Rusya ile Türkiye arasındaki para transferi sorunu akaryakıt sektörünü de vurdu

Rusya ile Türkiye arasındaki para transferi sorunu akaryakıt sektörünü de vurdu

Rusya ve Türkiye’deki bankalar arasında yaşanan sorun nedeniyle petrol sektöründeki ödemelerde de problemler yaşandığı belirtiliyor.


ABD'nin Rusya'ya karşı yaptırımlarını genişleten aralık ayındaki kararnamenin etkisiyle, Türkiye'nin Rusya'dan gelen ürünlerin ödemelerinde sorunlar ortaya çıktı.

Kaynaklar, Türkiye'nin yaşadığı sorunların daha önce de Rusya'nın Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin gibi ülkelerle ticaretinde görüldüğünü belirtiyorlar. Hindistan örneğinde, ödeme sorunlarının petrol arzını duraklattığı ve bir süreliğine petrol sevkiyatını etkilediği biliniyor.

ABD'nin Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımları, dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri olan Rusya'nın uluslararası piyasalara sevkiyatını engellemeyi hedefliyor. Yaptırımlar, Rusya'nın petrol gelirleri azaltılmayı hedefliyor.

Türkiye'nin Rusya'dan ithal ettiği petrol ve petrol ürünlerinde yaşanan ödeme krizine ilişkin Reuters'e konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen dört kaynak, Türk bankalarının işlemleri yakından incelemesi ve Rusya ile yapılan işlemlerin "uyum birimleri" tarafından daha sıkı izlenmesi nedeniyle gecikmeler yaşandığını ifade ediyor.

Büyük ölçekli bir Rus petrol şirketinden bir kaynak, son iki-üç haftadır Türkiye'den ödeme alamadıklarını belirtirken, diğer kaynaklar da ödemelerdeki gecikmelerin ham petrol akışını aksatmadığını, ancak bazı kargonun geciktiğini açıklıyor.

Ekonomim.com'un aktardığına göre Türk kaynaklar ise, özellikle aralık ayındaki yeni yaptırımların ardından, Rusya'ya bazı enerji ödemelerinin yapılmasının zorlaştığını ve ödemelerin değiştirilmesi veya ertelenmesi gerektiğini dile getiriyorlar. Ancak, bu süreçte petrol sevkiyatının devam ettiği, ancak kargo bazında bazı sorunlar yaşandığı belirtiliyor.

ABD'nin yaptırımları ve Türk bankalarının titizlikle işlem yapması, Türkiye-Rusya ticaretinde yaşanan bu ödeme sorunlarını tetikliyor. Bu gelişmeler, Türkiye'nin enerji ithalatı ve dış ticaret dengesi üzerinde olası etkilere işaret ediyor. Konuya ilişkin Ticaret Bakanlığı ve Hazine'den henüz bir açıklama gelmedi.

Reuters'in haberinde, "Ankara, ABD'nin yaptırımlarının Türk bankaları üzerindeki baskısını artırdığı bir dönemde, Rusya ile ticaretteki ödeme sorunlarıyla başa çıkmaya çalışıyor" görüşüne de yer verildi.



Bu Haber 20.02.2024 - 11:43:17 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.