Türkiye-Almanya gerilimi tabana indi, turizmcinin ağzını bıçak açmıyor

Türkiye-Almanya gerilimi tabana indi, turizmcinin ağzını bıçak açmıyor
ITB Berlin Turizm Fuarı'nın ikinci gününde çok sayıda otelci, tur operatörü ve hava yolu şirketi temsilcisi ile görüşerek Türkiye'nin Almanya'daki mevcut durumunu konuştuk...


Savaş Daş - TurizmGüncel - Berlin 



Öncelikle turizmcinin ağzını bıçak açmadığını belirtmek gerekiyor. Rusya pazarının açılmasıyla umutlanan sektör, başta Almanya olmak üzere Avrupa'daki kayıplardan ve belirsizlikten kaygılanıyor. Almanya ve Türkiye arasındaki siyasi gerilim, sektörü derinden etkiliyor.

'GERİLİM TABANA İNDİ'

Konuştuğumuz turizmciler, Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi gerilimin iki ülke arasında olmaktan çıkıp, en geniş tabana, yani Alman halkına kadar indiğini ve bunun da insanların tatil tercihine direkt yansıdığını belirtiyor. Birebir sohbetlerde bunları belirtseler de, konu hakkında demeç vermekten kaçınıyorlar.

Almanya'da seyahat acentesi işleten Türklerin yorumları ise oldukça ilginç. Acentelerin yaptıkları değerlendirmelere göre, Alman halkı, iki ülke arasındaki siyasi gerilimin bir parçası olmak istemiyor ve bu nedenle de başka ülkelere gitmeyi tercih ediyor. Bu gelişmelerdeki tek olumlu yan ise, insanların sadece destinasyonlarını değiştirmeleri,  acentelerine ise sadık kalmaları. Bu, Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi gerginlik bittiğinde, bu müşterilerin yeniden Türkiye'yi tercih edeceği anlamına geliyor.

'NAZİ SUÇLAMASI TOPARLANAN REZERVASYONLARI DÜŞÜŞE GEÇİRDİ'

Türk ve Alman turizmcileri tedirgin eden en önemli gelişme ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Alman devletine dönük Nazi suçlaması. Bunun tüm Alman halkı arasında tepkiyle karşılandığı ve şubat ayıyla birlikte toparlanmaya başlayan reservasyonların yeniden düşüşe geçtiği belirtiliyor.

Tur operatörlerinin ve uçak şirketlerinin Türkiye kapasitesini düşürmesi ise ayrı bir sorun olarak ortaya çıkmış durumda. Buna rağmen turizmciler, son dakikada Türkiye talebinin oluşması durumunda, uçak şirketlerinin buna yanıt verebileceği kanaatinde.

GERİLİM BAKAN AVCI'NIN BASIN TOPLANTISINA DA YANSIDI

Türkiye ve Almanya arasındaki siyasi gerilim, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın basın toplantısına da yansıdı.''Deniz Yücel ne zaman serbest bırakılacak?'', ''Bir gazeteci olarak Türkiye'ye gelsem tutuklanır mıyım?'', ''Neye güvenerek 2017 yılında Türkiye turizminin daha iyi olacağını düşünüyorsunuz?'' gibi sorulara muhatap olan Bakan Avcı'nın, bir ara toplantıda oldukça gerildiği ve sert yanıtlar verdiği gözlemlendi.

Turizmciler bu tarz siyasi konularla ilgili değerlendirme yapmasa da, söz konusu gerilimin sektörü ciddi şekilde etkilediğini ifade ediyor ve bu gerilimin bir an önce sonlandırılması gerektiğini düşünüyor. En çok yapılan değerlendirme ise, ''Almanlara yapılabilecek en ağır hakaret, onları Nazi'likle suçlamak.'' şeklinde.

'REZERVASYONLAR GEÇEN YILIN BİLE GERİSİNDE, İYİ İHTİMAL 2016'YI YAKALAMAK'

Almanya'da şu anda erken rezervasyonlar geçen yılın (kayıp yaşanan bir yıldı) bile gerisinde gidiyor. İspanya pazarı şimdiden doyum noktasına yaklaşırken, Almanya'da bu yılın kazanan destinasyonunun Yunanistan olacağı görüşü hakim. İyimser senaryoya göre Türkiye, bu yıl Almanya'da 2016'nın rakamlarını yakayacak. Kümülatifte ise sektörün yüzde 10 civarında büyüyeceği şeklinde değerlendirmeler yapılıyor.


Bu Haber 09.03.2017 - 18:56:34 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ahmet yemez 15.03.2017 - 01:55

    galiba bu hukumet turizmi kasitli olarak bitiriyor, zaten kıyılardan oy alamıyor , hem de hersen milyonlarca turist geliyor ve turk insaniyla kaynasiyor , onlara farkli hayatlar ruyalar anlatiyor , bunlar istiyorki turkiye ice kapansin ve sadece araplarla gorusen , arap saatinde yasayan , sevimsiz nesesiz sinirli gergin kavgaci saldirdan bir ulke olsun, ona buna sarsin , harac istesin , savas cikarsin...

  • Misafir degilim 13.03.2017 - 02:17

    demek ki bu sezon kurtlar vadisi almanya, kurtlar vadisi hollanda filmlerini izliyecegiz...

  • Ahishavi 10.03.2017 - 11:38

    Son dakikaya kadar HAYAL KURUP , Rus yoksa Çinli var , Alman Yoksa Hintli Var diye abuksabuk konuşanlar bu işin erbabı olan diye bildiklerimizdi. Antalya da 11 Milyon Turist ağırlanamazsa bu işler bitik demektir. Gelecek misafirlerin ülkeleri de belli. Ölüyü canlandırmak imkansız , Öldürmeyin yaşatmaya bakın.

  • SABAN OKSUZ 10.03.2017 - 11:26

    Eyy Almanya...yerine Eyyy Turkiye deme zamani coktan geldi geciyor...

  • s.kaplan 10.03.2017 - 10:58

    Turizmci ağzını açmak istiyorsa , hayata dönmek istiyorsa önce 16 Nisan sabahı kalkıp oy kullanacak. Çevremde onlarca insan biliyorum seçimlerde oy kullanmaya gitmiyor. Bu vatandaşlık görevidir. Fuarlara katılmak kadar önemlidir. Demokrasiye sahip çıkmalı ki toplum üretken olsun. Demokrasisinin olmadığı hangi ülkede de ekonomi düzgün. Saygılarımla

  • turist 09.03.2017 - 11:59

    Turizm çok hassas bir iştir. Bu sene de turizm sizlere ömür.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.