı. Ocak ayında Rus halkının yaptığı gümrüksüz alışverişlerde ciddi düşüşler var. Global Blu'nun verilerine göre, düşüş oranı, İspanya'da yüzde 43, Yunanistan'da yüzde 56 ve İtalya'da yüzde 54. Veriler, hem tatile giden Rus vatandaşı sayısında, hem de bunların yaptığı harcmalarda düşüşler olduğunu gözler önüne seriyor. Ortalama gelirleri yüzde 27 azalarak 720 - 730 dolar seviyesine gerileyen Ruslar, kesenin ağzını kolay açmıyor.

EN ÇOK ETKİLENECEK ÜÇ ÜLKE YUNANİSTAN, İTALYA VE İSPANYA

Rusya'daki krizden dolayı Avrupa ülkeleri arasında seyahat sektörü en çok etkilenecek üç ülke Yunanistan, İspanya ve İtalya olacak. 2014 yılında, Yunanistan 1 milyon turist alırken, İspanya ve İtalya'nın aldığı Rus turist sayısı sırasıyla 883 bin ve 635 bn oldu. Bu üç ülkeyi, Almanya, Fransa ve Çek Cumhuriyeti takip ediyor.

Avrupa'daki bu pahalı destinasyonlar Rus turist kaybederken Bulgaristan ve Montenegro Yunanistan'ın ucuz otellerine talebin artacağını belirten Ivor Vucelic, Avrupa'nın vize konusunda Rus triste sağlayacağı kolaylığın pozitif etki edeceğinin altını çiziyor.

Rusya'daki krizden dolayı Mısır ve Türkiye'nin de kaybedecek çok şeyi var. Bu iki ülke, Rusya'dan en çok turist alan destinasyonlar.

TÜRKİYE VE MISIR'IN AVANTAJI

Rus Tur Operatörleri Birliği Başkan Yardımcısı Dmitry Gorin, 2014 yılında hem Türkiye, hem de Mısır'ın popülaritesinin arttığına dikkat çekiyor. Gorin, "Türkiye ve Mısır'ın avantajı, Rus turist sayısını korumak için hem olağanüstü çaba sarf etmeleri, hem de Rusya'daki tur operatörleri ile güçlü bağlar kurmaları. Örneğin Türk hükümeti Türk resortlerine turis getiren uçaklara 6 bin dolar yakıt desteği verecek" dedi.

HER ŞEY DAHİL'İN KRALI TÜRKİYE VE MISIR

Haberin sonunda  Ivor Vucelic'in şu değerlendirmesine yer veriliyor:

Rus tüketiciler bu yıl son dakikada, yiyecek - içecek, gezi ve hatta dondurmanın bile içinde olduğu 'her şay dahil' paket tatillerini tercih edecekler. Türkiye ve Mısır ise her şey dahil sisteminin kralı



Bu Haber 24.03.2015 - 11:33:57 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.