Oğuz Kağan Altun

Karadeniz Yeşil Yol Projesi'ne hazırlanıyor

Yeşil yol projesini bir kaç gündür gazetelerde ve televizyon ekranlarında sık sık görmekteyiz. Rize’de yöre halkının sert tepkilerine yol açan yeşil yol projesi hakkında detayları bir Karadenizli olarak sizlerle paylaşmak ve görüşlerinize sunmak istedim.

Yeşil yol projesi nedir?

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Doğu Karadeniz turizm mastır planı çerçevesinde hazırlanan yeşil yol projesi ile Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin olmak üzere 8 ilin önemli yaylalarını ve turizm merkezlerini birbirine bağlanması planlanmaktadır. Karadeniz turları kapsamında bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin belirlenen güzergâh boyunca güvenli, konforlu bir şekilde seyahat etmesi, konaklama imkanları sunulup bölgeye ekonomik katkı sağlanması hedeflenmektedir.

İkinci etap olarak ise 2600 kilometrelik yeşil yolun tamamlanmasının ardından 38 ayrı yerde turizm merkezlerinin yapılmasına geçilecek. Bu turizm merkezleri için şu anda planlama çalışmaları devam ediyor.



Peki proje ne aşamada?


Plana göre 2600 km yol güzergahının tamamlanması gerekiyor. Bu yolun 1000 km’lik kısmını karayollarının mevcut yolları oluşturuyor. 2012 yılından bu yana yaklaşık 500 km yolda iyileştirme çalışmaları yapılmış yani ortalama 4 metre genişliğinde olan yayla arası yollar iki midibüsün yan yana geçmesini sağlayacak şekilde genişletilmiş. Geriye kalan 1100 km’lik yolun ise 2018’e kadar tamamlanması hedefleniyor.

Yeşil yol ile planlanan nedir?


Yeşil yol projesi ile sadece belli bölgeler yerine ziyaretçilerin Doğu Karadeniz’i baştan sona gezmeleri, hedef yerine hedefler yaratılarak yavaş ilerlenen ve çevrenin daha çok algılanmasına imkân veren bir yeşil yolculuk planlanmakta. Proje ile yaylalardaki yapılaşmaya bir düzen getirilerek, doğaya saygılı, doğayla bütünleşmiş mini ahşap konaklama yerleri ile lezzet durakları yapılması planlanmakta.



Çevreciler yeşil yol için ne diyor?

Çevreciler, Doğu Karadeniz’i kitlesel turizme açacak projenin doğa için ciddi riskler içerdiği uyarısı yapıyor. Kitle turizminin yöre halkına ve doğaya bir katkı sağlamayacağı, yapılaşmayla beraber sıradanlaşmayı da beraberinde getireceğini görüşündeler. Karadeniz Bölgesi’nde turizmin altyapısı oluşturulurken tarihi dokunun korunması, doğal yaşam alanlarında kesinlikle yapılaşmaya izin verilmemesi, gelişi güzel yollar açılmamasını istiyorlar. Yeşil Yol Projesi'ne karşı çeşitli eylemler yapan Fırtına İnisiyatifi Sözcüleri ise yaylaların kendileri tarafından korunduğunu ve kontrol altında olduğunu yollar yapıldıktan sonra 2 binli rakımlarda kimlerin gelip gittiği ne amaca hizmet ettikleri takip edilemeyeceği ve güvenlik nedeniyle kaygı olacağını dile getiriyorlar. Her yayla arasına karakol mu kurulacak? İnsanımızın devletine bağlılığını kimse sorgulayamaz ama karakollar ile özgürlüklerimiz elimizden alınacak diyorlar.



10 senedir gitmediğim yaylamıza geçen ay gittim.

Yaklaşık 10 senedir gitmediğim yaylamıza bu sene gitme şansı yakaladım ve çok şaşırdım. Artık yaylamıza giden çok daha iyi bir yol vardı, elektrik çilesi bitmişti. Elektriğin gelmesiyle dünyadan bir haber olan herkes televizyona kavuşmuş, kadınların çamaşır çilesi bitmiş, gaz yağı ile tehlikeli geçen uykular son bulmuştu. Zahmetli süt sağma işleri ise yerini artık sağma makinalarına bırakmıştı. 10 sene önce herhangi bir insan ya da hayvan hastalansa bırakın ilçeyi, köye inemeden ölürdü ve kimseden haber alınamazdı. Şimdi baz istasyonları kurulmuş herhangi bir problem yaşanması halinde ilgili birimlere ulaşılması mümkündü. İmkânların artmasıyla şüphesiz verimlilikte artıyor, rahmetli anneannem’ in saatlerce yayık salladığını hatırlıyorum, şimdi ise elektrikli yayık makinası vardı her yaylada. Ben yaylamızın bu halini daha güvenli ve daha verimli buldum şüphesiz dışarıdan gelen ziyaretçiler artık yaylamıza ulaşıp bu doğayı daha konforlu yaşayıp yöre insanına da fazlasıyla ekonomik katkı sağlayacaktır.



Eğer yeşil yol projesi doğa ile uyumlu doğru yönetilirse şüphesiz Karadeniz Dünya çapında eko turizm alanında en önemli destinasyonlar arasında gösterilecektir. Gelen eko turistler yöre halkına ek gelir sağlayarak iç göçü önleyip, tarihsel ve kültürel miraslarımızın da önemini fazlasıyla arttıracaktır.

Saygılarımla,



Bu Makale 07.08.2015 - 10:41:02 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.