Birgül Akgül

TripAdvisor işletmeleri mağdur ediyor

TripAdvisor işletmeleri mağdur ediyor
Ne zaman yorum portallarının konaklama ve turizm sektörü üzerindeki baskısını düşünsem, aklıma hep Marmaris’teki otelci gelir, gülerim.

‘‘Madem otelim pis neden kaldınız, neden bardakları, havluları giderken çantanızda götürdünüz evinizde bardak mı yoktu, siz törenle karşılama mı bekliyorsunuz biz burada kimsenin egosunu tatmin etmiyoruz’‘ gibi yanıtlar vermişti. Merakınızı gidermek, yeniden okumak ve hatta biraz da gülmek isterseniz linke buradan ulaşabilirsiniz. Elbette bu üslubun tartışılacak yanı yok ancak müşteri de her zaman haklı değil!

Uzun yıllardır düşündüğüm, savunduğum ve her fırsatta eleştirdiğim bir yaklaşım var. Türk otelciliği, misafirperverliği son derece abartmış durumda.

Halbuki yurt dışında böyle mi? Kendi ülkesinde veya farklı ülkelere gerçekleştirdiği seyahatlerde göremeyeceği hizmet ve alakayı Türkiye’de gören turistleri ufacık sitemlerinde jestlere boğup, hizmette sınır tanımama durumunu onlara biz öğretiyoruz.

Peki, neden şikayet almaktan bu kadar korkar olduk?

Bazı yorum sitelerinin katlanılmaz baskısı, şeffaflıktan uzak erişimleri ve her isteyenin yazıp çizebildiği yerler olması işletmecileri zora sokan durumlar arasında. Dünyanın en önemli seyahat platformlarından biri olan TripAdvisor’da hiç konaklamadığınız bir otel için sanki orada konaklamışsınız gibi olumlu veya olumsuz yorum yapabiliyorsunuz! TripAdvisor haksız rekabete, asılsız içeriklere olanak sunuyor ve işletmeleri aldıkları ücretin üzerinde hizmet sunmaya mecbur bırakıyor. Şımarık, haksız, karalayıcı müşterilerin veya kötü niyetli kişilerin kolaylıkla yazıp çizebildiği bu gibi platformlar, puan, dolayısıyla da satış kaygısı nedeniyle işletmelerin sömürülmesine neden oluyor. Operatörü, misafiri her kriz ve sorunda işletmeleri köşeye sıkıştırıp posasını çıkarana dek kanını emiyor.

‘‘Konaklaması süresince hiçbir şeyden mutlu olmadı, ne yapsak kar etmedi, konaklaması bitmeden misafiri kazandık, jestler, ikramlar, ala carte hizmetler neler sunduk neler ama yetmedi, havalimanına transferini yaptık, giderken el salladık az kalsın su bile dökecektik, yine de döner dönmez kötü yorum yapmaktan geri kalmadı.’’ Bu hikâye size de tanıdık geldi mi?

İnsan eğilimleri turistler için de geçerli; kaderim senin elinde dediğiniz herkes iplerinizi eline alıp sizi kukla gibi oynatır. İşletmeler mesafeli, kural belirleyici ve tabiri caizse ‘‘cool’’ olmadıkça kötü niyetli tüketicilerin iki dudağının arasına mahkûm olmaktan kurtulamayacaklar. Türkiye artık 90’ların, 2000’lerin turistlerini ağırlamıyor. O kuşak değişti. Bir bardak çay ikram ettiniz diye ülkesinden mektuplar gönderen, otele gelince boynunuza sarılıp hediyeler getiren o naif insanlar dünyanın her yerinde azaldı. Son on yılda iyice artan dijital zorbalık nedeniyle eskiden ağzı olan konuşurdu, artık interneti olan şuursuzca yazıyor.

İşletmelerin uğradığı haksızlıkları savunan güçlü platform veya STK’ların olduğunu düşünmüyorum. TripAdvisor’ın yol geçen hanına dönen yorum yapma işlemine karşı dur demek gerekmiyor mu? Bakanlığımız bu konuyu gündeme getirip bu gibi kontrolsüzce yorum yayınlayan platformlar ile direkt temasa geçmelidir. İsteyince oluyor, bakınız BookingCom hala Türkiye’den Türk otellerini satamıyor.


Bu Makale 03.09.2021 - 16:13:30 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • FULYA OKUTUR 02.10.2021 - 11:40

    Çok doğru tespitler yapmışsınız. İstediği tavizi alamayan misafirlerin, işletmeyi batırmayı hefelercesine çirkin yorumları bütün otelcilerin sorunu haline geldi. Memnun misafirlerin %10-15'inin, mutsuz misafirin %90'ının yorum yazdığını düşündüğinizde kötü yorumların neden işletmeleri endişelendirdiğini tahmin edersiniz.

  • Hatice Egemen 22.09.2021 - 08:29

    Yorumlariniza hak veriyorum Gercekten tripadvisor orda ki egitimsiz olan vatandaslari cok etkiliyor. Ben Ingilterede yasiyorum ve kesinlikle o platformun insanlarin secinlerini ne kadar etkilediginin farkibndayim. Guzel olan seyse insanlar su anda biraz daha gercekleri farketmeye basladi yani her yazilan elestirice gercek bir tecrubeye dayanmiyor. Isyerlerinin cok sakin ve duyarli sekilde elestiriye tesekkur edip ozguvenli sekilde gorevlerine devam etmesi cok iyi olur. Gordugum kadari ile turism alt yapi calisanlari bunlardan daha cok zarar goruyor. Yaziniz icin tesekkurler Hatice Egemen

  • kaan berkkan 11.09.2021 - 08:29

    Merhaba Birgül Hanım; Sadece TripAdvisor mu? HolidayCheck baskısı otelcilere antidepresan kullandırtıyor. Olumsuz yorumların çoğu sevgili gurbetçilerimize ait. O siteyi kendilerini tatmin amaçlı kullanıp, hizmet vereni yerden yere vuruyorlar. Saygılarımla

  • Yavuz Candan 08.09.2021 - 03:33

    Tripadviser masum degil ama hic degilse itiraz etme ve kanitladiginizda bir sekilde yorumu sildirebiliyorsunuz. Sanirim siz Booking com kotulugunu kesfetmediniz! Biz otelcilerin 1. derecede sorunumuz booking.com dur , o kadar kotu ve sabitler ki hic bir sekilde yorumlari geri alamaz veya sildiremezsiniz. Misafirler booking com u otelleri cezalandirmak ve tehdit icin kullaniyorlar. Ben sirf bu yuzden booking com u Channell Management Programindan cikardim. Saglicakla

  • Ela Işık Sinan 04.09.2021 - 08:32

    Sevgili Birgül Hanımcığım; Haklı serzenişinize bizzat yaşadığım bir olayı aktararak katkı da bulunmak isterim. . Bende uzun yıllar otelcilik yaptım hatta dediğiniz gibi o 90'lar 2000'ler döneminin otelciliğin ve Turizmin en şaşalı döneminde. Turistlerin gerçekten kaliteli olduğu, bir kere geldiği otele senelerce sadakatle bağlı olup her sene aynı özlemle gelen, garsonundan müdürüne aynı samimiyeti gösteren şahane insanlar tanıdım. "Öneri ve şikayet" lere gerçekten makul istek ve şikayetleri yazan turistler gördüm. Ama bunların hepsi o yıllarda kaldı.. O turistlerin de kalmadığı gibi otelcilik kavramı da değişti. Malesef artık her şey sanal dünya da yapıldığı için bir yere yemek yemeğe gideceksen, konaklama yapacaksan "TripAdvisor" sitesi belirleyici olmaya başladı ( malesef) bu da dediğiniz gibi müşteri ve işletmeci arasında geçen sıkıntıları teyit etmeksizin direkt olarak portalında yayınlaması o otelin veya restoranın kötü olduğunun göstergesi oldu.. Bu bilinen ve malesef çözülmesi gereken bir sıkıntı. Gelelim başıma geleni.. Otelciliği bıraktım fakat ben de Fethiye de villa turizmine katıldım ve uzun yıllardır Hisarönündeki villamızı kiraya veriyorum. Pandemi nedeni ile eşimle birlikte 3 aya yakın o evde kaldık ve kaldığımız sürece bahçemizde aklınıza gelecek her türlü meyve ve sebzeyi yetiştirdik ve özenle bahçemize yönelik bir sürü şeyler yaptık. Tabi karantina kalktı ve bizde hemen evi kiralamaya açtık. Dolayısıyla bahçedeki sebze ve meyveleri misafirlerimize "lütfen bahçedeki meyve ve sebzeleri tüketin" diye her giriş çıkışlarda ilettik. Onlar da sağolsun yorumlara hep bahçedeki sebzeleri yazmışlar ne kadar güzel olduklarını her sabah biberimizi domatesimizi bahçeden aldık gibi sevimli yorumlar yapmışlar ( Villamız normal şartlarda bahçe de sebze ve meyve hizmeti vermiyor) bu notu ayrıca belirtmek isterim... Gelelim bu seneye, tabi ki bu sene bahçeye her hangi bir sebze ve meyve dikemedik. Nisan ayında bir anda 17 günlük karantina kararı alındı ve evimiz hemen kiralamaya açıldı. Uzattım konuyu ama ; Sezon içinde gelen bir misafirimizin yorumu " Yalancılar, bahçede ne meyve var ne sebze, baktık bulamadık, madem dikmediniz söyleyin" şimdi tam olarak nasıl bir beklenti, nasıl bir kafa anlamak mümkün değil.. Ev ve temizlik vs bununla ilgili şikayeti olsa anlarım ama bu şımarıklık anlaşılır ve kabul edilir değil. O müşteriyi kırmızı listeye aldım fakat Otelcilikde de olan bu uygulamının gerçekten daha aktif çakışması gerektiğine inanıyorum. Zira parayla kalemin gücünü satın alan bu şuursuz insanlara birinin dur demesi gerekir.. Sevgilerle Ela Işık Sinan

Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.