TÜSİAD Başkanı Bilecik: Kur şokunun yanına kredi şoku da eklendi

TÜSİAD Başkanı Bilecik: Kur şokunun yanına kredi şoku da eklendi
Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, Türkiye'deki kur şokunun yanına şimdi de kredi şokunun eklendiğini açıkladı.


Türkiye'nin ekonomi gündemine ilişkin Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent ile Şebnem Turhan'a açıklamalar yapan Erol Bilecik, Türkiye'nin birkaç yıldır yaşadığı kur şokunun yanına şimdi bir de kredi şokunun eklendiğini ifade etti.

''KUR ŞOKUNUN YANINDA BİR DE KREDİ ŞOKU YAŞIYORUZ''

Uzun vadeli, büyük yatırımlar yapan şirketlerin mecburen döviz cinsinden finansman sağladığını belirten Bilecik, ''Çünkü yüksek enflasyon yüzünden, TL cinsinden uzun vadeli finansman sağlamak mümkün değil. Bu da büyük yatırımlar yapan şirketlerin önemli miktarda döviz borcu biriktirmesine neden oldu. Kimsenin böyle süreç yaşanacağını öngöremeden yapılan işlemler bunlar. Özellikle yurtdışı piyasalardan sağlanan finansman iyice azaldığı için, kur şokunun yanında şimdi diğer problem kredi şoku yaşıyoruz.'' şeklinde konuştu.

''LİKİDİTE ERİŞİMİ ZORLAŞTI, MALİYET DAHA AZ TARTIŞILIR HALE GELDİ''

Artık büyük küçük ya da döviz cinsinden borcu olsun olmasın her firmanın, likidite sıkışıklığından olumsuz etkilendiğini dile getiren TÜSİAD Başkanı, ''Finansman, önemli bir sorun haline geldi. Likiditeye erişim o kadar zorlaştı ki, artık maliyet faktörü daha az tartışılır hale geldi. Bugünkü zor duruma gelmemizin nedenleri, bunlar. Şunu da unutmamak lazım; neden değişmeden, sonuç değişmez. Nedenleri değiştirmemiz gerekiyor.'' dedi.


Erol Bilecik, muhabirin, ''Zora giren şirketler ya konkordato ilan ediyor ya da her bankanın kapısında yeniden yapılandırma sırası var... Bunlar çözüm olabilecek mi yoksa iflaslarda artış olacağını düşünüyor musunuz?'' sorusuna ise şu yanıtı verdi:

''KREDİ KANALLARININ BİR AN ÖNCE AÇILMASI GEREKİYOR''

''Böyle dönemlerde temerrüte düşmeler ve bankaların takipteki alacaklarında artış olması ‘maalesef’ normaldir. İnsanların borçları belirgin bir süre dahilinde iki misline çıkmışsa istediğiniz hazırlığı hemen yapamıyorsunuz. Temennimiz, bu tarz gelişmelerin son derece az sayıda gerçekleşmesi. Tam sayıyı bilmemiz mümkün değil. TÜSİAD olarak gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve politika yapıcılarla yakın temas içerisinde çalışıyoruz. Ankara ile iş dünyasının teması hızlandı ve bunu olumlu görüyorum. Bunun aynı kalitede sonuçları olur. Konkordato ve yeniden yapılandırmaları, “son çıkış yolu” gibi olumsuz bir algıyla etiketlememek lazım. Bunlar, alacaklı ve verecekli arasında bir “Uzlaşma & Anlaşma” adımıdır. Bu hamleler, bize esas çözüme kadar zaman kazandırabilir. Kapılara kilit vurulmaması için, kazanılan zamanda, kredi kanallarının bir an önce açılması gerekiyor. Bunun için de önce sistemde birikmiş sağlıksız kredilerin temizlenmesinin şart olduğunun altını çizmek isterim.''  Haberin devamı>>>


Bu Haber 27.09.2018 - 08:59:09 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.