Timur Bayındır tek tek anlattı: Otelciler hükümetten ne istiyor?

Timur Bayındır tek tek anlattı: Otelciler hükümetten ne istiyor?
Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB) Geleneksel Öğle Yemeği, Novotel İstanbul Bosphorus’ta gerçekleştirildi. Yemek öncesinde bir konuşma gerçekleştiren TÜROB Başkanı Timur Bayındır, Türkiye turizminde yaşanan krizin oteller üzerindeki etkisini anlatarak, otelciler olarak hükümetten beklentilerini sıraladı...


TurizmGüncel
 
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul Turizmden Sorumlu Vali Yardımcısı İsmail Gültekin  ve Kültür ve Turizm Eski Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı yemekte misafirlere seslenen TÜROB Başkanı Timur Bayındır, krizin otelleri getirdiği duruma, yapılması gerekenlere ve otelciler olarak hükümetten beklentilerine dair açıklamalarda bulundu. 


 
Konuşmasına Türkiye için her açıdan zor geçen 2016 yılında, turizm sektörünün de dar boğaza girmekten kurtulamadığını belirterek başlayan Bayındır, ‘’2015 yılının sonbaharında, 2016 yılında bizi büyük bir krizin beklediğini öngörmüştük. Sadece Rusya meselesi değil, Avrupa pazarlarında yaşanan sorunlar sektörü önemle ölçüde etkiledi ve iş hacmimizi düşürdü.’’ ifadelerini kullandı. 
 
Türkiye’nin normal şartlarda Rusya’dan yaklaşık, 4 milyon turist ağırladığını,  ancak Avrupa’dan gelen turist sayısının 25 milyon civarında olduğunu söyleyen Bayındır, ‘’Dolayısıyla, kayıp kaynak pazarlarımızı ve özellikle de gelir anlamında, çok daha iyi analiz etmemiz gerektiğine inanıyoruz.’’ şeklinde konuştu.
 
‘’RUSYA İLE İŞLERİN DÜZELMESİ ÇARE OLMAZ’’
 
‘’Rusya ile işlerin düzelmesi de tam anlamıyla çare olmayacaktır.’’ diyen bayındır, konuşmasının devamında şu noktaların altını çizdi:
 
‘’Çünkü Rus turistlerin tatillerini geçirdikleri yer Türkiye'nin güney sahilleri. Şehir otelleri ya da kitle turizmi dışında ise çok fazla bir etkisi olmuyor. Bu otellerin asıl müşterisi kongre turizmine gelenler ve özellikle Avrupalı, ABD'li ve Uzak Doğulu yüksek harcama yapan, şehrin içinde hareket eden turistler. Bu turistler, önce İstanbul'a inseler de, daha sonra kültür turizmi kapsamında Trabzon, Kapadokya, Şanlıurfa, Nemrut Dağı gibi bölgelerimizi de ziyaret ediyorlar. 
 
‘’ESAS TEHLİKE ODA FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ’’
 
Turizmciler için 2012 en son iyi yıl olurken, bugün için asıl tehlikelerinden biri de ortalama oda fiyatlarındaki düşüş. Oda gelirleri, yüzde 40'ı aşan düşüşler ile 40 euronun altına inmiş durumda. Dolayısıyla turist sayılarından ziyade, gelirlerimizi iyileştirmemiz gerekmekte. Aksi halde, sektörün yatırım, istihdam ve hizmet imkanları da aynı ölçüde olumsuz etkilenmekte ve bir domino etkisiyle tüm ekonomiyi etkilemektedir.’’

 
TÜROB NELER YAPTI?
 
Bu süreçte, TÜROB olarak girişimde bulundukları konular ve çözüm önerileri hakkında da bilgi veren bayındır, şunları söyledi:
 
‘’Son altı ay içerisinde Sayın Başbakanımız ve Sayın Bakanımıza iletmiş olduğumuz raporlarımızda ve birebir görüşmelerimizde, sektörümüzü ve istihdamı koruyup, rekabet koşulları çerçevesinde mücadele edilmesini sağlayacak gerekli tedbirlerin alınması konusunun, turizm sektörünün doğrudan ve dolaylı etkileri gözlemlendiğinde, aslında, ülke ekonomisi için hayati önem taşıdığını vurguladık. 
 
‘’KAYIP SADECE TURİZM SEKTÖRÜNÜN DEĞİL, TÜRKİYE’NİN KAYBI’’
 
Sektörümüzün, 2015 yılında, gayri safi milli hasıla içerisindeki payı yüzde 12,9 ve istihdama katkısı yüzde 8,3 olarak saptanmıştır. Bu oran içerisinde sektörel ithalatın neredeyse sıfır olduğunu düşünürsek, turizm, Türkiye ekonomisi için rekabet üstünlüğü sağlayan en önemli gelir kaynağıdır. Dolayısıyla, 2016 yılında bu verilerdeki kayıp, sadece turizm sektörünün değil, maalesef ki Türkiye'nin kaybı olmuştur.
 
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, bu süreçte, Hükümetimizin turizme olan yaklaşımı, bizleri dinlemeleri ve bizim yanımızda olduklarını görmek bizleri son derece mutlu etmektedir. 

TÜROB’UN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NELER?
 
Peki ne yapmalıyız? Temaslarımızda sorunlarımızı dile getirip, mağduriyetimizi anlatıp bir kenara çekilmiyoruz tabii ki. Çözüm önerilerimizi de sunuyoruz.
 
Bu sıkıntılı dönemi atlatmaya çalışırken, işletmelerimizi ayakta tutabilmek gerekmektedir. Bu amaçla,  
 
1-Mevcut borç stoku ve sermaye akışının normale dönmesinin sağlanması amacı ile düşük faizli ve uzun vadeli işletme kredilerinin kullandırılması, 
 
2- SGK ve Muhtasar ödemelerinin 1 Ocak 2018 tarihine kadar faizsiz olarak ertelenmesi, 
 
3- Çalışanların SGK işveren payının yüzde 50’si Hazine veya İŞKUR tarafından karşılanması,

4. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na alınması, 

5. Turist başı teşvikler, yurt dışında doğrudan turistlere satış yapılan ülkedeki seyahat acentesine yapılması ve tüm yurdu kapsaması gereklidir. 

 
‘’YAKIT TEŞVİĞİ TÜM BÖLGELERDE YIL BOYU UYGULANMALI’’
 
Bunun dışında, özellikle güney sahillerinde yaşanan kaynak pazar sıkıntısını telafi edebilmek amacıyla sağlanan yakıt teşvikleri destinasyon ayrımı yapmaksızın, başta İstanbul olmak üzere tüm bölgelerimize, yıl boyunca uygulanmalı ve 2017 yılı için şimdiden açıklanmalıdır. 
 
Çünkü, turizmin mevsimsellik ve bölgesellikten kurtulması gerekmektedir. Deniz-güneş-kum turizmi ve güney sahilleri dışında, Türkiye'nin turizm ürünlerinin çok daha çeşitli zengin ve cazip olduğunu vurgulamalıyız. 
 
Tam da bu noktada, kongre turizminin değeri öne çıkıyor. Kongre ve iş toplantıların, ekonomiye ve marka değerine katkılarını hepimiz çok iyi biliyoruz.
 
KONGRE VE TOPLANTILARDA ÖNE ÇIKMAK İÇİN KDV MUAFİYETİ ÖNERİSİ
 
Kongre turizmi için verilen tekliflerde tercih edilebilir olmak için, ülkemizin şu şartlarda ihtiyaç duyduğu en önemli farklılık, KDV muafiyeti uygulaması olarak öne çıkmakta, ancak bu yönde ülkemizde bir düzenleme bulunmamaktadır. 
 
Kongre turizmi için ülkemize gelmesi talep edilen dernek/şirket veya kurumların, kongre harcamalarının (kongre merkezi, konaklama, aracılık hizmetleri gibi) KDV’den muaf olması tercih sebebi olmaktadır. Türkiye bu yönde yaşanan daralmayı 2017-2019 dönemi için KDV muafiyeti uygulaması ile aşabilir.
 
ULUSAL BASINLA YAKIN İŞ BİRLİĞİ
 
TÜROB, olarak her fırsatta, her görüşmemizde bu konuları dile getirmekteyiz. Muhakkak ki takip ettiğiniz gibi, ulusal basın ile de son zamanlarda yakın bir ilişki içerisindeyiz. Sektörümüzün önemi ve mevcut durumun aciliyetini kendileriyle paylaşıyoruz. Değerli gazeteci ve yazarlarımıza konuya hassasiyet gösterdikleri ve yazılarında bizlerin görüşlerine genişçe yer verip, farkındalık sağlanmasına katkıda bulundukları için ayrıca teşekkür ediyorum. 
 
Tüm bu lobi faaliyetlerimizin dışında, tanıtım ve pazarlama çalışmalarımıza da aynı hızla, motivasyonumuzu kaybetmeden devam ediyoruz. Son olarak, Japonya, Brezilya, Arjantin, İtalya, İngiltere ve Yunanistan'daki fuarlara katılım sağladık. Ayrıntılı raporlarımızı yayınladık, internet sayfamızdan kolaylıkla erişebilirsiniz.
 
‘’SON ÜÇ AYDA İSTANBUL’DA BİNİ AŞKIN YABANCI TURİZMCİ AĞIRLADIK’’
 
Türk Hava Yolları ile olan iş birliğimiz kapsamında gerçekleştirilen proje ile dünyanın dört bir yanından davet edilen profesyonel turizmciler, tanıtım amaçlı ağırlanıyor ve başta İstanbul olmak üzere, Türkiye’nin ‘güvenli’ bir ülke olduğu mesajı veriliyor. Her iki kuruluş olarak, bu yılın en sıkıntılı dönemlerinde bile yabancı meslektaşlarımızı ağırlamaya ara vermedik, hatta bu yöndeki faaliyetlerimizi hızlandırdık. Son 3 ayda İstanbul’da ağırlanan yabancı turizmci sayısı bin kişiyi aştı. 
 
Tüm bu gündemin dışında, bildiğiniz üzere birliğimiz, uzun yıllardır, konutların günlük veya kısa süreli olarak, güvenlik, sağlık ve haksız rekabet konularında ciddi sorunlar teşkil ederek, yasalara aykırı bir şekilde kiraya verilmesi konusunda mücadele vermektedir. 
 
GÜNLÜK KİRALIKLARDA SIKI TAKİP
 
Bu haklı mücadelemiz neticesinde, basından da takip edildiği üzere yerel Belediyeler, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ciddi bir süreç başlatılmıştır. Bu konuya hassasiyet göstererek, sıkı bir takip başlatan, başta Fatih Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir olmak üzere, tüm yerel otoritelere ve yöneticilere teşekkürlerimi takdim ediyorum.’’
 



Bu Haber 23.11.2016 - 13:42:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Mert Yazan 25.11.2016 - 09:16

    Beyoğlu Belediye Başkanı Beyoğlunda kafelere ,restoranlara sokaktaki masalara kendi inancı doğrultusunda savaş açarak tek başına turizmi bitirmiş kişi.Şimdi ne hakla yardım istiyor.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.