TÜROB'dan otelcilere 'Kişisel Verilerin Korunması Kanunu' eğitimi

TÜROB'dan otelcilere 'Kişisel Verilerin Korunması Kanunu' eğitimi
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Deloitte iş birliği ile İstanbul Intercontinental Hotel'de ‘Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Eğitimi’ düzenledi. Açılışta konuşma yapan Deloitte Risk Danışmanlığı Ortağı Cüneyt Kırlar, teknolojinin gelişimi ile birlikte artan risklere dikkat çekerlen, TÜROB Başkanı Timur Bayındır ise yeni kanunda çok fazla belirsizlik olduğunu ve otelcilerin bunun altından kalkamadığını ifade etti.



TurizmGüncel

Toplantının açılış konuşmasını yapan Deloitte Risk Danışmanlığı Ortağı Cüneyt Kırlar, 6 başlık altında gerçekleştirilecek eğitimin, kişisel verilerin korunması konusunun tarihi ve dünyadaki uygulamaları, Türkiye’de uygulamaya giren kanun, çalışanların kişisel verilerinin korunması, veri koruması stratejisi, otelcilik sektöründeki uygulamaları ve siber güvenlik alanını kapsayacağını kaydetti. 



‘’Teknoloji hayatımıza girdikçe geleceği tahmin etmek daha da zorlaşıyor.’’ diyen Kırlar, ‘’Geçmişte dev şirketlerin yönetici ve sahipleri, bilgisayar ve cep telefonları gibi teknolojilerin kullanım ölçeğinin hangi noktaya ulaşacağını öngöremediler.’’ ifadelerini kullandı. Kırlar, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

‘’Teknoloji hızlı bir şekilde hayatımıza girerek ezberleri bozuyor. Bugün en büyük medya kuruluşu Facebook ama hiç içerik üretmiyor. En büyük ulaşım şirketlerinden biri Uber, ama hiç aracı yok. Aynı şekilde Türkiye’nin en büyük yemek zinciri Yemek Sepeti, ama hiç restoranı yok. Bu örnekleri çoğaltabiliriz.  Büyük şirketler sürekli teknolojiden faydalanarak yeni alanlara girmenin yollarını arıyor ve gelirlerinin büyük kısmını artık bu alanlardan elde ediyorlar. Hayatımız teknolojiyle birlikte değişmeye devam edecek.

‘’TEKNOLOJİNİN HIZLA GELİŞMESİYLE RİSKLER DE BÜYÜK BİR HIZLA ARTIYOR’’

Şu anda dünyada 6 milyar cep telefonu var, 2020 yılında dünya genelinde bu sayının 50 milyara ulaşacağı öngörülüyor. Toplanan bu kadar bilginin nasıl işleneceğini hayal etmek çok güç. Teknolojinin beraberinde getirdiği tehlike ve riskler de çok daha büyük bir hızla artıyor. Mahremiyet de burada önemli bir başlık. İnsanlar genel olarak ‘Benim saklayacak bir şeyim yok. Birileri beni izliyorsa izlesin.’ diyor. Ben bunu diyen insanlara mail adreslerinin şifresini bana verip vermeyeceklerini ya da aileleriyle evde otururken videolarını çekmeme izin verip vermeyeceklerini soruyorum. Konuya biraz buradan bakmak lazım. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, ‘mahremiyet artık sosyal bir norm olmaktan çıkmıştır’ diyor, ancak ailesiyle yerleştiği evin etrafındaki 4 evi de milyonlar ödeyerek satın alıyor. Mahremiyete herkesin ihtiyacı var.



‘’YASAK YOK, KURALLAR ZİNCİRİ VAR’’

Kişisel verilerin korunması konusu, Türkiye’de 2010 yılındaki değişiklik ile Anayasa’ya girdi. 7 Nisan 2016 itibarıyla Kişisel Verilerin Korunması Kanunu yürürlüğe girdi. Kanun bilgileri toplama ya da işlemeye herhangi bir yasak getirmiyor. Sadece bir kurallar zinciri getiriyor. Eskiden etik bir çerçevede kişisel verileri korumaya çalışırken, artık çeşitli yaptırımlar var. Konu biraz karmaşık. Kişisel veriler her tarafa yayılmış vaziyette. Oteller olarak çok sayıda program kullanıyoruz, veri tabanımızda bir takım veriler var. Bir yönetici asistanının bilgisayarından kişisel veriler çıkabiliyor. Aynı şekilde basılı ortamlarda da kişisel verileri saklıyoruz. Bizim ruhumuzda istifçilik var, her şeyi saklıyoruz. Yarın biri bize sorarasa hemen çıkartıp verebilmek istiyoruz. Deloitte olarak globaldeki tecrübemizden faydalanarak turizm sektörü de dahil olmak üzere Türkiye’de çok sayıda sektörde faaliyet yürütüyoruz. Bu sadece hukukun konusu değil, siber güvenlik teknolojileriyle birlikte düşünülmeli.’’

BAYINDIR: HER KANUN OTELCİLER İÇİN YENİ ZORLUKLAR ANLAMINA GELİYOR



Ardından söz alan TÜROB Başkanı Timur Bayındır ise, özellikle Avrupa Birliği Uyum Yasaları kapsamında yeni çıkan kanunların otelcilere yeni zorluklar çıkardığını belirtti. ‘’Çünkü genel olarak kanunda açık olmayan şeyler oluyor ve uygulamada soru işaretleri ortaya çıkıyor.’’ diyen Bayındır, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

''İŞİN ALTINDAN KALKAMAYINCA EĞİTİM DÜZENLEMEYE KARAR VERDİK''

‘’Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çıktığında da böyle oldu. Biz TÜROB olarak çeşitli yollarla otelleri bilgilendirmeye çalıştık, ancak bir noktada işin altından kalkamayacağımızı anladık. Bu noktadan sonra da beraber çalışmaktan her zaman zevk aldığımız Deloitte ile bir eğitim düzenlemeye karar verdik. Tüm arkadaşlarımızın uzmanların paylaşacağı bilgileri dikkatli dinlemesi ve sorularının yanıtlarını araması gerektiğini düşünüyoruz.

Bu eğitimi organize edilmesinden ötürü Deloitte yöneticilerine ve Intercontinental Hotel İstanbul’un değerli ekibine teşekkürlerimi sunuyorum ve eğitimin konu hakkında tüm soru işaretlerini gidermesini diliyorum.’’
 
Konuşmaların ardından, Deloitte Hukuk Departmanı'ndan Asilhan Özkaya ve Lerzan Nalbantoğlu ile Deloitte Türkiye Siber Risk Hizmetleri Kıdemli Müdürü Cihan Salihoğlu otelcilere kanun ve uygulamaları hakkında bilgiler verdi.






Bu Haber 23.05.2017 - 14:17:58 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.