Sedat Kirt

Travel Turkey'de turizmciler değil 'yöresel ürünler esnafı' ağır bastı

Bu yıl 5. kez düzenlenen Travel Turkey İzmir Fuarı, 8-11 Aralık tarihleri arasında Kültürpark Fuar Alanındaki 3 salonda gerçekleştirildi. 638 kurum, kuruluş ve işletmenin “katılımcı” olarak tanıtım alanı kullandığı fuarı 4 gün boyunca 20 bin 568 kişinin ziyaret ettiği açıklandı.


İstanbul’daki EMITT’den sonra Türkiye’nin 2. Uluslararası Turizm Fuarı olarak ortaya çıkan Travel Turkey’de bu yıl Türkiye’den 50 ilden, Dünyadan ise 19 ülkeden katılımcıların yer aldığı bildirildi. Onur konuğu ülke durumundaki komşu Yunanistan, fuarın en çok ilgi gören tanıtım alanına sahip oldu. Yunan adalarında tatil olanaklarını öğrenmek isteyen İzmirliler ve Türk acenteciler 4 gün boyunca Yunan müziği eşliğinde, “uzo”nun ve “mastika” likörünün tadına bakarak bilgi aldılar.

Fuarın belkemiğini oluşturan 2 no’lu salondaki turizm sektörü temsilcileri ise kendi sektörlerinden katılımcı sayısının azlığından yakındılar. Salonun orta bölgesinde yeralan İzmir’in önemli otelleri ve 1-2 yerli tur operatörü dışında diğer bölgelerden fuara otel ve acenteci ilgisinin azlığı mutlaka araştırılmalı. Fuarın ortakları Hannover Messe, İZFAŞ ve TÜRSAB… Özellikle TÜRSAB, eğer bu fuarın yaşamasını istiyorsa ve önemine inanıyorsa, üyesi olan acentecilere fuarın tanıtımını çok daha etkili yapmalı. Otelcilerin katılımı için de 3 ortak baş başa verip bir formül arayışına girmeli ki, acenteci ve otelci bu fuarda bir araya gelebilsin.

Marmaris Turizm Birliği olarak bu konudaki bir önerimizi fuar organizatörlerine fuar bitmeden iletme olanağı da bulduk. Hemen her bölgede kurulan Kalkınma Ajansları her geçen yıl fuarlarda daha fazla görünmeye başladı. Ancak, sahip oldukları büyük maddi güç ile İstanbul ve İzmir fuarlarında en geniş alanları kiralayan bu ajanslar, fuarları kendi yörelerinin küçük esnafının ürün satış kapısı olarak görüyor yalnızca. Eğer ajanslar, yöresel ürünler için kiraladıkları alanlar kadar sektörel salonlarda bölgesindeki otelci ve acenteciler için de yer kiralayabilirse bir çözüm kapısı aralanabilir. Ajanslar, profesyonel ayrıma gitmeden, bölge esnafının satış yaptığı alan içerisinde otelcisine-acentecisine birlikte yer vermeye kalkarsa bu hiçbir işe yaramayacaktır. Çünkü sektör temsilcisinin fuarda istediği ortam karşı karşıya oturup iş konuşabilmektir. Bu sağlanmadığı sürece, İzmir’deki Travel Turkey Fuarı’nı bekleyen tehlike, bir yöresel ürünler ve hediyelik eşya fuarına dönüşmesi olasılığıdır.

Bu “uyarı” niteliğindeki düşüncelerimizin yanında harcanan bir de çaba var karşımızda. Fuar kapsamında gerçekleştirilen “Hosted Buyers”, yani Özel Davetli Satınalmacı isimli program kapsamında bu yıl da 11 ülkeden acenteciler İzmir’de ağırlandı ve dileyen turizmci ile görüşme olanağı da sağlandı. Travel Turkey organizatörleri, TÜRSAB’ın da desteklediği bu programda yabancı acentecileri fuar boyunca İzmir’de en iyi şekilde ağırlayıp, Türk turizmcilerle bir araya getiriyor, doğrudan iş konuşma ortamı yaratıyor. Bu programa en büyük zararı ise, tam da randevulu görüşmeler sürerken aynı salon içinde davullu-zurnalı müzik yayını yapan bölge tanıtım standları verdi, bu da başka bir sorun!

Hannover Messe yetkilileri bu yıl acente ve otel yetkililerinden olumlu görüşler aldıklarını, erken rezervasyon dönemi için fuarın öneminin daha da artacağını beklediklerini söylüyorlar. Hatta bu nedenle önümüzdeki yıl fuarın Aralık ayının ilk günlerinde gerçekleşmesi de sözkonusu.

Marmaris Turizm Birliği, Travel Turkey’e 3 yıldır hiçbir davet beklemeden gönüllü olarak, bu fuarın Ege Bölgesi ve Türk turizmi için önemine inanarak ve bölge turizmcimize destek olmak amacıyla katılıyor. 2012’de de yer alması kesin gibi. Ancak, fuar organizatörlerinin fuarın geleceğine yönelik tehlikeyi görmesi ve önlem alması için de düşüncelerimizi açıkça paylaşma ihtiyacı duyuyoruz. Travel Turkey, bir “turizm fuarı” olarak yaşamalı, daha da güçlenmelidir.

İZMİRLİLER MARMARİS’İ SEVİYOR!

Fuarın Marmaris açısından en önemli artısı, geçen yıla göre daha da fazla tüketici, yani halk ilgisi görmesi oldu. 4 gün içinde Marmaris tanıtım yayınları 2 kez tükendi ve Marmaris’ten ek malzeme getirtildi. İzmirliler “Marmaris sevgileri”nin nedenini Ege’de yeşil kalabilen neredeyse tek turizm merkezi olarak açıklıyor. Marmaris 126 metrekarelik tanıtım alanı içinde yer verdiği otel işletmeleri ile onlarca acenteciyi ağırladı. Tanıtım Alanında masası bulunmayan, ancak görüşmeleri için yer arayan otelci ve acentecilerimizin de buluşma noktası haline gelen MARTAB, ücretsiz içecek servisiyle de konuklarına en iyi hizmeti verdi. Pina Restoran’ın sponsorluğu ile gerçekleştirilen servis kusursuz işlerken, fuarın 3. günü Marmaris Turizm Birliği’ne üye köy muhtarları fuarı ve standı ziyarete geldiler. Aynı gün düzenlenen kokteylde ise Marmaris yoğun bir ziyaretçi grubunu başarıyla ağırladı.  

MARTAB Tanıtım Alanı’nda bölge tanıtımında kullanılan teknoloji de ilgi çekti. Geçtiğimiz yıl hazırlanan ve Akyaka-Bozburun hattındaki tüm köyler ile belde merkezlerini kapsayan 360 derecelik sanal tur ziyaretçilerin beğenisini kazandı. Dokunmatik ekranda dileyen ziyaretçi bölgeyi kendi başına gezdi ve bilgilere erişti. MARTAB alanını fuarın ilk günü akşam saatlerinde ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da bir sanal tura katıldı.  Ertuğrul Günay’a MARTAB yetkilileri bilgi vererek bölge için hazırlanan 360 derecelik tanıtım çalışması hakkında açıklama yaptı. Bakan Günay, sanal turla Orhaniye ve Selimiye’yi gezdi. Bölgeyi kuşbakışı izleme olanağı sunan fotoğraflardan oluşturulan 360 derecelik tanıtımı uzunca bir süre ilgiyle izledi. “Gelip görme fırsatı bulamıyoruz, en azından bu şekilde gezelim” diyen Bakan Günay’ı Marmaris Belediye Başkanı ve Marmaris Turizm Birliği (MARTAB) Başkanı Ali Acar da Marmaris’e davet etti.

MARTAB tasarımı ilgi çekti

MARTAB tarafından özel olarak tasarlatılan tanıtım standı fuar ziyaretçilerinin ilgi odağı oldu. Bölgenin turistik değerlerinden esinlenerek şekillendirilen tasarım önümüzdeki iki yıl boyunca yurtiçi fuarlarında kullanılacak. Fuara bölge otelcileriyle birlikte katılan MARTAB, Fethiye ve Ayvalık Turizm Birlikleriyle de kurumsal görüşmelerde bulundu.




Bu Makale 17.01.2012 - 10:07:39 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Agnost 23.12.2011 - 11:08

    Fuara bir çok küçük ilden katılımcı oluyor. Bu iller genelde il turizm müdürlüklerinin önderliğinde bu işe girişiyorlar, turizm müdürlükleri yeterli mali desteği sağlayabilmek için yerel esnaftan (otelrestoranzanaatkartakı tasarımcısı vb.) yardım buluyor onlarda standı bir süre sonra işgal ediyor. Turizm müdürlüklerine bu konuda bakanlıkça ödenek çıkarılması, otel ve acentelerin belirli iskontolar alması fuarı daha düzgün ve amaca yönelik hale getirebilir.

  • Olcay Erbay 13.12.2011 - 01:08

    Sedat Beyin dile getirmiş olduğu sorun gerçekten çok büyük vede çok acilen bu tür organizasyonlarda turizm ile ilgili olan fuarlarda yer verilmemeligıda ve yemek fimalarının turizm fuarlarında satand verilmesi çok saçma Çünki kenisine hitap edecek ve pazar bulacak potansiyel müşteri yok Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay bu konuda düzenleme yaptırabilirse tuizmciler daha çok ülkeye satış yapabilecek...Lütfen bu konuda görevli vede yetkili olan şahısları bu konuyla ilgilenmelerini gerekiyor

  • ufuk soğancı Tesla Travel 13.12.2011 - 10:06

    Sayın Kirt, Yazdıklarınıza tamamen katılıyorum.Başladığından beri katıldığım bu fuarda gectiğimiz 2 yıl profesyonellerin katılımının arttığı gözlenmişti.Ama bu yıl panayıra dönmüş.Fuarın pazarlanmasından kaynaklanan sorunlar mı var diye düşünmeden edemedim.Ama katılan yörelerin de hiç kusuru yok mu? Yörelerdeki idari ve siyasi otoriteler turizmden pay istiyorlar ama hic profesyonelce davranmıyorlar. Profesyonel destek almıyorlar.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.