İçkili eğlence merkezlerine 'vergi ayarı' geliyor

İçkili eğlence merkezlerine 'vergi ayarı' geliyor
Bar, pavyon, gazino, gece kulübü, taverna ve diskotek gibi içkili eğlence yerlerinden alınan ‘eğlence vergisi’nin artık Bakanlar Kurulu tarafından belirleneceği belirtiliyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in belediye başkanları ile bir araya gelerek, eğlence vergisini yeniden belirleyeceği kaydedildi.

 
Belediyeler tarafından belirlenen başta eğlence vergisi olmak üzere bazı vergiler için Bakanlar Kurulu kararı hazırlanıyor. Eğlence vergisi bar, pavyon, gazino, gece kulübü, taverna ve diskotek gibi içkili eğlence yerlerden alınıyor. Bu yerler biletle girilmesi zorunlu olmayan yerler olarak geçiyor. Çıkarılacak Bakanlar Kurulu kararında eğlence vergisinin yanısıra, ilan ve reklam vergisi, işgal harcı, tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcı, işyeri açma izni harcı tarifeleri yeniden belirlenecek. Bakanlar Kurulu kararı için son hazırlıklar yapılıyor. Bu çerçevede geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bazı belediye başkanları ile biraraya geldiği öğrenildi. 
 
ŞİMŞEK TOPBAŞ’LA GÖRÜŞTÜ
 
İçki yasaklarını düzenleyen 6487 sayılı yasa ile daha önce belediyeler tarafından belirlenen bazı vergilerin Bakanlar Kurulu tarafından tespit edilmesine ilişkin düzenleme yapıldı. Yasa 24 Mayıs 2013 günü yürürlüğe girdi. Yasanın 16. maddesiyle, Bakanlar Kurulu’na vergi ve harçların tarifelerini ‘belediye grupları’ itibariyle tayin etmesine ilişkin yetki verildi. Böylece daha önce belediyeler tarafından belirlenen eğlence vergisi gibi toplamda 5 vergi Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya geldiği öğrenildi. Toplantıya ayrıca bazı illerin ve ilçelerin belediye başkanlarının da katıldığı ifade edildi. Bu toplantıda harçların mevcut oranlarıyla devam ettirilip ettirilmeyeceği, tek oran belirlenip belirlenmeyeği konularının ele alındığı belirtildi. Maliye Bakanlığı’nın kararname üzerinde detaylı bir çalışma yaptığı ve yakın bir zamanda çıkarılacağı kaydedildi.
 
VERGİ FARKI ALINIYOR
 
Eğlence vergisi eski halinde günlük 100 liraya kadar alınabiliyordu. Her belediye de bunu nasıl uygulayacağını ilan ediyordu. Örneğin turistik bir bölge olan Antalya Büyükşehir Belediyesi, canlı müzik yayını yapan, barlar ve tavernalar, cafe ve diskotekler için günlük 35 lira, lunaparklar için günlük 70 lira, buz pateni işletmeleri için günlük 70 lira, içersinde birden fazla eğlence yeri bulunan diskotek, aqualand gibi yerler için de sezonda aylık 3 bin 750 lira olarak eğlence vergisini belirlemişti. Maliye Bakanlığı’nın da şimdi bu kategoriler üzerinde çalıştığı turistik bölgeler ile büyükşehirleri dikkate alarak bir çalışma yaptığı belirtiliyor.
 
İLAN VE REKLAM VERGİSİ DEĞİŞECEK
 
YİNE çıkarılacak kararnamede ilan ve reklam vergisi de belirlenecek. Bu vergi de belediyeler tarafından belirlendiği için belediyelere göre değişiklik gösteriyor. Örneğin İzmir Büyükşehir Belediyesi ışıklı veya projeksiyonlu ilan ve reklamlardan her metrekare için yıllık olarak 55 lira alıyor. Beyoğlu Belediyesi ise cadde, sokak ve kaldırım üzerinde ışıksız ilanlardan yıllık 1.600 lira, haftalık 320 lira, bina cephesine ve özel mülkiyet üzerine konulan ışıksız ilanlardan metrekareden yıllık 85 lira vergi alıyor. (Hürriyet)


Bu Haber 02.10.2013 - 09:30:00 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.