Birgül Akgül

İstanbul’da kaç müze var?

İstanbul’da kaç müze var?
Son makalemin üzerinden bir ay geçti. İki makale yazdım ancak gazeteye göndermedim. Sürekli değişen gündem nedeni ile biraz köşeme çekilip, gözlem yapmak istedim.


Çok konuşulan, çok fazla belge, genelge, bilgi paylaşılan bir dönemden çıktık. Son bir ayda sayfalarca yazı okudum, tahmin edersiniz, genelgeler… COVID-19 nedeniyle dosya bombardımanına tutulduğumuz bu süreçte hepimiz çok yorulduk. Sertifika koşulları, güncellemeler, güncellemelerin de güncellemeleri, yoruma bırakılmış karmaşık maddeler ile boğuşup durduk… Bu konuya birazdan, kısaca değineceğim.

Gelelim sorumuzun cevabına…

Akşam haberlerinde Ayasofya’nın camiye çevrilmesinin gündeme geldiğini, temmuz ayında değerlendirileceğini öğrendim. Sonra bir anda anılara daldım. 2004-2006 yılları arasında Harbiye Divan otelinde resepsiyonist olarak çalıştım. Deskte concierge hizmeti de verdiğimiz için İstanbul’un turistik yerlerini iyi öğrenmem gerekiyordu. Ayasofya’yı ziyaret ettiğimde 21 yaşındaydım. Büyülenmiştim. 2005’te de kapısında uzun kuyruklar vardı, bugün gitseniz yine vardır… Birden ‘kalk Birgül biraz araştır, İstanbul’un kültür, sanat, cami haritasını çıkar’ dedim kendime.

İstanbul’da 3.365 cami var. İstanbul müftüsü nüfusa göre sayının az olduğunu, en az 10.000 tane daha cami yapılmasını istemiş.

Sözcü gazetesinin haberine göre İstanbul’da 6.127 okul var. Okullardan yarısı devlet, yarısı ise özel okul olarak hizmet veriyor. Üç bin kusur özel okul…

İstanbul’da 42 AVM var.

Müze sayısı ise yalnızca 54. Müzeler Genel Müdürlüğü’nün sitesinde yayınlanan 2018’e ait bir istatistikte o yıl Türkiye’de en çok ziyaretçi alan 10 müzeden 4’ünün İstanbul’da olduğu görülüyor. Listenin ilk sırasında Topkapı Sarayı, 2. sırasında ise Ayasofya Müzesi yer alıyor. Peki, sizce 2 milyon 37 kişi tarafından ziyaret edilen Ayasofya’yı camiye çevirmeye ihtiyacımız var mı? Üstelik Sultan Ahmet Cami de yürüme mesafesinde yer alıyorken… İstanbul’un en önemli turistik noktalarından biri olan Ayasofya’nın müze olarak kalması hem elde edilen gelir, hem de şehrin kimliği açısından çok önemli. Mesela Londra’da 300, Berlin’de 180, New York’ta ise 100 müze varken, İstanbul’un müze azaltmaya değil, çoğaltmaya ihtiyacı olduğunun farkında değil miyiz?

COVID-19 sürecinde de gördük ki ülkemizin bilimsel araştırma merkezlerine ihtiyacı var. 2020’de diyanete ayrılan bütçe 8 bakanlıktan daha fazla. O bakanlıklar İçişleri Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, AB Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı. Diyanet kusura bakmasın ancak bütçesi ile solladığı bakanlıkların bu ülke için daha fazla üretmeye, daha fazla araştırmaya, daha fazla yatırıma ihtiyacı var.

Makalemin sonunda bakanlığımızdan bir ricada bulunmak istiyorum. Otelciler helak oldu. Akşamdan sabaha, sabahtan akşama güncelleme paylaşıyorsunuz. Yayınlanan genelgelerde yalnızca zorunlu maddeler yer almalı. İnisiyatife, yoruma, algıya, anlayışa açık madde olmamalı. Bilgi fazlalığı ve karmaşasına maruz kalan sektörümüze kolaylıklar, sabırlar ve başarılar dilerim.


Bu Makale 08.06.2020 - 16:52:27 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Barış Şenol 16.06.2020 - 09:18

    Kutluyorum. Güzel bir yorum.

Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.