Bilgili: İstanbul olmasa Türkiye 2012'de eksiye düşerdi

Bilgili: İstanbul olmasa Türkiye 2012'de eksiye düşerdi
İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, basın mensuplarıyla bir araya gelerek İstanbul’un 2012 yılındaki turizm performansını değerlendirdi. Hem Vali Mutlu hem de Bilgili, konuşmalarında İstanbul'daki belediye belgeli tesislerin bakanlığa devredilmesi ve kentin tanıtımının tek elden ve daha kurumsal bir şekilde yapılması gerektiğini belirttiler.


TurizmGüncel

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili İstanbul'un 2012 yılındaki turizm performansının değerlendirildiği toplantıda sektör örgütlerinin temsilcileri ve basın mensupları ile bir araya geldi. Toplantıda konuşan Ahmet Emre Bilgili İstanbul'da yakalanan artışın Türkiye'nin artıya geçmesini sağladığını belirtirken, Vali Mutlu, Hanutçulara ve turisti dolandıran işletmelere karşı kararlı bir mücadele yürütüldüğünü ve turisti dolandıran 5 işletmenin kapatıldığını söyledi. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıya, TUROB Başkanı Timur Bayındır, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve TUREB Başkanı Şerif Yenen de katıldı.

İSTANBUL 2012'DE 9,3 MİLYON ZİYARETÇİ AĞIRLADI
 
Geçtiğimiz yıl 8 milyon ziyaretçi ağırlayan İstanbul, bu yıl 9 milyon 381 bin ziyaretçi ağırladı. Kente gelen ziyaretçi sayısı 12 ayda ortalama yüzde 16,4’lük bir artış kaydetti.

2012 yılında yıldızı parlayan İstanbul, Avrupa’da en çok ziyaret edilen 3’üncü kent olurken, dünyada en çok ziyaret edilen ilk 5 kent arasında yer aldı. İstanbul’a en çok ziyaretçi gönderen ilk 5 ülke ise sırasıyla Almanya, Rusya, ABD, İngiltere ve Fransa oldu. Son 2 yıldır Arap coğrafyasından ciddi oranda ziyaretçi alan İstanbul’un bu bölgeden aldığı ziyaretçi sayısı ise geçen yıla kıyasla yüzde 50,6 oranında artarak 1,3 milyona ulaştı.

 
BİLGİLİ: İSTANBUL OLMASAYDI TÜRKİYE EKSİYE DÜŞERDİ

Toplantıda konuşan Ahmet Emre Bilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
 
"İstanbul turizmde ciddi bir başarı yakaladı. Yüzde 16,5’lik bir artış yakaladı ve bu sayede Türkiye de artışa geçti. İstanbul bu denli artış göstermeseydi Türkiye de ekside olacaktı. Bu başarı tek başına İstanbul’un değil, tüm turizm aktörlerinin ortak çalışmasının sonucudur."

KARAYOLU İLE GELEN 1 MİLYON KİŞİ İSTATİSTİKLERE DAHİL DEĞİL
 
"Elde ettiğimiz rakamın için karayolu ile gelenlerin sayısını bilmiyoruz. Bu yüzden Bu rakama en az 1 milyon daha ilave etmek gerekiyor. İstanbul’a gelen ziyaretçi sayısında 2010 yılı hariç istikrarlı bir artış var ve bizim bunu devam ettirmemiz gerekiyor. Türkiye’ye gelen her 3,5 yabancıdan 1’i İstanbul’a geliyor."

"Havayolu ile gelenlerin sayısında yüzde 18’lik bir artış var. İstanbul Atatürk Havalimanı’nın mevcut durumuna bakıldığında İstanbul için 3. Havalimanının kaçınılmaz olduğu gerekiyor."

BAŞARI TEHLİKELİ BİR NOKTAYA İŞARET EDİYOR

"Başarı tehlikeli bir noktaya işaret ediyor. Çünkü bu başarıyı devam ettiremezsiniz sonuç kötü olur. Bu yüzden tüm enerjimizi İstanbul’un ziyaretçi sayısını daha çok arttırmak için kullanmak zorundayız. Şu anda İstanbul İspanya ve bir iki önemsiz destinasyon hariç tüm ülkelerde artış var. İspanya’daki düşüş ise bu ülkenin kendi konjonktürel şartları ile ilgili."

"İstanbul'da 3789 kokartlı rehber var. Onlar için kalkınma ajansımızın desteğiyle yeni projeler hazırlıyoruz."

"İstanbul’daki yatağın yüzde 13’ü Anadolu yakasında. Aynı durum bakanlık belgeli tesis sayısı ve toplam sayısı açısından da geçerli."

"Yatırım belgeli konaklama tesislerinin 101 tanesi Avrupa, 29 tanesi Anadolu yakasında."

"Belediye belgeli otellerin bir kısmı nitelik olarak düşük. Bu yüzden belediye belgeli otellerin bakanlık belgeli otellere dönüşmesi için çaba sarfediyoruz."
 
"Tarihi yarımada bizim için önemli ve 887 tane konaklama tesisi var. Bunlardan yaklaşık 200 tanesi bakanlık belgeli."



Toplantının diğer konuşmacısı Vali Mutlu ise şu noktaların altını çizdi:
 
TANITIMIN TEK ELDEN YAPILMASI GEREKİYOR
 
"Turizm camiası güçlü bir camia ve İstanbul’da 14 milyon insanı kapsıyor. Burada yaşayan her fert bu şehrin sahibi ve geleceğinin de mimarıdır. İstanbul’un her bireyi İstanbul’un kalkınmasının asli bir unsurudur. Ama özellikle bu sektörün çalışanlarını ve yatırımcılarını özellikle kutlamak istiyorum. Bunlar ülkemizin tanıtımına hizmet ediyor. Ama bunların kurumsallaşması, hizmetlerini daha kaliteli yaparak süreklileştirmesi bizim için çok önemli. İstanbul’da başka köklü değişikliklere de ihtiyaç var. Belediye belgeli tesislerin bakanlık belgeli hale getirilmesi gerekiyor. Hizmet standartlarının yükselmesi için. Bütün dünya İstanbul’u tanıyor ancak bizim daha fazlasına ihtiyaç var. Bu yüzden kentteki turizm temsilcileri ile birlikte İstanbul’un tanıtımının daha kurumsal ve tek elden yapılması için adım atmamız gerekiyor."

DAHA ALINACAK ÇOK YOL VAR 

 
"İstanbul’un yakaladığı başarı gurur verici ama daha alınacak çok büyük bir yol var. Çünkü İstanbul bundan çok daha fazlasını yapabilecek bir potansiyele sahiptir. Şu anda 9,3 milyon olan turist sayısını 2023 yılında 20 milyona çıkarmamız gerekiyor. Bu şekilde, turizmin mili gelir içindeki payını da daha fazla arttırmış olacağız. Hala 30 binin üstünde yatağın yapım aşamasında oluşu gelinen noktayı çok iyi ifade ediyor. Kültür ve kongre turizminde İstanbul dünyanın sayılı destinasyonları arasında. İstanbul’da müzelerin ziyaret edilmesi oranı da bu yıl yüzde 20 artmış durumda."

HANUTÇULARA KESİNLİKLE İZİN VERİLMEYECEK
 
"Geçtiğimiz günlerde İstanbul ile ilgili aldığımız haber hepimizi üzdü. Ama bir musibet bin nasihatten iyidir. Bundan sonra hanutçuluk yoluyla turisti istismar eden hiçbir kişi ve kuruma kesinlikle izin verilmeyecek. Artık İstanbul'da hanutçuluk yapmak suretiyle turistleri rahatsız edenlere ebediyen izin vermeyeceğiz. Bunlarla ilgili 5 işletmeyi kapattık. Bu işletmelere dönük sıkı takibimizi sürdüreceğiz. Bu işe bulaşmış ve cesaret eden, turisti rahatsız edenlere karşı ciddi mekanizmalar kurduk. Aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Bu sistemle turisti rahatsız edenlere karşı gerekli mekanizmalar kuruldu ve kesinlikle hanutçuluğa bulaşan hiçbir işletmeye tölerans gösterilmeyecek. Bunu 2013 yılında çok net bir şekilde görebileceksiniz. Taksiler ile ilgili de gerekli denetleme mekanizmaları devreye konuldu." 





 
 
 
 
 
 
 
 


Bu Haber 03.01.2013 - 11:30:13 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.