Hava yolu yolcu talebi mayısta güçlü büyüdü ancak ufukta fırtına var

Hava yolu yolcu talebi mayısta güçlü büyüdü ancak ufukta fırtına var
IATA, mayıs ayına ait küresel hava yolu istatistiklerini açıkladı. Mayıs ayında güçlü bir büyüme yakalayan hava yolu sektörü Afrika hariç tüm bölgelerde artışlar kaydetti. IATA CEO'su Tıny Tyler ise, Yunanistan krizi ve Asya Pasifik'teki zayıf ticari hacim nedeniyle 'fırtına' uyarısı yaptı.


Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği (IATA), mayıs ayına ait hava yolu yolcu verilerini açıkladı. 2014 yılının mayıs ayına kıyasla talepte güçlü bir büyüme olduğu belirtilen açıklamada, kilometre başına yolcu gelirinin yüzde 6.9, kilometre başına sunulan koltuk arzının yüzde 6.5 ve yük faktörünün yüzde 0.3 artışla yüzde 79.3'e ulaştığı kaydedildi.

Uluslararası hava yolu yolcu talebinin geçen yılın mayıs ayına kıyasla yüzde 7.1 oranında arttığı kayedilirken, Afrika hariç tüm bölgelerde artışlar olduğuna dikkat çekildi.

BÖLGELERE GÖRE DURUM

Asya Pasifik bölgesindeki yolcu talebinde 9.4'lük artış yaşanırken, kapasite artışı yüzde 6.8 ve doluluk oranı yüzde 1.8 artışla yüzde 76 oldu.

Avrupa bölgesindeki yolcu talebinde yüzde 5.9, kapasitede yüzde 4.1 ve doluluk oranında yüzde 1.4 artış kayddildi. Avrupa genelindeki doluluk oranı yüzde 81.6 olarak açıklandı.

Kuzey Amerika'da ise talepte yüzde 2, kapasitede yüzde 0.7 ve doluluk oranlarında yüzde 1.7 artış yalandı. Bu bölgedeki doluluk oranı ise yüzde 81.1 oldu.

Mayıs ayında en güçlü büyüme ise Orta Doğu'da gerçekleşti. Verilere göre, yolcu talebi yüzde 14, doluluk oranı yüzde 3.7 artışla yüzde 74.6 ve kapasitede yüzde 19.7 artış hesaplandı.

Latin Amerika'da ise yolcu talebinde yüzde 7.4 artış kaydedildi. Kapasitenin yüzde 6.8 oranında arttığı Latin Amerika'da, doluluk oranı ise yüzde 0.4 artışla yüzde 80.2 oldu.

Mayıs ayında hava yolu yolcu talebinin düştüğü tek bölge ise Afrika oldu. Buna göre, yolcu talebinde yüzde 3.9 düşüş yaşayan Afrika hava yolu şirketleri, kapasitelerini yüzde 4.9 gibi talepteki düşüşün de üzerinde bir oranda düşürürken, doluluk oranı yüzde 0.7 artışla yüzde 64.6 oldu.

'UFUKTA FIRTINA VAR'

IATA CEO'su Tony Tyler, mayıs verilerinin güçlü bir büyümeye işaret ettiğini, ancak Yunanistan'daki kriz ve Asya Pasifik bölgesindeki zayıf ticaret verilerinin ufukta bir fırtınaya işaret ettiğini söyledi.


Bu Haber 03.07.2015 - 14:23:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.