Rusya ve Kazakistan sel felaketiyle boğuşuyor

Rusya ve Kazakistan sel felaketiyle boğuşuyor

Rusya ve Kazakistan'da meydana gelen su baskınları nedeniyle toplamda 11 binden fazla kişi tahliye edilirken birçok noktada olağanüstü hal ilan edildi.


Rusya'nın Kazakistan sınırındaki Orks şehrinde bir barajın kısmen yıkılması, Ural Nehri'nde yükselen suların çevredeki köyleri de sular altında bırakması ile başlayan doğal afet gittikçe daha da derinleşiyor.  Elşanka Nehri'nin de Orenburg bölgesinde Orsk'taki kıyılarından taştığı, tahliyelere başlandığı, aynı zamanda Orsk şehrinin, Ural Nehri tarafından da sular altında kalmaya devam ettiği bildirildi.

Rusya ve Kazakistan'da meydana gelen su baskınları nedeniyle toplamda 11 binden fazla kişi tahliye edilirken birçok noktada olağanüstü hal ilan edildi. Barajın yıkıldığı Orsk şehri ve çevresinde tahliyeler devam ederken, Kurgan'da Zverinogolovsky bölgesindeki su seviyesi de bir metreden fazla arttı. Daha önce bölgede olağanüstü hal ilan edilmiş, 60'tan fazla yerleşim yeri için su baskını tehlikesi olduğu duyuruldu.

Baharla birlikte karların hızlı erimesi sonucu Rusya ve Kazakistan'ın komşu bölgelerinde sel baskınları artmış durumda. Güney Uralların bölgeleri bu yıl benzeri görülmemiş sellerle karşı karşıya kaldı. En zor durum Orenburg bölgesinde yaşanıyor. Orsk şehrini Ural Nehri'nden koruyan baraj yıkıldı.

Sel tahminleri nedeniyle Tumen bölgesinde de olağanüstü hal ilan edildi.

Acil Durumlar Bakanlığı'nın verilerine göre Rusya'da 39 bölgede 10 bin 400'den fazla ev sular altında kaldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çalışmaları koordine etmek ve sonuçları ortadan kaldırmak için özel bir komisyon kurulmasını emretti.

Komşu Kazakistan'ın yetkilileri de, mevcut sellerin son 80 yıldaki en büyük felaket olduğunu ve ülkenin bazı bölgelerinde olağanüstü hal ilan edildiğini bildirdi.

 Altyapıda yaşanan hasarın 21 milyar ruble olduğu tahmin ediliyor. 77 yerleşim yerinde 10 bin 200 konut ve 18 bin 500 hektarlık arazi sular altında kaldı. 6 binden fazla kişi tahliye edildi.

Yaşanan sel felaketi sırasında 4 kişinin öldüğü bildirilirken, ölümlerinin sel felaketiyle ilgili olmadığı da vurgulandı.

Orsk Belediye Başkanlığı, sel felaketi nedeniyle herhangi bir ölüm vakası kaydedilmediğinin altını çizdi.

Sputnik'in aktardığına göre, bakanlıktan yapılan açıklamada, Orsk kentinden geçen Ural Nehri üzerindeki dolgu barajının bir kısmının daha yıkıldığı belirtilerek, bir çok yerleşim yerinin daha sular altında kalabileceği kaydedildi. Tahliye ve barajdaki onarım çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

Selin etkili olduğu noktalarda su seviyesi 4 metreye kadar yükseldi.

Bölgenin 31 noktasını etkileyen sel sonucu 47 köprü ve 106 yol ulaşıma kapandı, 12 yerleşim yerinde elektrik kesintisi meydana geldi.



Bu Haber 09.04.2024 - 15:30:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.