Hikmet Atilla

Hikmet Atilla: Turizmde coğrafi yapı ve siyasi gelişmeler önemli

Hikmet Atilla: Turizmde coğrafi yapı ve siyasi gelişmeler önemli

İspanya turizmde rekor yılını yaşıyor, en fazla turist gönderen ülkelerde İngiltere 1. sırada iken Almanya 2. sırada ve bunları takip edenler de Avrupa Birliği ülkeleri.

İspanya, İngilizleri çok içki tükettikleri için istemiyoruz dese de İngilizler gurur meselesi yapıp gitmemezlik etmiyorlar, gidiyorlar ve içmeye devam ediyorlar. İspanya’dan sonra Avrupa’dan en fazla turist çeken ülkeler Yunanistan ve İtalya. Dikkat edelim bunların hepsi de bir ara bilhassa Almanya’ya işçi gönderen ülkelerdir. İkinci Dünya savaşı sonrası 1955 yılında Almanya yurt dışından vasıfsız işçi almaya başladı, ilk olarak bu ülkelerden aldı. Bundan sonra da sıra 1960’ta Türkiye’ye geldi. İspanya ve Yunanistan Avrupa Birliği’ne 1980 yıllında katıldılar, 1985’ten itibaren sınırlardaki pasaport kontrolleri kalktı ve insanlar kimlik ile rahatlıkla seyahat etmeye başladılar. Bu süreçte ne oldu? Bu ülkelerin Avrupa Birliği’ne üyeliklerinden sonra vatandaşları kendi ülkelerine geri döndüler. Dönenler ağırlıklı turizmde çalışmaya başladı. Fakat Almanya ile de ilişkilerini koparmadılar, ticari olarak ilişkileri devam ettirdiler.   

Kitle turizmi dediğimiz “deniz, kum, güneş” turizmi başlamıştı, bu sıralarda tatil yapmayı düşünenlerin sayıları da arttı. Özel uçakların da devreye girmesi ile fiyatlarda rekabet arttı. İspanya konumu itibarı ile Avrupa’nın sınırları içerisinde olduğundan, araba ile de ulaşılabilir bir uzaklıktaydı. Böylelikle daha çok insan tatil yapmaya başladı. Türkiye ise kültür turlarına başlamış, kitle turizmine de el atmış durumdaydı. 1980 sonrası ise yeni yatırımlarla, yeni konaklama tesisleri ve havaalanları ile birlikte ilgi de artmaya başladı. Hem tesisler yeni, hem de fiyatlar uygun. Fakat sektör turizm olunca, coğrafi yapı ve o ülkedeki siyasi gelişmeler önemli rol oynamakta. Turizm ticarete dönüştü. Ekonomik ambargo denildiğinde ilk akla gelen turizmdir.

İspanya ve diğer Akdeniz ülkelerinin Avrupa’dan bizden daha fazla turist alması birlik arasında olan dayanışmadan kaynaklanmaktadır. Türkiye’de ise tam tersi. Sık sık “riskli ülke” olarak ilan edilmesi, istenmeyen siyasi çıkışlar, Avrupa’daki vatandaşlar arasında kutuplaşma, ortak dil kullanamama gibi sorunlar söz konusu.  Avrupa’daki vatandaşlarımızın arasında bir birlik oluşturabilirsek, bu işi çözmüş oluruz.  Mümkün olabilir mi? Olur.

Rusya-Ukrayna savaşı tabi ki onları bizi etkilediği gibi etkilemiyor.

İki hafta öncesinde İspanya’daydım. Otel fiyatları bizim ile kıyaslanmayacak düzeyde yüksekti. Yeme içme fiyatları bizim ile (kaldığım yer Sevilla ve Madrid) neredeyse aynı, hizmet konusunda ise insanlara yaklaşımları çok iyi. Eğlence yerleri belirli bölgeye toplanmış, herhangi bir kısıtlama yok. Allah var, tarihi ve doğayı da bize göre iyi korumuşlar.

Turizmin, insanı, doğası, kültürü, tarihi ve arkeolojik yapıları ile bir bütün olduğunu tekrar görmüş olduk.


Bu Makale 06.07.2022 - 11:38:33 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.