Bağlıkaya 1618’de kırmızı çizgiyi çekti: 50 madde yok demektir

Bağlıkaya 1618’de kırmızı çizgiyi çekti: 50 madde yok demektir

TÜRSAB TV’nin TÜRSAB Gündemi programına katılan başkan Firuz Bağlıkaya sektörün öne çıkan konuları ile ilgili açıklamalarda bulunarak acentelerden gelen soruları yanıtladı. Son dönemde sıkça dillendirilen ‘’Otellere transfer hakkı getirilecek’’ şeklindeki duyumları değerlendiren Bağlıkaya, ‘’Burda konuşacak bi şey yok, olursa zaten diğer 50 madde yok demektir.’’ dedi.


TurizmGüncel

Cemal Kızıltan’ın moderatörlüğünde TÜRSAB TV’ye konuk olan Firuz Bağlıkaya, hazırlanmakta olan TÜRSAB yasasıyla ilgili son durumu, bakanlıkla TÜRSAB arasındaki ilişkiler ve yasa özelinde yaşanan görüş ayrılıklarını açıkladı.

‘’BİZ GÖRÜŞÜNÜZÜ SORDUĞUMUZDA NEDEN YANIT VERMEDİNİZ?’’

Yasa çalışmasından önce, TÜRSAB’ın kendi içinde konuyu konuştuğu ve bütün acentelerin görüşlerinin alındığı 40 günlük bir süreç yaşandığını söyleyen Bağlıkaya, bu süreçte acentelerin görüş ve önerilerini almak için çok sayıda girişimde bulunduklarını ve 300 civarında görüş ve öneri aldıklarını kaydetti. Daha sonra ihtisas başkanlarının ve BTK başkanlarının da görüşünü alarak hepsini harmanladıklarını ifade eden Bağlıkaya, ‘’Bunu bir akşam oturup kafamıza kadar yazmadık. Bu çalışmayla ilgili özensizce hazırlanmış gibi bir intiba yaratılması doğru değil. Sayın bakanımızın daha sonraki toplantılarında müdahale çabaları olan dernekler için söylüyorum. Biz görüşünüzü sorduğumuzda neden yanıt vermediler?’’ diye sordu.

‘’BAKAN BAZI DERNEKLERİN TALEBİYLE BİRTAKIM GÖRÜŞMELER YAPTI’’

Topladıkları taleplerle bakanlığın kapısını çaldıklarını, bakanlığın da desteğiyle ciddi bir çalışma yapıldığını ve ortaya 50 maddelik bir taslak çıktığını ifade eden Bağlıkaya, teknik çalışmaya bakanın katılamadığını, ve çalışmayı bakanlıkaki ilgili kişilerle yürüttüklerini söyledi. Bağlıkaya, ‘’Biz o teknik çalışmayı bakanlık kadrolarıyla tamamladık. Birtakım şeylerde mutabık kaldık ve daha sonra da bakanımıza sunuldu. Bakanımız da doğal olarak, başka derneklerin talepleri doğrultusunda birtakım görüşmeler yaptı. Bizim toplantılara katılmadığımızı belirterek o görüşmeleri kast ediyorlar. Biz tüm seyahat acentelerini temsil ediyoruz. Bu çalışmaya katılmayanlar kendi istekleriyle katılmadılar. Bu görüşmeler de tamamlandı diye biliyorum. Bizden çok ayrı talepler var mı? Vardır doğal olarak. Çünkü herkes kendi segmentinin menfaati çerçevesinde birtakım taleplerde bulunuyor. Bunlar bakanımız tarafından değerlendirilecek ve nihayetinde bizimle de görüşülecektir.’’ dedi.

‘’KİMİNLE NE KONUŞULDU BİLMİYORUM’’

Kızıltan’ın ‘’Bakan’ın profesyonel kişilerden de destek aldığı ve bunların bir kısmının kendisine çok yakın isimlerden oluştuğu şeklinde bir eleştiri var’’ sorusuna ise Bağlıkaya, ‘’Şimdi biz sektörü temsil eden yasal bir kurum olarak sayın bakanımızın toplantılarında bulunamadık. Dolayısıyla kiminle ne konuşuldu bilmiyorum. Tüm bunlar varsa bizimle oturup konuşulacaktır diye bekliyorum. Sonuçta olduğu söyleniyor.’’ şeklinde yanıtladı.

‘’BİZİM HAZILADIĞIMIZ METİNDE BÖYLE BİR ŞEY YOK’’

Cemal Kızıltan’ın, eski bakanlardan Bahattin Yücel’in bir yazısında ortaya attığı, ‘’1.Yeni yasa taslağının; yaklaşık 8000 üyeli mesleğin genel çıkarlarını bir yana iten, az sayıda ve ezici çoğunluğu Sayın Bakana ait şirket/lere konaklama tesislerimizde “tek satıcılık” yoluyla, haksız rekabete neden olacak biçimde tasarlandığı, doğru mudur?’’ şeklindeki iddiayı hatırlatması üzerine ise Bağlıkaya, ‘’Bizim hazırladığımız şeklinde böyle bir şey yok. Tekrardan bizimle tartışılacağı metnin ne olduğunu da şu anda bilmiyorum. Bakanla toplantıya katılan derneklerin kendi yorumları da olabilir. Bu tip şeyler Whatsapp gruplarında dolaşıyor.’’ açıklamasında bulundu.

‘’SONUÇTA GOOGLE DA YURT DIŞINDA FATURALANDIRILIYOR’’

Bahattin Yücel’in yazısında gündeme getirdiği, ‘’Doğrudan tüketiciye ulaşılmasına olanak veren uluslararası rezervasyon ağlarına erişimin yasaklanmasını savunan, bu kuruluşları “digital kapitülasyon” peşinde olmakla suçlayacı beyanların nedeni, çoğunluk hisseleri Sayın Bakana ait şirketler adına haksız rekabet oluşturma amaçlı olabilir mi?’’ sorusunu da yanıtlayan TÜRSAB Başkanı, ‘’Bu konu çok uzun süredir gündemde, Booking.com ile ilgili konu. Burdaki mesele, tıpkı Booking.com gibi yurt dışında vergilendirilmiş başka şirketlerin çalışmaya devam etmesi. Bunlarla ilgili neden bir şey yapılmadığıyla ilgili. Google da sonuçta yurt dışında faturalandırılıyor. Burada vergi falan vermiyor. Bizim yasamızın içinde haksız rekabetle ilgili maddeler var. (...). Bu madelerin gereği neyse ancak yasa çıktıktan sonra konuşulur. Burada Booking.com’a özgü bir şey yok.’’ ifadelerini kullandı.

BAKANLIK BÜROKRATLARIYLA HAZIRLADIĞIMIZ METİNDE BUNLAR VAR’’

Yeni yasada haksız rekabetle ilgili sadece genel hükümler olduğunu ve bunların yasa çıktıktan sonra yönetmeliklerle tanımlanacağını anlatan Bağlıkaya, ‘’Bizim bakanlığın bürokratlarıyla oturup tartışıp hazırlayıp sayın bakana sunduğumuz metinde bunlar var. Son halinde yoksa zaten acentelerimizle paylaşırız.’’ dedi.

Cemal Kızıltan: 1618 sayılı yasada acentelere münhasır hak olarak tanımlanan havalimanı-otel transferi hakkının otellere de verileceğine dair bir iddia var ortalıkta. Otellere transfer yetkisi mi veriliyor?

‘’1618’İ KÖKTEN YOK ETMEKTİR’’

Firuz Bağlıkaya: Böyle bir konu konuşuldu ama bizim yasa taslağımızda böyle bir şey yok. Ama ben bakan beyin de böyle bir şeye müsaade edeceğini bilmiyorum. Yasa taslağının son hali elimize ulaşmadığı için bilemiyoruz. Böyle bir konuşma oldu ve biz de eleştirilerimizi ve kaygılarımızı ilettik. İsteğimizin makul karşılandığını düşünüyorum. Bunun aksi, 1618’i kökten yok etmektir. Çünkü o çok temel bir şey. Seyahat acentelerinin transfer hakkı tek olarak yaptığı en önemli işlerden bir tanesi. Binlerce acenteyi direkt ilgilendiriyor. Dolayısıyla bakanımızın böyle bir şeye izin vereceğini düşünmüyorum.

Cemal Kızılan: Otelcilerin iş alanları yasayla çok net biçimde çizilmişti. Otel içinde kalmak kaydıyla diledikleri faaliyetleri yapabilirler. Otelin dışında çıktıkları andan itibaren hak ihlali oluşmaktadır. Bu, 1618 sayısı yasa çıktığından biri böyledir. Böyle bir gerçek varken bunun toptan değiştirilmeye çalıştırılması, bizim haklarımıza verilecek ciddi bir zarardır. Aksi taktirde 1618 sayılı yasayı tartışmanın anlamı kalmaz çünkü yasanın temel taşlarından birini konuşuyoruz şu anda.

BKANLIK VE TÜRSAB HANGİ MADDELERDE ANLAŞAMIYOR?

Cemal Kızıltan: Yasayla ilgili olarak Bakanlıkla anlaşamadığınız maddeler var mı, varsa neler?

Firuz Bağlıkaya: Var tabi ki. İşin bir tarafı bakanlık, diğer tarafı TÜRSAB. Her konuda yüzde yüz mutabık kalacağız diye bir şey yok. Tabi ki tartıştığımız, anlaşamadığımız bazı konular var. Acenteciliğe giriş ücreti konusunda hala netleşmemiş, mutabık olmadığımız bir konu var. Aidatlar konusunda mutabık olmadığımız bir konu var. Bizim seçim öncesi verdiğimiz sözler doğrultusundaki talebimiz var. TÜRSAB aidatı giriş ücretinin binde biri olarak öneriyor, bakanlık binde ikisi olsun diyor. Giriş ücreti konusunda ise TÜRSAB’ın teklifi 400 bin TL öneriyor, bakanımızın önerisi 250 bin TL. Herksin bir ilgi ve yetki alanı ile güç alanı var. Dolayısıyla biz ne istediğimizle sorumluyuz. Karar bakanlığın.

Firuz Bağlıkaya: Onun haricinde paket tur tanımı ile ilgili birbiriyle tam örtüşmeyen kelime bazında şeyler var. Biz paket turun tanımının bizim yasamızda da yapılmasını talep ediyoruz ama bakanlık Ticaret Bakanlığı’nın yasasında tanımlanmış şeye atıfta bulunmak istiyorlar.

‘’OTELLER TRANSFER YAPABİLİRSE, YASADAKİ 50 MADDE YOK DEMEKTİR’’

Firuz Bağlıkaya: Belge devirlerinin ücret yüzdesi ile ilgili anlaşmazlığımız var. Bir de tur operatörlerinin teminat miktarı konusunda anlaşmazlık yaşıyoruz. Burada bir önerimiz ve sayın bakanımızın önerisi var. Bu konuda da bir mutabakatsızlığımız var. 50 maddelik yasada toplam birkaç maddede bizim mutabık olmadığımız, taleplerimizi yinelediğimiz bir durum söz konusu. Zaten otellerin transfer yapabilmesi meselesini konuşmuyorum bile. Burda konuşacak bi şey yok, olursa zaten diğer 50 madde yok demektir. Oteller transfer yapabilecekse zaten bizim yasamızın yenilenmesinin de bir anlamı kalmaz.



Bu Haber 19.04.2019 - 10:45:10 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.