HOTREC, günübirlik kiralık evler için harekete geçiyor

HOTREC, günübirlik kiralık evler için harekete geçiyor
Turizm alanında Avrupa’nın en büyük şemsiye örgütü olan HOTREC (Otel, Restoran ve Kafeler Birliği)’in Genel Kurul Toplantısı, İtalya’nın Başkenti Roma’da gerçekleşti.

 

Genel Kurul’a, Türkiye adına TUROB Başkan Yardımcısı Armin Zerunyan’ın yanı sıra, AB ülkelerinin konaklama ve ağırlama sektörü temsilcileri, AB Parlamentosu milletvekilleri, HOTREC Üyeleri ve Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) Genel Sekreteri Taleb Rifai ile çok sayıda basın mensubu katıldı.

 
GENEL KURUL NOTLARI


Genel Kurul, HOTREC Başkanı Kent Nyström ve UNWTO Genel Sekreteri Taleb Rifai'nin açılış konuşmaları ile başlayan Genel Kurul’da, özetle aşağıdaki konular üzerinde duruldu;

 

Turizm ve Konaklama sektörü: sosyo-ekonomik değişimi yönlendirmektedir.


HOTREC ve UNWTO stratejik partnerlerdir.


Dünyada 2013 yılında her 7 kişiden 1'i seyahat etmiştir.


2014 öngörüleri turizmde %4-4,5 bir artış olması yönündedir.


2020 yılı itibariyle dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğu şehirlerde yaşayacaktır.


Çin dünyadaki en büyük kaynak pazar haline gelmiştir.


Sürdürülebilirlik için daha fazla çaba harcanması gerekmektedir.


Oteller kültürel mirasın korunmasına katkı sağlayabilir.


Gelişme ve büyüme, beraberinde sorumluluk getirir.

 
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Antonio Tajani ise, konuşmasında aşağıda konulara değinmiştir;


Turizm Avrupa'daki en önemli endüstrilerden biridir.


Kriz zamanlarında bile gelişen tek sektördür.


Güney Amerika, Çin ve Rusya'dan daha fazla turist gelmesi sağlanmalıdır.


Genel Kurul Toplantısında; Gelecek AB seçimleri hakkında bilgi verilmiş ve HOTREC'in bu konudaki manifestosu dağıtılmıştır. Online seyahat acenteleri, dot.hotel domain’inin konaklama sektörü tarafından desteklenmesi konuları görüşülmüştür. Gıda Etiketlemesi, bilinçli alkol servisi & tüketimi, erişilebilirlik, online kanallardaki misafir yorumları, otellerdeki spor salonları ve yüzme havuzları konularında standardizasyon sağlanabilmesi, Özellikle Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Amerika pazarları için AB içerisinde sadece Schengen vizesi geçerliliği ve 15 güne kadar olan kalışlarda kapıda vize imkanı sağlanabilmesi, Sürdürülebilir Turizm, Ödeme kartları ve Telif Hakları konularında bilgiler ve güncel gelişmeler aktarılmıştır.


HOTREC KİRALIK EVLER İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

Diğer yandan, kısa süreli kiralık evlerin sektöre verdiği zarar ve 5 AB ülkesinin bu konuda yaptığı yasal düzenlemeler değerlendirilmiş, Almanya’da ise mahkeme tarafından konutların turizm amaçlı olarak kısa süreli kiraya verilemeyeceği kararı paylaşılmıştır. Yapılan araştırmaya göre, bu tür kiralamaların payı artarak, pazarda %5 seviyesine çıkmıştır. HOTREC, ilgili hükümetler nezdinde gerekli önlemlerin alınması amacı ile yakın zamanda konuyla ilgili olarak; güvenlik, hijyen, mali zorunluluklar ve tüketici hakları üzerine bir görüş yazısı sunacaktır.


MESLEK BİRLİKLERİNE DAHA FAZLA ŞEFFAFLIK, RAPORLAMA VE GÖZETİM ESASI 


Genel Kurul’da görüşülen en önemli konu ise Telif Hakları konusunda yaşanan gelişme olmuştur. AB Konseyinin yeni yönergesi ile telif hakları konusunda Meslek Birliklerine daha fazla şeffaflık, raporlama ve gözetim esası getirilmiştir. Meslek Birlikleri yeni kurallara uymak zorunda bırakılmış ve şartların makul olması gerekliliği şartı gelmiştir. Meslek Birlikleri tüm bilgileri kamu ile paylaşma ve mükerrer ödemeleri engellemek adına yaptıkları anlaşmalardan diğer Meslek Birliklerini haberdar etmek durumunda olacaktır. Bu durum HOTREC'in son 10 yıldaki en büyük başarısı olarak görülmektedir. Yönergede öne çıkan unsurlar aşağıdaki gibidir;


Meslek Birlikleri ve kullanıcılar iyi niyet çerçevesinde müzakere yapmalı ve gerekli tüm bilgileri karşılıklı olarak paylaşmalıdır.


Lisanslama şartları objektif olmalı ve ayrımcılık gözetmemelidir.


Tarifeler ilgili alanda sağlanan servisin ve kullanılan hakların değeriyle ilişkili olarak makul olmalıdır


Meslek Birlikleri, kullanıcıyı tarifeleri belirleyen unsurlar konusunda bilgilendirmelidir.


Meslek Birlikleri, lisans talep eden kullanıcıyı gecikmeksizin yanıtlamalıdır.

 
HOTREC VE IH&RA  SEKTÖR İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAK


Genel Kuruldaki önemli gelişmelerden biri ise, HOTREC ve IH&RA (Dünya Otelciler ve Restorancılar Birliği) arasında Mutabakat Zaptı imzalanması olmuştur. Yapılan stratejik ortaklık protokolü ile konaklama sektörünün iki büyük global kurumu arasındaki işbirliğinin kuvvetlendirilmesi hedeflenmektedir. Böylelikle HOTREC ve IH&RA, iki kurumun da ortak amaçları doğrultusunda sektörel çıkarlar için ortak çalışacaktır. İşbirliği HOTREC'in, IH&RA'ya tam üyeliği ile sürdürülecektir. Bununla beraber Uluslararası Konaklama Endüstrisi ve Avrupa Konaklama Endüstrisi mümkün olduğunca tek sesli hareket edecektir.


Bu önemli işbirliği ortamının yaratılması, TUROB Başkan Yardımcısı Armin Zerunyan'ın, IH&RA Yönetim Kurulu Üyeliği Görevi kapsamında  gösterdiği lobi faaliyetleri neticesinde gelişmiştir.

 



Bu Haber 14.04.2014 - 16:54:28 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Mücella Tarhan 15.04.2014 - 12:39

    Dünya Turizm trenlerinin en önemli parçası olan EV TURİZMİni asılsız haberlerle engelleme çabalarını anlamak mümkün değil. Avrupada 50 milyon kişi tatilini ev rahatlığında geçirmeyi tercih ediyor. Bir organizasyonun çıkarlarına ters düştü diye 50 milyon turist tercihlerini mi değiştirecek? Sürdürülebilir turizmi doğanın içine beton bloklarını oturtarak gerçekleştirmeye çalışan zihniyetten, üyelerinin antik kentlere modern yapılar planlarken sessiz kalan birliklilerden çok bir şey beklememek lazım. Almanya örneğine gelince Alman maliye bakanlığı 01.01.2010 dan beri (–paragraf 12, bent 2 , nr.11) Gelir vergisi yasası uyarınca kısa süreli turistik amaçlı kiralamalardaki vergi oranını 19 ‘dan 7’ye indirmiştir . Bu tarzda seyahat edenlerin bölgeye sağlayacakları katkının farkında oldukları için, yapılacak harcamalarda verginin yerelde kalacağını bildikleri için böyle bir yöntem uygulamışlardır. Türkiye’de Ev Turizmi denetimsiz yapılmaktadır. Biz de alt yapılarını oluşturup, kayıt altına alma çabasındayız. Böylelikle Türkiye’yi tercih etmeyen, gelir düzeyi yüksek, eğitim düzeyi yüksek, halkla iç içe yaşamayı tercih eden bir kitleyi ülkemize çekebileceğiz. Türsab Ev Turizmi Komitesi Başkanı

  • Mahmut 15.04.2014 - 05:33

    Bu kadar bos bir haber olamaz... Dunyada esamesi okunmayan derneklerin keni caplarinda yaptiklari aciklamalari haber olarak sunmak olayin sadece tek yonuyle ele alinmasidir. Gunluk kiralik evler tum dunyada kabul gormus yeni bir trenir ve dunya artik bu yone kaymaktadir. Otel lobileri istedikleri kadar bu yonde PR calismasi yapsinlar, bu gercegin onune gecemezler. TurizmGuncel gibi bir plat102ormda sirf bu yonde haberler yapilmasi yerine, biraz da yurtdisinda kiralik ev lobisinin yaptigi calismalarin haberlerinin yayinlanmasi daha dogru olur...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.