Hikmet Atilla

'Pasif, tembel, ilgisiz bir turist profili ile karşı karşıyayız'

Kültür turizmi ile turizme başlayan sektör, deniz, kum, güneş turizmi ile devam etti ve her şey dahil sisteminin bulunuşu ile kendisini zirveye taşıdı. Ortadoğu da olan olaylardan dolayı da bir anda cazibesini kaybetti.

Her şey dahil sistemi yerli halk ile turist arasında bir kopukluk yarattı.

Türkiye, turizm sektörüne yapmış olduğu önemli yatırımlar ile Akdeniz’in en modern, en lüks otellerinin sahibi oldu. Hizmet ve fiyat dengesini  iyi yakaladı, çocuklu ailelere yönelik yatırımlar ön plana çıktı. Turizm barış, özgürlük ve ortaklaşa hareket diyerek, kendi ülkelerinde birbirleri ile kavgalı olan insanları  bir araya getirmeyi, bir masa etrafında birleştirmeyi başardı. Değişik milletleri bir araya getiren turizm her şey dahil sistemi ile turist ile yerli halkı birbirinden uzaklaştırdı. Verilen lüks hizmettin keyfini çıkarmak turist için daha önemliydi.

Tatil yaptıkları ülkede neler oluyor, bu ülkedeki insanlar  yaşamlarını  nasıl sürdürüyor, onlardan değişik neler yapıyor, ne yiyip, ne içiyor, nasıl bir kültüre sahip, onları farklı kılan yanlar neler... Hiçbir şey turisti ilgilendirmiyor, merakta etmiyor. Böylelikle kültürel ve sosyal dayanışma tatilci ile yerli halk arasında yok oluyor. Tesisin dışında birbirleri ile bir şeyler paylaşma  arayışı yok, ne oluyorsa tesisin içerisinde oluyor.  Tatilciler ve tatil ülkesinde yaşayan insanların birbirlerine verecek, birbirlerinin önlerini açacak çalışmalarda her şey dahil sistemi ile yoksun bırakıldılar. Birbirlerine katkı sunacak bütün imkanlar, fırsatlar bu sistem ile  bertaraf edildi.

Böylelikle, ismini hatırlamadığım birisinin dediği gibi; gözlerini kapayıp, uçağa bindirip getirsenz, tatili bitene kadar hangi ülkede olduğunu anlamayacak turist profili ile karşı karşıya geldik. Dışarı ile bağlantısı olmayan, sadece odadan çıkıp havuz başına  veya denize inen, sırf yemek yemek için  oturduğu, uzandığı yeri terk eden turist.  Aktif, koşan, yaratıcı turist yerini pasif, tembel, ilgisiz turiste bıraktı.

Halbuki turist yerli halk ile bir araya geldiğinde birbirine verecek çok şeyleri var. Birbirlerini anlayacaklar. Birbirlerini hoş görecekler. Her şeyi siyasetçilerden bekleyeceklerine inisiyatif alacaklardır.

Sıkıntılı bir dönemde geçiyoruz, bu sıkıntılı dönemde doğru olanı bulmalıyız. 

Bu Makale 05.01.2017 - 09:58:27 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Turizmci 12.01.2017 - 03:30

    İmitasyon ürünler sattığı butiğinde atletle müşteri karşılayan bazen onu da giymeyen esnafın gelen turist kalitesiz diye şikayet etmesine benzedi. Otelciler olarak öyle olaylarla karşılaşıyoruz ki bazen maliyetimizi yükseltmek pahasına misafirlerin dışarı çıkmaması en azından kafamızı rahatlatıyor. Talihsiz bir yazı olmuş.

  • HİKMET ATİLLA 07.01.2017 - 01:50

    Turistin dışarı çıkması yukarıda belirtilen olumsuzlukları düzeltir, kalifiye personel de artış olur, esnaf kendine çeki düzen verir. Tabi ki her şey dahil sistemi tamamı ile ortadan kaldırma düşüncesinde değilim, bir bakıyorum 20 odası olan otel de her şey dahil sistemi ile hizmet veriyor, hem bunları engellemek gerekir, hem de bölgelere göre her şey dahil sistemini değerlendirmek gerekiyor. Her şey dahil sisteminde olan bazı sunumları kaldırıp, onun yerine turisti dışarı çıkarabilecek tarihi, kültürel vb. yerleri koyabiliriz. Değişikliğe de gitmek gerekiyor.

  • alem 05.01.2017 - 08:19

    kemerde yaşıyorum dışarı çıkan turist olarak bir göz attım ve gördüğüm manzara şu...araç yollarına sandalye koyup kaldırmdan geçen rus veya diğer ırklardan gelen turistin g.tüne bakan, içtiği sigara izmaritini yola fırlatan, içtiği çay bardağını yola koyan, akşam çöpünü kutuya değil de dükkanının önüne koyan..istanbul dan aldığı 25 tl lik valizi 500 tl ye satan ot var esrar var diyen esnaf varrr.. :))))) ya biz dua edelim bize bunlar geliyor

  • dısarda ne var 05.01.2017 - 11:27

    turist dışarı cıkıp ne yapsın , yolsuz kalmış kazıkcı esnaf , garabet yollar , eskimis ve asiri imar olmus cirkin kasabalar , turizm sektorunu terketmis kalifiye esnaf yerine gelmis kalitesiz personel , islamafobi , riskler , dua edinde , otele gelip kalsin , yoksa kimseye is yok....Turizm sektoru cok buyuk bir imaj kaybi icinde , ve tek sorumlu belli..

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.