Otelciler bir milyon lira elektrik faturası gelmesinden korkuyor

Otelciler bir milyon lira elektrik faturası gelmesinden korkuyor

Enerji maliyetlerinde yaşanan artışlar sonrası turizm sektörü temsilcileri, önümüzdeki aylarda oda fiyatlarının yüzde 100 artacağına dikkat çekiyor.


Dünya Gazetesi’nden Selenay Yağcı’ya elektrik zamları sonrası değerlendirmede bulunan turizm sektör temsilcileri artıştan en çok yerli turistin etkileneceğini ifade ediyor.

“Fiyatları yaz dönemine yansıtmak zorundayız”

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklama Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı Bülent Süzer, artan enerji maliyetlerinin kira geliri kadar olduğunu belirterek “Maliyet kalemlerinin içinde enerjinin payı yüzde 4’lerden yüzde 8’lere, toplamda yüzde 100 arttı. Enerji maliyetleri de gıda maliyetleri de daha ne kadar artar bilmiyoruz. Fiyatları yaz dönemine yansıtmak zorundayız. Müşterilerden tepki alıyoruz ama maliyetlerimizi kurtarmamız da gerek. Stok yapmanın maliyeti daha fazla olmaya başladı. Önceden gıda fiyatlarından etkilenmemek için erken alım yapıp, -18 dolaplarda bekletirdik. Şimdi harcadığımız elektrik masrafı, ürüne gelecek fiyattan daha pahalı. Erken rezervasyon döneminde fiyatlar önceki yıla göre yüzde 50 arttı. Sezonda da yüzde 50-60 artış olacaktı. Ancak enerji krizi her şeyi değiştirdi. Sezonda yüzde 100 artış olabilir. Erken rezervasyon kampanyası bitiminde ise yüzde 60 ile 100 arası fiyat artışı bekleniyor. Öyle ki 2022 senesinin son 22 yılın en önemli erken rezervasyon dönemine sahiplik edeceğini söyleyebiliriz.” İfadelerini kullandı.

 “Anormal artış var”

Sianji Well-Being Resort Kaplıca Bodrum Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakır, yaşanan döviz hareketleriyle birlikte ocak ve şubat aylarında 20 zam daha yaptıklarını söyleyerek “Yurtdışında kontratları kasım-aralıkta yaptık ve önceki yıla göre fiyatlarını yüzde 35 artırdık. Elektrik faturalarının şoku daha yansımadı. Bir de asgari ücretin artmasıyla birlikte çalışanlara yüzde 45’e varan zamlar yaptık. Asgari ücretin üzerinde orta segment çalışanlar, dengeleri şaşırdı. Biz 12 ay açığız ama kapalı oteller şoku nisan-mayıs gibi hissedecek. Aralıkta 60 bin gelen elektrik faturası, ocakta 280 bin TL geldi. Anormal artış var. Bu maliyetler iç pazar fiyatlarına yansıyacak. Yüksek sezonda 1 milyon lira civarında faturalar gelebilir. Çok güzel olmasını beklediğimiz bir yıl finansal anlamda zorlu olacak. Döviz üreten turizme özel fiyat uygulansın” ifadelerini kullandı.

“İç pazarın korunması gerektiğini düşünüyoruz”

GETOB Başkan Yardımcısı ve Hilton Dalaman Sarıgerme Resort Genel Müdürü Tunç Batum ise şunları anlattı: “Bu yıl, ‘Yüzde 30 mu kar edeceğim yoksa yüzde 22 kar edeceğim’ diyoruz. İç pazardan kazanan işletmeleri maliyet artışları çok etkileyecek.”

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği eski Başkanı (GETOB) Bülent Bülbüloğlu ise, “Maliyet artışları satış fiyatlarımızdaki artışları karşılamıyor. Resort otelleri, gıda enflasyonu da etkiliyor. Daha yiyecek-içecek artışlarını satış fiyatlarımıza tam olarak yansıtamadık. Bu yıl gelirlerimiz artsa da kâr marjımızı korumakta zorlanacağız. Yurtdışında da erken rezervasyon indirimleri var, dış pazarda yüzde 25-40 indirimli satın alma yapılıyor” dedi.

Nirvana Hotels CEO’su Korhan Alşan da “Genel olarak enflasyondaki yüksek gidişat, girdi maliyetlerini artırdı. Oda fiyatlarına hemen yansıtmıyoruz. İç pazarın korunması gerektiğini düşünüyoruz. Yurtdışı pazarlarda olası krizlerde kaldıraç etkisi yaratıyor. Artan maliyet işletme sonuçlarına negatif bir etkisi olacak” dedi.

“Elektrik faturalarında 3 kata varan artış”

Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin, ocakta elektrik faturalardaki TRT payının kaldırılmasına sevinmeye hazırlanan turizmcilerin, elektrik faturalarında 3 kata varan artışları oda fiyatlarına nasıl yansıtılacağını kara kara düşünmeye başladıklarını söyleyerek  “Maliyetlerimiz içinde en önemli kalemlerin başındaki enerjide beklenmedik artışlar işletmenin dengesini bir anda değiştirebiliyor. Ocak elektrik faturası ulaşan çok sayıda meslektaşımızdan yakınma geldi. Şikayetlerin dayanağı ise, bir önceki aya oranla hiçbir şekilde öngörülemeyen, 2 hatta 3 kata varan artışla, üstelik iklimlendirme sistemlerinin en alt seviyede çalıştırıldığı ocakta karşı karşıya kalınan yüksek elektrik faturaları oldu. Pandemiden en olumsuz etkilenen turizmin toparlanma sürecinde maliyetlerimizin kontrolü önem taşıyor. Artışların önümüzdeki sürece olası olumsuz etkileri dikkate alınarak tekrar gözden geçirilmesi için ilgili kurumlar nezdinde girişimlerde bulunduk. Talebimiz, elektrik fiyatlarında indirime gidilecek fiyatların enflasyon ile doğru orantılı bir dengeye getirilmesi yönünde.” Açıklamasında bulundu.

“Erken rezervasyonda Türkiye'nin payı yüzde 70”

Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Türkiye’deki otel fiyatlarında sezonun başına doğru, mevcut fiyatlara göre yüzde 25-30 artış bekliyor. ATOR’dan yapılan açıklamada “Bu yıl erken rezervasyon kampanyasında Türkiye'nin toplam hacmindeki payı yüzde 70’ oldu. Satışlar pandemi öncesine, 2019 yılının seviyesine yaklaşıyor. Son dakika turları beklemek pek mümkün görünmüyor. Erken rezervasyon promosyonlarıyla iki kişi için üç yıldızlı otelde Haziran ayında 10 gecelik Türkiye turunun ortalama fiyatı 60 bin Ruble’den (10 bin 780 TL), dört yıldızlı otelde 63 bin Ruble’den (11 bin 320 TL), beş yıldızlı otelde ise 88 bin Ruble’den (15 bin 810 TL) başlıyor. Uçak bileti, transfer, sigorta ve yemekler de bu fiyatlara dahil.” İfadeleri kullanıldı.

Türkiye’de otellerin gecelik fiyatları yüzde 87 arttı

TÜİK verilerine göre; Türkiye’de ocak ayında otellerin gecelik fiyatları, 2021 yılının aralık ayına göre yüzde 87, 2021 yılının ocak ayına göre ise yüzde 178 arttı. Gecelik otel fiyatları Antalya’da aylık yüzde 78, yıllık yüzde 137 arttı. 2021 Ocak ayında 258 TL olan ortalama gecelik fiyat, 2022’de 614 TL’ye çıktı. İstanbul’da otellerin fiyatı ocak ayında yüzde 87 artış gösterirken, 2021’de 304 TL olan ortalama gecelik fiyat yüzde 206 artarak 2022’de 934 TL’ye çıktı. İzmir otellerinde gecelik fiyat 2021 yılının ocak ayına göre yüzde 120 artarak 311 TL’den 687 TL’ye yükseldi. Muğla otellerinde ise gecelik fiyat aylık yüzde 62 artarken, 2021’de 235 TL olan ücret 2022’de yüzde 129 yükselişle 540 TL’ye çıktı.



Bu Haber 11.02.2022 - 16:03:57 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Ekremkkaya 12.02.2022 - 08:23

    Tum oteller gunes paneliyle elektirik uretsinler 1sefer yatirim yillar boyu ucuz enerji

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.