Mehmet Mülayim

EMITT başarısız mı?

30 Ocak – 2 Şubat 2014 tarihleri arasında 18. EMITT (Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı) İstanbul’da gerçekleşti.

Malumunuz günümüz dünyasında çıkarsız ağzını açan yok, bu nedenle öncelikle belirtmek isterim ki; bu fuarı pohpohlamanın şahsıma ve ekibime işimizi daha iyi yapmamıza yardımcı olmasının yanı sıra hiçbir faydası yok. Bakış açım ise sadece bir otelci gözüyle değil, turizme yaşamını adamış bir profesyonel gözüyle. Gelelim konunun özüne.
 
Bu fuar her yıl gelişerek, büyüyerek uluslararası fuar takvimindeki yerini güçlendiriyor. Güçlenirken, bir yandan da değişik eleştirilerin hedefi olmaya devam ediyor. Kimi turizmciler bu trenin hızla yol aldığını fark edemeden arkasından baka kalıyor, kimisi ise en iyi kazanımı sağlamak için kolları sıvıyor. Şu eleştirileri bir irdeleyelim.

EMITT’in zamanı yanlış mı?
Kimi turizmci dostlarımız zamanlamanın yanlış olduğunun altını çiziyor. Turizm sektörümüz sadece iç, dış, kongre, sağlık turizmi vs. olarak sınırlandırılamaz. Doğrudur, bazı segmentler için iş bitirme anlamında zamanlama yanlış olabilir ancak fuarlar iş bitirilen yerler değil, ilişkilerin kuvvetlendirildiği, yeni ilişkilerin kurulduğu, işbirliği tohumlarının atıldığı yerlerdir. Zaten fuar gürültüsü içinde kontrat ya da pazarlık yapmaya kalkan satıcı da, alıcı da muhakkak hata yapar. Pişmanlığını da ‘fuar promosyonu’ kılıfına sokuverir. Turizm on iki ay olsun diye yıllardır kendimizi paralıyorsak, bunun pazarlaması da, satınalması da on iki ay devam eder. Eğer satış ekiplerini sadece 2 aylık kontrat sürelerinde çalıştırıyor olsaydık otellerimiz boş kalırdı. Bu maraton 7/24 on iki aylık bir maraton.

EMITT’in yeri yanlış mı? Eh, İstanbul’un o keşmekeş trafiğinde binlerce insanı Bebek sahilde toplamaya kalksanız, boğaz manzarası ile bu fuar çok keyifli olur ama şehirde kitlenirdi. Yapılacak yer sayısı zaten iki, üçüncüsü çıkmaz. Eleştirenlere bir sorun bakalım daha iyi önerileri var mıymış? İstanbul’da doğru yer diye bir kavram zaten yok. Yer konusundaki eleştirilerinizi bu fuarı Tüyap’da yapana değil, böylesine devasa bir metropolde metro yerine metrobüs yaparak İstanbul’u kilitleyene yapın.

EMITT’de doğru stantlar yok mu?
Olmasın, benim keyfim yerinde. Setur’un standı yok ama sözleşme için randevulaşarak, fuarda bir köşede buluşma fırsatını yarattık. Bence bu biraz da ziyaretçilerin fırsat yaratmak için ne kadar çaba sarf ettikleri ile, görüşmek istedikleri insanlar ile önceden randevulaşıp, randevulaşmamaları ile ilgili. Randevu alarak ziyaret ettiğimiz partnerlerimiz ile gayet kısa ama faydalı görüşmelerimiz oldu. İş bitirdik. Doğru stant yok diyenlerin çoğu fuara gitmeden önce kimlerin katıldığını inceleme zahmeti bile göstermeyen meslektaşlarımız.

EMITT’de hep gördüğümüz insanları mı görüyoruz?
Eğer fuarda tek noktada takılıp kalırsanız, fuarı tam anlamıyla önceden çalışmadan, incelemeden katılıyorsanız ya da standınız varsa ve tüm gün stant da insanları önceden davet etmeden ayağınıza gelmesini bekliyorsanız, göreceğiniz sadece sizin standınızda vakit geçiren kankalarınız olur.

EMITT çok kalabalık veya çok sakin mi?
Sizi memnun etmekte zor o zaman. Her fuarın yoğun günleri ve saatleri vardır. Bu fuarda tıpkı dünyadaki diğer fuarlar gibi aynen öyle. Kimi gün ve saatlerinde yürüyecek yer bulamazken, diğer saatlerde ise çok sakin görünüm verebiliyor. Bu dengesizliği aşmanın yegâne yolu ise planlı olmamız. Böylece o omuz, omuza saatlerde dahi verimli zaman geçirebiliriz.

EMITT halk günü çok mu gereksiz?
Özellikle özen gösterilmesi gerek günler halkın yoğun geldiği hafta sonu günleri. Biz Türkler son 15-20 senedir yurt içi ve dışında tatil yapma alışkanlığı edinmeye başladık. Orta yaş üstü nüfusumuzun çocukluk anılarında tatil anları ya yoktur, ya da ‘memlekete gitmek’ ile sınırlıdır. Bu gün fuarın altını, üstüne getiren o ziyaretçilerin her biri yarın bizler için birer otel misafiri, acente müşterisi ve uçak yolcusu. Bunu idrak edemeyen satışçılar için satışın ilk kanunu bilmedikleri için gerçekten üzgünüm.

Dünyanın dört bir yanındaki turizm fuarlarını yıllarca tavaf etmiş bir profesyonel olarak EMITT’in Avrupa’da ve Orta Doğu’da yer alan turizm fuarlarının yüzde 90'ından daha başarılı ve işlevli olduğunu büyük bir gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.

Türkiye Cumhuriyetin de turizm sektörünün büyük ağırlığı sektörün kendi omuzlarında. Dinamiğiz, yenilikçiyiz, vizyon sahibi yöneticilerimiz var. Devletin sektörümüze verdiği destek çok limitli, bu da aslında sektöre o dinamizmi sağlıyor. Her yatırımcı ve yönetici bu zorlu şartlarda kendisini sürekli yenileyerek ve dinamik kalarak rekabetçi sistemde en iyisini yapmaya, ürününü ve pazarını geliştirmeye çalışıyor. EMITT’de bize bu dinamizm içinde rakiplerimizi incelememizi, sektör içi iletişimimizi kuvvetlendirmemizi ve ticari bağlarımızı geliştirmemizi sağlıyor.

EMITT’de emeği geçen tüm profesyonellere teşekkür eder ve19. EMITT’e şimdiden başarılar dilerim.




Bu Makale 25.02.2014 - 10:05:27 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Kuttaş ATAKURT 04.02.2014 - 11:46

    Ancak bu kadar güzel bir yorum yapılabilinirdi Mehmet bey.Kaleminize(Pardon klavyenize sağlık.)

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.