Sedat Kirt

Utrecht Fuarı'nın ardından

Avrupa’nın en önemli fuarlarından birisi olarak kabul edilen, Hollanda pazarı ile çalışan acente ve otelcilerimiz için büyük önem taşıyan Utrecht Turizm Fuarı (Vakantiebeurs) 10-15 Ocak tarihleri arasında gerçekleşti.
 
FUARIN TÜRKİYE AÇISINDAN GENEL GÖRÜNÜMÜ
 
Fuarda Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlatılan 750 metrekarelik alanda 40 katılımcı kuruluş yer aldı. Bu alanın çevresinde yer alan diğer bağımsız Türk firmalarıyla birlikte ülkemizin tanıtımı için kullanılan alan 1000 metrekareyi aşmış oldu. 2011 yılında 122 bin 100 kişinin ziyaret ettiği fuar alanına bu yıl da altı gün içinde 100 binin üzerinde ziyaretçi giriş yaptı.
 
Utrecht Fuarı ilk günde sektör kuruluşlarına, diğer günlerde ise tüketiciye yönelik olması nedeniyle turizmin tüm unsurlarını bir araya getirmesi açısından ilgi çekiyor. Süresinin altı gün olması da ziyaretçi sayısını doğal olarak artırıyor. Fuarın daha doğrusu Hollanda pazarının ilgi çekici bir diğer özelliği ise 'bilinçli' ve 'kültür meraklısı' tüketicinin en çok bu fuarı ziyaret ediyor olması. 
 
HOLLANDA TURİZMİNİN YENİ EĞİLİMİ: KÜLTÜR TURİZMİ
 
16 milyon 727 bin kişinin yaşadığı Hollanda’dan Türkiye’ye 2011 yılının ilk 11 ayı içinde 1 milyon 195 bin 106 giriş yapmış. Bakanlık verileri bu sayıyı doğrudan 'turist' olarak kabul ederken, Hollanda’daki tur operatörleri bu sayının yarıya yakınını anavatanını ziyaret eden 'Hollandalı Türkler'in' oluşturduğunu iddia ediyor. Bakanlık verilerini doğru kabul edersek, Türkiye Hollandalı ziyaretçiler açısından 2005 yılından bu yana en büyük artışı yakalamış oldu ve yüzde 10’luk bir artış gerçekleştirdi.
 
Hollanda araştırmalara göre 2010 yılında yurtdışına 18,5 milyon turist gönderen bir ülke. Yani nüfusundan fazla turist gönderme gibi olağanüstü bir 'turizm sevdası' var bu ülkede. Kimi Hollandalı yıl içinde 2, hatta 3 kez tatile çıkabiliyor. Türkiye bu rakamlara göre Hollanda pazarında yüzde 4,4’lük bir pazar payına sahip. 1 milyonun üzerindeki ziyaretçilerin yüzde 2,5’lik bölümü kültürel turları, yüzde 3,2’lik bölümü aktif turizm dallarını, yüzde 25,5’lik bölümü 'wellness' olarak isimlendirilen sağlık ve bakım ağırlıklı tatili tercih ediyor. Geriye kalan bölüm ise güneş, kum ve deniz için Türkiye’ye, çoğunlukla da çocuklu ailelere uygun 'her şey dahil' otellere geliyorlar.
 
Ancak, Hollanda’da yıllardır “kültür” ağırlıklı çalışan tur operatörlerinin yaptığı araştırmalara ve Lahey Kültür ve Tanıtma Müşavirliğimizin raporunda yer verdiği bilgiye göre ise ülkemiz açısından son 5 yıldaki en büyük artış kültür turizminde gerçekleşmiş görünüyor. 2006 yılında Türkiye’ye yapılan kültür amaçlı tatillerin sayısı 30 bin iken bu sayı bu yıl 110 bine ulaşmış durumda. Araştırmalar, önümüzdeki 3 yıl içinde 2.7 milyon Hollandalının bir kültür turu satın alacağını, bunlardan 1,04 milyonunun Türkiye’ye gitmeyi planladığını ortaya koyuyor.
 
POPÜLER SORU: KRİZ HOLLANDA PAZARINI NE KADAR ETKİLEYECEK?

Ülkemizdeki ve Marmaris’teki turizmcinin tüm pazarlar için son aylarda en sık sorduğu soru burada da soruldu: Hollandalı krizden ne kadar etkilenecek? Krizin Avrupa ülkelerinde olduğu gibi burada da yarattığı bir endişe var. Büyük firmalar önlemlerini alıyor, ancak sabit maaşla çalışan Hollandalılar şu an için kendilerini tatil planı yapmada olumsuz etkileyecek çok büyük bir sorunun olmadığını söylüyorlar. Tüketicinin de tur operatörünün de görüşü AB ülkelerinin krizden dolayı koyduğu vergi artışlarının İspanya, İtalya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkelere giden Hollandalıların sayısında düşüş yaratacağı, Türkiye’nin ise 2012 yılında yüzde 5 ile 8 arasında bir artış yakalayabileceği yönünde. Ancak, tedbirli konuşan ve “önümüzdeki ayların neler getireceğini beklemek gerekir” diyenler de var. 
 
MARMARİS'E İLGİ VE YENİ ARAYIŞLAR

Marmaris, Hollandalı tur operatörlerine göre her kesimden Hollandalıya hitap eden özelliklere sahip. Çocuklu aileler için uygun tesisler, gençler için su sporları ve eğlence olanakları, 50 yaş üstü için doğayla iç içe bir çevre, deniz-kum-güneş kadar geleneksel yaşamı öğrenmek isteyenlere sunulabilecek günlük geziler… Marmaris’teki tesislerin nitelik attırmasıyla birlikte önümüzdeki yıllarda Hollanda pazarından daha fazla pay alınmasının çok kolay olduğu belirtiliyor.
 
Bakanlık yetkilileriyle yapılan görüşmeler sonucunda, Utrecht Fuarı dışında Hollanda’daki 2 önemli fuarın daha Marmaris Turizm Birliği’nin 2012-2013 yılındaki etkinlik takvimine alınması gündeme geldi. Şubat ayında Amsterdam’da düzenlenen “bisiklet ve yürüyüş fuarı” ile Eylül ayında düzenlenen 50 yaş üstü fuarı, Marmaris çevresine katkı sağlayabilecek 2 önemli etkinlik.
 
Ayrıca, Kültür ve Tanıtma Müşavirliği ile yapılan görüşmelerde “Türk-Hollanda ilişkilerinin 400. yılı” nedeniyle 2012 yılı içerisinde bir takım etkinlikler de planlamaya alınabilecek.

Utrecht Fuarı sırasında Müşavirliğimiz ile ortak gerçekleştirilen 13 Ocak’taki “Marmaris Günü”nde ziyaretçiler için bilgi yarışması düzenlendi ve yarışmayı kazananlara tatil ve çeşitli hediyeler verildi. Bölge otelcilerimizin katkısıyla gerçekleşen etkinlikte turizmcilerimiz ve tesisleri de yarışmayı izleyenlere tanıtıldı. 

Marmaris Tanıtım Masası'nı ziyaret eden Hollandalı turizmcilere ve tatil tüketicilerine kendi dillerinde tanıtım hizmeti sağlanarak hazırlanan yayınlarla istedikleri bilgiye ulaşmaları sağlandı. En çok ilgiyi Sarıgerme’den Datça’ya kadar tüm bölgeyi ayrıntılı şekilde tanıtan Hollandaca rehber, broşür, harita ve DVD’lerin gördüğü tanıtımda, “Spor Kenti Marmaris” projesi kapsamında düzenlenecek spor oyunlarının broşürleri de dağıtıldı.
 
 

Bu Makale 17.01.2012 - 10:24:10 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Ufuk Sogancı 22.01.2012 - 01:40

    Sayın Kirt,Tesbitleriniz ve çalışmalarınız için teşekkurler.Hollandanın nüfusu 16 milyon çolukçocugu çıkar.Geriye kalandan 1.300.000 kişi icra ve devletle yaptığı işlerden dolayı borclu.Hükümetleri öncelikle bu borcların ödenmesini talep etti.Önce boçlar kapanacak.Türkiyeye de çalışan Büyük tur operatörlerinden biri iflastan kurtulmaya çalışıyor. inşallah sıkıntılarını aşarlar.Hollandalı Türkiyeyi seviyor.Diğer destinasyonlardaki sıkıntıdan dolayı rota Türkiye olabilir.Ama eğer kültür Turizmi derlerse vay Marmarisin, Bodrumun haline bölgemize düşen pay azalır.Şimdiden önlem alınmalı.Bizim bölgenin kültürel değerleri orada hatırlatılmalı.

  • Yilmaz Caldir 18.01.2012 - 04:10

    Hollandalilarin son yillardaki kultur turizmine yonelisi Turkiyede yeterince algilanamiyor. Mugla bölgesi, Kapadokya, Istanbul, Konya önumuzdeki yillarda bu hareketten yarar görebilir. Bakanligimiz bu konuya ilgi gosterirse daha buyuk gelir ekde edilebilir.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.