Oğuz Kağan Altun

Destek paketinin Avrupa pazarına etkisi

Bakanlığımız tarafından hazırlanan 2015 turizm destek paketi kapsamında ; Rusya başta olmak üzere toplam 13 ülkeden Nisan, Mayıs aylarında getirilecek en az 100 yolcu kapasitesi olan her uçağa 6 bin dolar yakıt desteği veriliyor.
 
Ayrıca 100 milyon TL tavanlı kredi desteğinden yılda 400 bin ve üzeri Rus turist getirenler yararlanacak olup, 2 yıl geri ödemesiz olarak kredi alma hakkına sahip olabilecek.
 
Destek paketi genişlerse ;

Eğer turizm destek paketini diğer ülkeler de kullanabilirse, fiyatları ve hizmet kalitesini düşürmemiş,  bu ülkelerden gelen turist sayısını arttırarak BDT pazar açığını da fazlasıyla kapatmış oluruz.
Rusya krizden bütün bölgeler şüphesiz çok etkilendi, ancak senelerdir zaten 4 aya sıkışmış olan Ege’de Rus operasyonu çıkmaza sürükleniyor.  Bence şimdiden Ege bölgesi için ekim, kasım ve 2016 sezonu  önlemlerini almalıyız.

Bu sene ekim ve kasım aylarında diğer pazarları da işin içerisine katarak yakıt desteğinden yararlandırabilirsek  nisan ,mayıs aylarındaki zararı kapatır, personel istihdamını kasım sonuna kadar uzatmış oluruz. 
 
Otelciler sadece BDT ülkeleri için fiyat düşürmüyor.  Diğer ülkelerde de işler yolunda gitmedi , hatta BDT pazarından önce Avrupa pazarına aksiyon verildi. 10 euro kayıp yerine 5 euro kayıp ile bu boşluklar doldurulmaya çalışıldı ve şüphesiz erken hareket edenler kazandı.

İki senede toparlanamayız

Fiyatları geçen seneye oranla bu sene %30 a kadar düşürmek ne yazık ki 2 sene de toparlanamayacak bir düşüş olur. Ayrıca bu anormal fiyat düşüşlerinden dolayı turizm sektöründen elde edilen vergilerin de aynı oranda kayıp yaşanacağı ilgili bakanlık tarafından göz ardı edilmemelidir.

Fiyat düşürmek yerine;

 
Yaş aksiyonu olarak ücretsiz çocuk sayısını veya yaşını arttırabilirler, 60 yaş indirimini 50 yaşına kadar çekilebilir, mevcut konseptlere eklemeler yapmak gibi daha bir çok strateji uygulayarak bu dönemlerde satışlara ivme kazandırabilirsiniz.

Bakanlığımızın ve Sektör temsilcilerimizin bir masada tekrar buluşup mümkünse yakıt desteğini ekim ve kasım ayları için (Tüm Pazarlara ) uygulayabilirsek, bu sıkıntılı süreci çok kolay ve 2014 yılına fark atarak kapabiliriz diye düşünüyorum.
 
Saygılarımla,
Oğuz Kağan ALTUN
 

Bu Makale 18.05.2015 - 09:24:26 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.