Kiralık işçiye kıdem tazminatı yok

Kiralık işçiye kıdem tazminatı yok
Kiralık işçi olarak yılın belli dönemlerinde çalışan işçilerin kıdem tazminatı almalarının zor olduğu belirtiliyor.


Kamuoyunda ''kiralık işçi'' olarak adlandırılan özel istihdam büroları, çalışma hayatında pek çok şeyi değiştiriyor. Bu çerçevede yılda sadece 8 ay çalışabilecek olan işçilerin, kıdem tazminatı kıdem tazminatı alamayacağı belirtiliyor.

Gazete Habertürk'ten  Ahmet Kıvanç ve Tahsin Akça'nın hazırladığı habere göre, kıdem tazminatı almaya hak kazanabilmek için minimum 1 yıl çalışması gereken işçi, kiralık işçi yasasıyla beraber yılda en fazla 8 ay çalışabilecek ve bu süre kıdem tazminatı hakkı kazanmak için yeterli değil. Kiralık işçilerin kıdem tazminatı alabilmelerinin tek yolu ise, bağlı bulundukları özel istihdam bürosu tarafından tüm yıl çalışabilecek şekilde istihdam edilmeleri.

Haberde yasaya dair şu notlar düşülüyor:

''Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi” olarak adlandırılan düzenleme, ilk defa 2003 yılında, 4857 sayılı İş Kanunu çıkartılırken gündeme geldi. Kanun henüz taslak halinde iken bu konu “Mesleki Faaliyet Olarak Ödünç İş İlişkisi' başlığıyla düzenlendi. Ancak sendikaların karşı çıkması üzerine o dönem bu düzenlemeden vazgeçildi. 2009 yılında çıkarılan bir torba kanuna konulan madde o dönem veto edilmişti.''


6 AY GEÇMEDEN YENİ KİRALIK İŞÇİ YASAK

Geçici işçiler ise bir işyerinde 4’er aylık dönemler halinde çalışabilecekler. Bu süre en fazla 8 aya kadar uzatılabilecek. Aynı işyerindeki çalışma süresi hiçbir şekilde 12 aya ulaşamayacağı için, geçici işçiyi kiralayan işverenin kıdem tazminatı ödeme sorumluluğu olmayacak.

Kiralık işçi çalıştıran işveren, söz konusu sürelerin sonunda aynı iş için 6 ay geçmedikçe yeniden kiralık işçi çalıştıramayacak. Yılın 6 aylık döneminde üretim faaliyetleri yoğun olan bir işveren, bu dönemde işçi kiralayıp, üretimin az olduğu yılın geri kalanında daha az işçi çalıştırabilecek.

‘ZORLAYICI NEDENLER’ İYİ DENETLENMELİ

Yasaya göre geçici işçi, analık ve doğum ile askerlik nedeniyle çalışamayan işçiler işe dönünceye kadar; mevsimlik tarım işlerinde ve ev hizmetlerinde süresiz olarak çalıştırılabilecek.

“Üretimi önemli ölçüde etkileyen zorlayıcı nedenlerin ortaya çıkması” hali ile işletmenin ortalama mal ve hizmet üretim kapasitesinin “öngörülemeyen şekilde” artması durumunda geçici işçi çalıştırılabilecek. Üretimi önemli ölçüde etkileyen zorlayıcı nedenler ile kapasitenin öngörülemeyen şekilde artması ifadesiyle neyin kastedildiğinin, yönetmelikle iyi tanımlanması gerekiyor. Amacı aşan şekilde geçici işçi çalıştırılıp çalıştırılmadığını denetleme konusunda Çalışma Bakanlığı’na önemli görev düşüyor.

40 MESLEK İÇİN BELGE ŞARTI ERTELENDİ

40 meslek için dün sona eren belgesiz çalışma uygulamasının süresi, 31 Aralık 2016’ya ertelendi. 17’si inşaat, 10’u enerji, 7’si otomotiv 6’sı metalde olmak üzere Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı 2017’de başlayacak.

10 KİŞİNİN ALTINDAKİ İŞYERLERİNDE 5 İŞÇİYE KADAR ÇALIŞTIRILABİLECEK

İşletmenin mal ve hizmet üretim kapasitesinin öngörülemeyen şekilde artması haliyle sınırlı olmak üzere, bir işyerinde çalıştırılabilecek geçici işçi sayısı, toplam işçi sayısının dörtte birini aşamayacak. Ancak, on ve daha az işçi çalıştırılan işyerlerinde 5 işçiye kadar geçici işçi çalıştırılabilecek. Türkiye’de 1.7 milyon işyeri var. Bunun 1.4 milyonunda 9 kişi ve altında işçi çalışıyor. Personel 1 kişi de olsa 10 kişi de olsa, bu işyerlerinde 5 kişiye kadar geçici işçi çalıştırmak mümkün olacak. Yazının devamı

DİSK İTİRAZ ETMİŞTİ


4 Mayıs tarihinde kiralık işçi yasasını protesto eden DİSK, şu noktaların altını çizmişti:

''Meclis gündemindeki bu yasaya göre işçi kiralama yetkisi veriliyor. Bunun anlamı açıktır. Emeği ile geçirenler köle haline getirilmek isteniyor. Kayıtlı istihdamın neredeyse yarısı kölelik büroları aracılığıyla güvencesiz çalıştırılacaktır. Kiralık işçilerin işsizlik fonundan faydalanma imkanı neredeyse olmayacaktır. İşverenler işçileri dilediği gibi kullanıp işi bittiğinde kapı önüne koyacaktır. Geçici işçi çalıştırmak işverenler için cazip hale gelecektir. Taşerona rahmet okutacak sistemdir. Çözüm işçi simsarlığını önlemektir.   İnsan ticaretini yasallastiran bu yasa tasarısı kayıtsız şartsız TBMM gündeminden çekilmelidir.''



Bu Haber 27.05.2016 - 10:47:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.