Ali Babacan: Dünyadaki para bolluğuna güvenmeyin

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, şu anda dünyanın gelişmiş ülkeleri ABD, Avrupa Birliği (AB) ve de Japonya’nın, krize çözümü para basmakta bulduklarını belirterek, “Bu karşılıksız basılan paraların ne zaman, nasıl geri, normale çevrileceğiyle ilgili hiçbir plan, program ortada yok. Bu durum gelişmekte olan ülkeler için çok ciddi bir risk alanı” dedi.

 
Bugünün likidite bolluğuna asla aldanılmaması gerektiğini söyleyen Babacan, “Gün gelip de bu likidite mecburen geri çekilmeye başladığı zaman, gelişmekte olan ülkelerin çok dikkatli olması, daha şimdiden o günlere hazırlanması gerekiyor. Dolayısıyla kendi politikalarımızı uygularken bunlara çok dikkat etmemiz gerekiyor” diye konuştu. 
 
MERKEZE SIRTINIZI DAYAMAYIN
 
Forum İstanbul 2013 açılışında konuşan Babacan, Merkez bankalarının çözüm sağlamak için geçici olarak bir araya gelebileceklerini ifade eden Babacan, ancak ilelebet merkez bankalarına sırtını dayayan bir kamu maliyesi yapısının, bankacılık yapısının dünyada adil olmayan bir sistemi getireceğine dikkat çekti. Şu andaki ortamın pek çok gelişmiş ülke için yapısal reform yapma zamanı olduğuna değinen Babacan, şunları söyledi: “Bakmayın biz hep kendimiz için yapısal reformlardan bahsediyoruz ama gelişmiş pek çok ekonominin reformlara ihtiyacı var. Sosyal güvenlik reformlarıyla, sağlık sistemleriyle, işgücü piyasalarıyla ilgili.” 
 
YAPTIĞIMIZ KADAR DAHA YAPMALIYIZ
 
Türkiye’de çok önemli siyasi reformlar gerçekleştirdiklerini söyleyen Babacan, şöyle devam etti: “Türkiye’de demokrasinin kalitesinin artması için çok çalıştık. Türkiye’de temel haklar ve özgürlükler anlamında çok ciddi adımlar attık. Türkiye’nin bir hukuk devleti olması için büyük bir çaba ortaya koyduk. Fakat bu siyasi reformlarda yaptıklarımız önemli ama en az yaptıklarımız kadar yapmamız gerekenler de var. Bunu da unutmamamız lazım. Siyasi reformlar açısından baktığımızda henüz arzu ettiğimiz noktada değiliz. Henüz birinci sınıf bir demokrasi olduk diyemiyoruz. Henüz bir hukuk devleti olduk diyemiyoruz. 10 yıldır mesafe katettik ama ulaşmamız gereken noktanın hala çok gerisindeyiz. Bunu da iyi bilmemiz gerekiyor.“ (Hürriyet)


Bu Haber 08.05.2013 - 09:24:32 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.