İzmir'de 13 otele 'yeşil yıldız' belgesi verildi

İzmir'de 13 otele 'yeşil yıldız' belgesi verildi
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Derneği’nin (ETİK) katkılarıyla “Çvreye duyarlı konaklama tesisi” (Yeşil Yıldız) Belgesi almaya hak kazanan turizm tesisleri ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Derneği (ETİK) ve IC Holding enerji grubu şirketlerinden ETİC Elektrik arasında protokol imza töreni için İnciraltı Özdilek Wyndham Otel’de bir akşam yemeği düzenlendi.


Yoğun katılımın gözlendiği geceye İzmir Valisi Mustafa Toprak, Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdülaziz Ediz, Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, ETİK Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ile ETİK Yönetim Kurulu Üyeleri, IC Holding Turizm Grubu Genel Koordinatörü Abdullah Keleş ve IC Holding Üyeleri ile çok sayıda  İzmir’in önde gelen turizmcileri katıldı.

ETİK ve IC Holding grubu şirketlerinden ETİC Elektrik arasında gerçekleşen imza töreniyle birlikte ETİK çatısı altında toplanmış tüm turizm tesislerinin, elektrik harcamalarının artık çok daha ucuza olacağı belirtilirken, ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ve IC Holding Turizm Grubu Genel Koordinatörü Abdullah Keleş arasında gerçekleştirilen imza protokol töreninden sonra İzmir Valisi Mustafa Toprak ve ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, turizmin ve gecenin önemine dair önemli açıklamalarda bulundular.

Basın karşısına geçen Mustafa Toprak şu açıklamalarda bulundu:

“YATAK KAPASİTESİNİ ARTTIRMAMIZ GEREKİYOR”

“Öncelikle ETİK Kurulu Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Mehmet İşler’e, ETİK Yönetim Kurulu Üyeleri’ne ve tüm turizm temsilcilerine katkılarından, emeklerinden dolayı kendilerine teşekkürlerimi sunmak istiyorum. İlimiz turizminin birtakım sorunlarımız var. El birliğiyle koordinasyon içerisinde çalıştığımızda ve başladığımız işleri sonuçlandırdığımızda umuyorum ki, gelecek yıllarda ve daha iyi şartlarda İzmir turizminin kazandığı ivmeyi de konuşuyor hale geleceğiz. Ama iyi şeyler konuşabilmek için birtakım altyapı yatırımlarını da he birlikte yapmak zorundayız. Eğer İzmir’i turizmde odak noktası haline getirmek istiyorsak mutlaka yatak kapasitesini arttırabilmemiz gerekiyor. Bununla birlikte, ilave yatırımları da yapabilmeliyiz. Bu konuda gerek yerel yönetimlerimiz, gerekse merkezi yönetimlerimiz; yani herkes elinden geldiğince katkı koyabilmeye çalışıyor. El birliğiyle İzmir’i ve turizmi daha iyi yerlere getireceğiz diye düşünüyorum.”

“BUNLARIN HEPSİ BİR DEĞER”

“İzmir turizmi bugün 3 ya da puan 5 azalabilir, yarın da 3-5 puan artabilir. Önemli olan şu anda 1 buçuk milyon turisti belki birkaç yıl içerisinde 5 milyona, daha sonra 10 milyona çıkarabilmektir; ama bu konuda biraz daha emeklerimizi ortaya koymamız gerekiyor. Tüm dinamikler olarak özellikle bunu ifade etmek istiyorum. Nitelikli turizm işletme belgeli ve yatırım belgeli yatak kapasitesinin ve sayısının şu anda aşağı yukarı 45 binlerde olduğunu görüyoruz. Bu sayının üstüne bir iki yıl içerisinde 8 – 9 bin daha yatak kapasitesi konacaktır. Bizim özellikle Kuşadası hattından başlayarak Selçuk, Menderes, Seferihisar , Çeşme’yi ve Urla’yı içerisine alan, bir taraftan da  Foça’yı da içine alacak şekilde birtakım imar planı çalışmaları  bakanlık tarafından yürütülüyor. Bakanlıkların işbirliği içerisinde üyelerle birlikte yürüttüğü çalışmalar var. Bu planlamalar bittiğinde yatırımcılarımıza da uygun yatırım alanlarını da tahsis etmiş olacağız. Bununla birlikte özellikle jeotermal kaynaklarını kullanabilme noktasında önemli çalışmalar var. Bir taraftan Bergama geçen yıl kültürel miras listesine girdi. Bu sene Selçuk’la ilgili Haziran sonunda da yapılacak toplantıda olumlu bir sonuç almış olacağız. Bunların hepsi bir değer.”

“GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMALIYIZ”

“Bir taraftan Belediye Başkanlarımız, bir taraftan turizm sektörü, bir taraftan da diğer tüm dinamiklerle birlikte ortak giriş, ortak tanıtım güç birliğinin bir araya geldiğinde daha iyi sonuç aldığını görmekten de mutluluk duyuyorum. Biz, birlikte çalışma kültürünü biraz daha geliştirebilirsek daha olumlu sonuç alacağız. Bunu göz ardı etmemeliyiz. Dünyada ekonomik noktada problemler ve değişimler olduğunda bu durum, ülkelerin ekonomik problemlerde gelir azalmalarına yol açıyor. Gelir azalmaları da o ülkeden dış ülkelere gidecek turistleri de etkilemiş oluyor. Özellikle Rusya ve çevresinde meydana gelen ekonomik sıkıntılar nedeniyle hemen oradan etkilenmiş oluyoruz. O yüzden, bunları da izole edecek şekilde ayaklarımızın yere sağlam basması için gerekli tedbirleri de almalıyız.”

“AÇIĞI KAPATABİLECEK EN KESTİRME YOL TURİZMDİR”
 
Ülkemizin dış ekonomik manadaki ithalat ve ihracatı arasındaki açığı kapatabilecek ve o cari açığı olumlu yönde kapatacak mal ve hizmetler kalemi dediğimiz turizm gelirlerinin içinde olduğu bir bölüm vardır. Yani, ithalat ve ihracatın arasındaki  80 – 90 milyar dolarlık açığı kapatan ve dışarıdan borç almayan en önemli etken ve onu giderebilecek en kestirme yol, turizm gelirleri ve turizm gelirlerinin ortaya çıkardığı 40’a yakın sektörde oluşturduğu ivmedir.  Bu önemin farkındayız ve her birimizin bu öneme özelikle dikkat etmesi gerekiyor.

ETİK VE IC HOLDING’E TEŞEKKÜR EDİYORUM

Bir taraftan da turizmi daha iyi ve kaliteli bir noktada, dünya turizm pastasından payımızı arttıracak şekilde davranışıyla, hizmet kalitesiyle ve yeni oluşumlarla birlikte devreye sokmak durumundayız. Bu, sadece benim ya da yerel yönetimlerin tek başına yapacağı bir konu değildir. Kim ne kadar nereden katkı sağlayabiliyorsa o maliyet unsurlarını aşağı çekmemiz de mümkün. Enerji maliyetleri turizmde yeme içme gibi önemli maliyet unsurları yanında önemli bir kalemdir. Bu noktada da bugün ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler ve IC Holding Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Keleş  ekipleriyle birlikte çalıştılar ve daha ucuza elektrik almak için protokol töreni düzenlediler. Hem ETİK’e hem IC Holding’e ve bu konuda katkı sağlayan herkese elektrikte maliyet unsurlarının azaltılmasından ötürü teşekkür etmek istiyorum. Plaketler,  turizmcilerimizin güzel çevre adına ortaya koydukları başarıyı simgeliyor. Bu konuda ödül alan işletmelerimizin ve ödül almasa dahi çalışmalarını ortaya koyan tüm turizmcilerimizi tebrik ediyorum.   Biz, İzmir’in marka değerini ortaya çıkarmak istiyorsak, o büyük marka değerinin unsurları olacaksak ve unsurları güçlendirmek istiyorsak,  tesislerimizin modernliğinin, hizmet kalitesinin, çevrenin iyi korunmasının ve bu konuda özellimizi böylesine ödül alabilecek bir noktada alt yapısını geliştirebilmek gerekiyor.  Katkı sağlayan ve derece alan, o bayrağı sallandıracak tüm arkadaşlara da teşekkür etmek istiyorum. Bu gecenin ülkemiz turizmine ve özelinde İzmir turizmine katkı sağlamasını temenni ediyorum.”   

İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın ardından ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ise şu açıklamalarda bulundu:

“UMARIM İZMİR TURİZMDE HAK ETTİĞİ NOKTAYA GELİR”

Bugün bu çatı altında hep birlikte olduğumuz için hepinize teşekkür ediyor ve hoş geldiniz diliyorum. Biz kocaman bir aileyiz. İzmir geçen seneki turizmi eksi 8 değerle kapatmış olmasına ve 2015 senesi de çok iyi gitmemesine rağmen biz İzmir’de turizm yapmak için ısrarla bu konuda mücadele vererek çalışıyoruz. Son 30 yıl içerisinde dünya ve Türkiye turizmi yüzde 3 ve yüzde 4 oranında sürekli artış gösteriyor. Ama ne hikmetse biz bir türlü bu kovayı dolduramıyoruz, bunun bedelini alamıyoruz. Umarım İzmir, turizmde hak ettiği yere gelecektir. Bu salonu dolduran ve son 30 yıldır büyük başarı yakalayan çok değerli kardeşlerimiz, İzmir için çok büyük bir emek veriyor. Bunu tüm İzmir’in görmesini özellikle rica ediyorum.

“KENDİ EKONOMİSİNE CAN SUYU KOYAN BİR SEKTÖRÜZ”

Özellikle bu sene hepinizin bildiği gibi turizm sektörü Rusya’daki ekonomik kriz ve Ortadoğu ‘da yaşanan siyasal olaylardan dolayı sancılı. Biz turizmciler olarak bu sene zor bir yıl geçireceğiz, doğru. Bu ülke çok krizler yaşamadı mı görmedi mi? Artık biz turizmde gerçekten kriz eşiğini aşabilecek kadar kendimizi iyi ve güçlü halde hazırlık yapan bir sektör haline geldik. Hepinizin bildiği gibi döviz getiren, istihdam sağlayan kendi ekonomisine can suyu koyan çok önemli bir sektörüz. Ama inanıyorum ki İzmir de bunu bir gün çok iyi anlayacaktır. Çünkü, İzmir’in tarım ve turizm sektöründen  başka daha önemli gerçek rol alan oyuncuları olmadığını çok iyi biliyoruz.

“2019 YILINDA 2023 HEDEFLERİMİZİ YAKALAYACAĞIMIZA İNANIYORUM”

Seçim dönemindeyiz. Seçimle ilgili çalışmalar yapanlar  bu zamanlarda hepimizin kapısını çalıyor, diyorlar ki bize oy verin. Hizmet aşkıyla, vatan aşkıyla tutuşuyoruz diyorlar. Ne hikmetse seçimlerden sonra herkes Ankara’ya gidiyor, bir daha da gelmiyorlar. Biz turizmciler mesleki sivil toplum örgütü olarak ekmek derdindeyiz. Biz dertliyiz, dertli olan da konuşuyor. Dolayısıyla, ekmek derdine düşerek istiyoruz ki, 2023 stratejisinde bu hedefler için muhakkak turizmcinin yeni yasasının çıkması lazım. Ayrıca eski tesisler için özellikle yeni bir şeylerin verilmesi gerekmektedir. Bizim bu konuda yeni yasamız gelmediği müddetçe, 2023 hedeflerini yakalama konusunda zorlanacağız. Bizim yasamızı çıkardıkları takdirde tüm Türkiye’deki değerli meslektaşlarım adına 2019 yılında 2023 hedeflerimizi yakalayacağımıza yürekten inanıyorum. Bunu başarabilecek güçteyiz. Yeni yasamızın çıkmasıyla çok önemli roller alacağız.

 EN AZ MAALİYETLİ ÇOK İNDİRİMLİ BİR ANLAŞMA YAPTIK

Bugünkü bir diğer gündem konumuz elektrik. Elektrik gerçekten bizler için çok önemli. Aynı zamanda sektörümüz çevreyle çok uyumlu bir sektördür. IC Holding Turizm Grubu Genel Koordinatörü Abdullah Keleş Beyle yapmış olduğumuz protokolle elektrikte en az maliyetli, çok indirimli  bir anlaşmaya imza attık. Kendisine ve çalışma arkadaşlarına turizm sektörü adına böylesi zor bir durumda kendilerinin yapmış olduğu bu önemli katkıyı unutmayacağız.  Bu anlamda kendilerine ve tüm ekibine  teşekkür ediyoruz.

“DİĞER BİR  DERDİMİZ DE KAYIP KAÇAK ELEKTRİK BEDELİ”

Biz  dertliyiz,  dertli olan konuşur, kimse alınmasın ,o derdimiz de kayıp kaçak elektrik bedeli. Zaten bu sene sektörümüz  zor  durumda. kullanmadığımız elektriğin ,  kayıp kaçak  bedelini bize ödetiyorlar  ( yeşil yıldız alamayanlar 2634 sayılı yasa gereği hakları olan,teşvik  indirimi de alamıyor ) elektrik bedelinden( 2634 yasa gereği)  hakkımız olan , teşvik indirimini de vermiyorlar. Bu anlamda maalesef herkesin eli bizim cebimizde. Ama inanıyoruz ki, hak bir gün yerini bulacaktır. elektrik  şirketleri zarar etmesin diye  kaçak payı bizden tahsil ediliyor veya kullanmadığımız elektriğin parasını bize ödetiyorlar. En fazla kaçak oranı  doğu  bölgemizde olduğu halde bedelini  batıda bizler ödüyoruz.Daha az elektrik bedeli ödeyelim diye, tesislerimizi led ve tassaruflu ampul dönüştürmeye  çalışırken, Doğunun ve elektrik  firmalarının menfaatlerinin   gözetilmesinin diyetlerini  bizler ödüyoruz ..Yasa gücü ile çıkan bu uygulama, bizlerin  devlete olan  liyakat ve sadakat  ruhumuz  gereği   , bu bedeli ödetebiliriz  ancak  sonuçta  bu uygulama kamu vicdanını incitmektedir ...Halka karşı hiç bir şey başarılı olamaz ,hele bu adaletsiz ise hiç bir zaman uzun ömürlü olamaz ..
 
İnatla ve dirençle bu salonu dolduran değerli kardeşlerimle bu ülkeye hizmet etmeye, istihdam yaratmaya, döviz getirmeye  ısrarla devam edeceğiz. Sayın Valimiz Mustafa Toprak ta bizlere eşlik ederek bizlere güç verdiler.Kendisi İzmir için  gece gündüz koşan ve hizmet eden bir devlet adamıdır , Böyle bir Valiye sahip olduğumuz için çok  şanslıyız kendisi  bir telefon mesafesinde her daim yanı başımızda,  ayrıca çok çalışkan ve ilgili bu konuda kendisinin emekleri ve hakkını ödeyemeyiz ..

ŞİNASİ AKÇAY’DAN YEŞİL YILDIZLI SUNUM

Öte yandan ETİK Genel Sekreteri Şinasi Akçay, salonu dolduran katılımcılara Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi (Yeşil Yıldız) Belgesi’ni tanıtıcı bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye’de toplam 190 tesisin yeşil yıldız belgesi aldığını söyleyen Şinasi Akçay, ayrıca 102 yeşil yıldız belgeli tesise sahip olan Antalya’nın bu alanda Türkiye’de birinci sırada yer aldığını, İzmir’in ise 13 yeşil yıldız belgeli tesisle Antalya, İstanbul ve Muğla’dan sonra bu alanda dördüncü sırada yer aldığını ifade etti.
Gecenin sonunda ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ve İzmir Valisi Mustafa Toprak tarafından yeşil yıldız belgesi almaya hak kazanan tesislere ve turizme katkılarından ötürü İzmir’in önde gelen ve tanınan simaları için plaket töreni düzenlendi. Ayrıca, IC Holding tarafından İzmir Valisi Mustafa Toprak’a ve ETİK tarafından Wyndham Özdilek Genel Müdürü Funda Çam’a ev sahipliğinden ötürü plaket takdim edildi.

Plaket töreni listesi şu şekilde oluşturuldu:
 
1- Karşıyaka Belediye Başkanı  Hüseyin Mutlu Akıpına: ( Turizme katkılarından)
2- Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı: ( Turizme katkılarından)
3- Medcial Park İzmir Başhekim Yardımcısı Zeki Hozer: ( Sağlık Turizmi)
4- İzmir Kalkınma Ajansı İZKA İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanı  Murat Yılmaz Çoban (Turizme ve Sektöre katkılarından)
5- IC Holding Genel Koordinatörü Abdullah Keleş: (Turizm sektörüne katkılarından)
6- Diversey Care: (Turizm sektörüne katkılarından)
7- Wyndham Özdilek Otel Genel Müdürü Funda Çam: (ev sahipliğinden)
    

YEŞİL YILDIZ BELGELİ TESİSLER PLAKET LİSTESİ

1-İzmir Hilton Oteli
2- Mövenpick Otel
3-İzmir Swiss Grand Efes Oteli
4-Wyndham Grand İzmir Özdilek
5-Ontur Otel
6-Aqua Fantasy World Otel İzmir
7-Aqua Fantasy Aqua Park Club Otel
8-Paloma Club Sultan
9-Paloma Pasha Otel
10-Sheraton Çeşme Otel Resort & SPA
11-Radisson Blu Resort & SPA
12-Boyalık Beach Otel
13-Çeşme Pırıl Otel


Bu Haber 10.04.2015 - 15:34:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • LEVENT ERDOĞANTUROB GENEL SEKRETERİ 11.04.2015 - 12:01

    Tebrik ederim öncelikle.Ancak vaad edilen elektrik indirimini alamayacaklarını sanırım bilen yok.Bu güne kadar alabilen de bildiğimiz kadarı ile yok.Yeşil olarak adlandırmak arkasında ciddi bir iddia getiriyor.Mevcut 102ormun bu iddiayı destekleyecek kadar radikal olmadığını düşünüyorum.Bu nedenle biz projemize YEŞİLLENEN adını daha uygun bulmuştuk.Aşama aşama gitmek lazım bu tür uygulamalarda.Bir de sertifikalı tesisler mutlaka bir portalda tanıtılmalı,listelenmeli.Şu anda bilgilenirme haricinde o da yok ne yazıkki.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.