Budak: 30 yılda kurulan turizm pazarlarımızı kaybetmek üzereyiz

Budak: 30 yılda kurulan turizm pazarlarımızı kaybetmek üzereyiz

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, turizmcilerin Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanacak olumsuzluklar nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan önlem almalarını beklediğini belirtti.


CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, turizm sezonunun açılmasına 15 gün kaldığını ve Türkiye'ye en fazla turist gönderen 3 ülkeden 2'sinin savaş halinde olduğunu ifade etti.

"Turizmcinin içini rahatlatacak bir ses verin"

2022 turizm sezonunun çok büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu ileri süren Çetin Osman Budak, "Ne Cumhurbaşkanı’ndan ne de Turizm Bakanından tek bir açıklama yok. Bir an önce turizmcinin içini rahatlatacak bir ses verin” dedi.

Turizm ve bağlı sektörlerde çalışan milyonlarca insanın işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ifade eden Budak, “Bir an önce bir turizm fonu kurularak sektöre ucuz finansman desteği sağlanmalı. İstihdam üzerindeki yükler kaldırılmalı ve Kısa Çalışma Ödeneği yeninden hayata geçirilmeli” dedi.

"İktidar turizm sektörüne şaşı bakmaya devam ediyor"

2016 yılında Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizinden beri turizm sektörünün bir türlü kendisini toparlayamadığını dile getiren Budak, şöyle konuştu:

“Turizm sektörümüzün her dış krizden son derece ağır bir biçimde etkilenmesinin nedeni, turizm pazarlarımızı bir türlü çeşitlendirememiş olmamız. Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 27’si, Antalya’ya gelen turistlerin yüzde 55’i Rusya ve Ukrayna’dan geliyor. Rusya’ya karşı uygulanan ambargo ve Rus rublesindeki değer kaybı nedeniyle, bu ülkeden gelecek turist sayısı çok azalacak. Kentleri bombalanan Ukrayna’dan ise en az 2 yıl hiç turist gelemeyecek. Döviz fakiri olan ülkemizin yegâne döviz kaynağı turizm sektörünün gelirlerine çok ihtiyacı var. Maalesef iktidar turizm sektörüne şaşı bakmaya devam ediyor. Sektör tümüyle sahipsiz.

"30 yılda kurulan turizm pazarlarını kaybetmek üzereyiz"

Ne Cumhurbaşkanı ne Kültür ve Turizm Bakanı yaşanan savaşın turizme etkilerine yönelik tek bir cümle kurdu. Turizmci iktidardan alınacak önlemlere dair bir ses duymak istiyor. Kendilerine kayıplarının mali tedbirlerle, pazar çeşitlendirme çabaları ile telafi edileceğine dair bir güvence verilmesini istiyor. Turizm sektörü döviz fakiri ülkemiz için siyaset yapılamayacak kadar önemli, milli bir sektördür. Sektör yaklaşık 6 milyar dolar gelir kaybı yaşama tehlikesi ile karşı karşıya. Son 30 yıldır büyük çabalarla elde edilen turizm pazarlarımızı kaybetmek üzereyiz. Hem konaklama tesislerimiz hem tur operatörlerimizi kendi kaderlerine terk edilirlerse, bu krizi atlatamazlar. Sektörün yabancıların eline geçmesinin çok ağır sonuçları olur.”



Bu Haber 19.03.2022 - 12:11:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Avrupa Pazarını küstürdük

    kerem 21.03.2022 - 10:48

    Küstürdüğümüz hansları, corcları tekrar kazanmak zaman alacak. İşimiz zor...

  • Kendim ettim kendim buldum

    Arif arid 20.03.2022 - 11:54

    Aslınsa bu sadece savaşla alakalı değil, yıllardır rus turist sevdamız elimizdeki avrupalı turistin kaçmasına neden oldu.otellerimiz o kadar zincir otel açmalarına rağmen avrupa oteli rus oteli diye ayırmadı (bir kaçı hariç) e sonunda rusya ya bağımlı hale geldik turizmde. Üstelik pazar çeşitlendirme gibi bir derdi de olmadı otelcilerin.ucuz işçi çakıltırmak da işlerine geldi patronların.nasıl olsa gelen rustu. Ee hizmet kalitemizde personel kalitesi oranında düştü tabi..ha bu arada bazı patronlar personel kalitesini hala sadece o yoğun mesai saatleri içinde personelin dinlenme zamanında çalarak yakalayabileceğini düşünüyor maalesef. Personel kalitesi sadede eğitimle olmaz aynı zamanda iyi bir maaş politikası ile olur..

  • Hakkı demir 20.03.2022 - 02:34

    Tek pazara yönelirsen olacağı bu.

  • Nevzat B 19.03.2022 - 12:42

    Bu bugünün sorunu değil, master planı her şey bittikten sonra yapılan Turizm tahsisleri ve projelerinin bizi buraya taşıyacağı belliydi.Turistik konsepte Ne ektiysek onu biçiyoruz.Savaş çevremizde her zaman vardı.3 sezon ardı ardına iyi gitmedi.Gemisini yürüten kaptan özel ilişkiler ve münferit destekle kendini kurtarır diğerleri seyreder.Kolay gelsin

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.