Yeni kanun teklifi otellere hangi cezaları getiriyor?

Yeni kanun teklifi otellere hangi cezaları getiriyor?

İktidar partisine mensup bir grup milletvekili tarafından TBMM Başkanlığına sunulan Turizmi Teşvik Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, tahsisli araziler üzerine kurulu tesislerin uyarı veya idari para cezası alacağı durumlarla belge iptali koşullarını da düzenliyor. Peki Belgesi tesisler hangi durumlarda uyarı, hangi durumlarda para cezası hangi durumlarda belge iptali ile karşı karşıya kalacak? İşte detaylar...


UYARI CEZASI

Tasarıda belge sahibinin turizm yatırım ve işletmelerinin idare ve işletilmelerinde kusur, aksaklık ve eksikliklerin tespiti, tesisin isim değişikliğine ilişkin başvuruda bulunulmaması ve tesis tür ve sınıfının yazı, reklam, afiş, broşür ve benzeri araçlarla tüketiciye yanıltıcı şekilde tanıtılması durumlarında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından uyarma cezası verilecek. Bu durumlarda işletmelere mevcut eksikliğin giderilmesi için 6 ay süre verilecek.

İDARİ PARA CEZALARI

* Uyarı cezasına rağmen eksiklerini gidermeyen belge sahipleri, aynı gerekçelerle yeni bir uyarı yapılmasına olanak sağlayan durumlarda 8 bin 500 TL idari para cezası ödeyecek.

* Verilmiş uyarı cezasına rağmen tesis tür ve sınıfının yazı, reklam, afiş, broşür ve benzeri araçlarla tüketiciye yanıltıcı şekilde tanıtan ve 19 gün içinde huna son vermeyen belge sahiplerine 14 bin TL para cezası verilecek.

* Bakanlıkça istenilen belgeleri Bakanlığın istediği süre içinde göndermeyen ya da yanıltıcı veya bilgi/belge veya belge gönderen belge sahiplerine 8 bin 500 TL idari para cezası verilecek.

* Müşteriye taahhüt edilen hizmetin verilmemesi veya eksik verilmesi halinde 8 bin 500 lira idari para cezası verilecek.

* Taahhüt etmesine rağmen müşteriye konaklatamayan veya bu hizmeti yakın çevrede aynı konum, tür ve sınıfta bir işletmede verilmesini sağlanmayan belge sahiplerine her bir oda için 8 bin 500 Türk lirası idari para cezası uygulanacak.

*Bakanlığa bilgi vermeksizin yatırım veya işletmenin tümünü devreden, kiraya veya işletmeye veren belge sahiplerine 8 bin 500 lira idari para cezası uygulanacak.

* Müşteriye karşı suç işlediği yargı kararıyla tespit edilen işletmelere 8 bi 500 TL para cezası verilecek.

*Deniz turizmi araçlarının belgesinde belirtilen tür ve kapasiteye aykırı olarak faaliyette bulunulması halinde 10 bin lira idari para cezası verilecek.

*Turizm amaçlı sportif faaliyet iznine sahip olan işletmenin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen koşullara aykırı olarak faaliyette bulunması halinde 10 bin lira idari para cezası uygulanacak. Onaylı fiyat tarifelerinin üzerinde fiyat uygulanması halinde fazladan alınan ücretin 20 katı idari para cezası uygulanacak.

*Turizm işletmesi belgesi olmaksızın faaliyette bulunan deniz turizmi araçları işletmecileri ile izinsiz olarak turizm amaçlı sportif faaliyette bulunan turizm işletmecilerine 10 bin lira idari para cezası verilecek.

BELGE İPTALİ

Teklifle, turizm yatırım veya işletme belgesinin hangi durumlarda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından iptal edileceği de düzenlendi.

Buna göre:

* Turizm belgesinde belirtilen işletmecinin değişmesi halinde gerekli evrakların Bakanlığın belirlediği sürede sunulmamamsı veya belge sahibinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda belge iptal olacak.

* İşletme izni belgesinin Bakanlığın belirlediği süre içinde gönderilmemesi durumunda belge iptal edilecek.

* İşletmeye açılan turizm yatırım belgeli tesisin işletme izni belgesinin verilen süre içinde Bakanlığa göndermeyen veya yapılan denetimlerde tespit edilen eksikliklerin belirlenen süre içinde giderilmemesi durumunda turizm işletme belgesi düzenlenmeyecek.

* Tür, sınıf ve kapasite değişikliği durumunda yeniden turizm işletme belgesi düzenlemesi gereken ancak bu konuda yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletme sahiplerinin belgesi iptal edilecek.

* Belgelendirilmeye esas olan ilgili kurum veya kuruluştan alınan işletme iznine esas belgenin geçerliliğini yitirmesi veya iptal edilmesi

* Yapılan denetim ya da sınıflandırma çalışması sonucunda tesisin niteliklerinin önemli ölçüde kaybettiği belirlenen tesislerin belgeleri iptal edilecek.

* Tesisin üzerinde bulunduğu kamu taşınmazının, kullanım hakkına iznin iptali durumunda belge iptal edilecek.

* İşletme faaliyetine son verilmesi durumunda belge iptal edilecek.

* Tesisin belgelendirildiği türden faaliyetinin dışında faaliyette bulunması durumunda belge iptal edilecek.

* Belge sahibinin istemesi durumunda belge iptal edilecek.

* Turizm yatırım belgesinde belirtilen işletmeye açılma süresi sona ermeden süre uzatımı veya turizm işletmesi belgesi düzenlenmesine ilişkin başvuruda bulunulmaması.



Bu Haber 16.05.2019 - 09:49:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Kaçak Ofis Kiralamalar 18.05.2019 - 01:40

    Her otelde mutlaka 3 4 farklı yeri İskanda olmamasına ragmen dukkan olarak bolmusler ve kıraya verıyorlar. Aksu Kemer Belek bolgelerınde ozellıkle Masa kıraya verıyorlar yıllık 15.000 25.000 euro aralıgında. Otellere beledıyeler hıc karısmıyor. denetım yapmıyor kacak olarak ofıslerı kıraya verıyorlar ve euro uzerınden

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.