Rusya'da tatil talebi yüzde 40 düşecek mi, turizmciler ne diyor?

Rusya'da tatil talebi yüzde 40 düşecek mi, turizmciler ne diyor?
Batılı devletlerin uyguladığı yaptırımlar ve petrol fiyatının gizemli bir şekilde düşmesi Rus ekonomisini olumsuz etkiledi. Ülkede, "tatilinizi kendi ülkenizde geçirinæ çağrısı yapılırken, Rusya'da tatil amaçlı yurt dışına çıkşarda yüzde düşüş olması bekleniyor.



Habertürk'ten Ünsal Ereke'nin haberine göre, rubledeki değer kaybı yüzde 38’e kadar çıktı. Petrol fiyatındaki düşüş ve Batılı ülkelerden gelebilecek yaptırım korkusuyla dolar karşısında tepetaklak olan ruble, gelecek yıl için Türk turizm sektörünü tehdit etmeye başladı.

Bu yılın 9 aylık döneminde tarihinde ilk defa Almanya’yı geçerek 4.1 milyon turistle Türkiye’ye en fazla yabancı gönderen ülke olan Rusya pazarı için tehlike çanları çalıyor.

Rusya’daki hükümet yetkilileri de Rus zenginlerinin yeni yıl tatilini her yıl yaptıkları gibi Fransa’da değil, yurtiçinde geçirmeleri için çağrı yaptı. Rusya Devlet Başkanı Vladamir Putin de daha önce “Tatile Türkiye’ye değil Soçi’ye gidin” demişti.

Rublenin değer kaybı nedeniyle ülke insanının ‘karamsarlık’ içine girdiğini anlatan Türk-Rus İş Konseyi Başkan Yardımcısı İzzet Ekmekçibaşı, yaşanan develüasyon durumunun Rusların satın almalarını olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Ekmekçibaşı, “Bu durumda tatil yapmaları da zor. 2015’te turistin yüzde 40 düşeceği öngörülüyor” dedi. Ekmekçibaşı, tatil iptallerinin otellerden daha çok Rusya’dan Türkiye’ye turist getiren tur operatörü şirketler için zorluk yaratacağını kaydetti.

TATİL UCUZLAYABİLİR

TÜROFED Başkanı Osman Ayık ise “Turist bakımından şu anda görüntüde sıkıntı yaşandığı bir gerçek. Ancak bu durumun gelecek yılın tatil paket fiyatlarına nasıl yansıyacağı belli değil. Otel fiyatlarındaki artışa rağmen petrol fiyatlarının düşmesine bağlı olarak tatil paketleri ucuzlayabilir” dedi.

RUBLE İLE ÇALIŞAN OPERATÖR ZORDA

Rusya’dan yıllık 4 milyonu aşkın turist taşıyan tur operatörü şirketlerin büyük çoğunluğu Türkiye merkezli. Güney sahilllerinde otelleri ve havayolu şirketi yatırımları da bulunan bu operatörlerin gelirleri ruble, giderleri ise döviz olduğu için Rusya’nın içinde bulunduğu durumda en fazla yük bu şirketlere kalıyor.

Barut Hotels- AHMET BARUT: ‘ŞU ANDA PANİK YAPMAMALIYIZ’

Eğer bir kriz söz konusuysa şu anda bunun en tepe noktasında bulunuyoruz. Gelecek yıla yönelik olarak Rusya rezervasyonlarına daha zamanımız var. Bugünkü tabloya bakarak yapılacak planlamalar zarar getirebilir. Panik yapmadan sakin yaklaşmamız gerektiğini düşünüyorum.

Shaia Hotels- GÜREL AYDIN: ‘5-6 AYLIK SÜREMİZ DAHA VAR’

Şu anda satışların başlamasına 5-6 aylık süre var. Rusların satın alma gücü hızla azalıyor. Satışlarda yavaşlamanın olacağını görüyoruz. Ancak bu durum böyle kalmayacak. Yine de eğer yeterli satış olmazsa fiyat indirimi gündeme gelebilir.



Bu Haber 16.11.2014 - 11:09:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • haluk 10.01.2015 - 01:35

    inşallah ruslar gelmez otel çalışanları ve sahipleride türklere ilgi gösterir tüm otellerde yabancı turistlere ilgi daha çok yerli turistin itten farkı yok beter olsunlar

  • Umut AYDIN 18.11.2014 - 10:48

    Mehmet Bey Merhaba , iki hafta önce tesisinizi görme şansım oldu , Intourist in Workshop unda . Gerçekten kalite ve hizmet konusunda söylediklerinize katılıyorum , Ekibinizin güleryüzü ve FB tek kelime ile kusursuzdu. Misafirperleğiniz için de teşekkür etme fırsatını bulamamıştım , buradan iletmiş olayım . Lakin , Yine de söylemeden geçemeyeceğim Workshop un gerçekleştiği yerde ki klimalar ? Ben sıcaktan içeride duramadım . Onun için örnek alınacak tesis konusunda hepimiz gibi , sizin de bazı önlemler almanız gerekebilir. Umarım yapıcı bir eleştiri olarak alırsınız. Yukarıda ki konuya istinaden ise konjonkturel eksiler ile hizmet yüzünden düşen paxlar arasında ince bir çizgi var , Bu sorun sizin için daha minimal olabilir çünkü her otelin kenine özel bir koyu olmayabilir ( Liberty Lykia ) muazzam bir tesis öncelikle bunun altını da çizmek gerekir. Ama Dalaman a inen yolcu sayısında gerileyecek bir rus ve artmayacak diğer pazarlar , fiyatlarda ciddi dalgalanmalar yaratabilir .Bu durumdan ben etkilenmem derseniz de , İşte o zaman niye herkezin sizi sevdiği ortaya çıkar :) . Turizm sektörünün Antalya bacağında , Malasef sizin tesisiniz gibi tesisler azınlıkta . Ciddi bir dönüşüm var , Ama yine de mass operasyon için de misafir kayboluyor . Özet olarak ruble deki hareketlilik , Rus misafirlerin 50 100 usd daha ucuz almak için köşe kapmaca oynadığı bir coğrafyada mutlaka negatif bir efekt yaratacaktır , Tur operatörlerinin finansal yapısını da yaptiğiniz yorumlardan takip ettiğinizi görüyoruz. Şu bağlamda Biz bundan hizmetle etkilenmeyiz demek ne kadar doğru tekrar takdirinize bırakıyorum . Ahmet Bey in de belirttiği gibi bu konuyu en azından 2 ay nadasa bırakıp , Rus pazarının hareketleniği günlerde tekrar değerlenirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Rus Pazarınının biraz daha son dakikaya kayip , Gecelemelerini düşererek de olsa , Güzel Antalya ve Egemizden kopamayacağına inanıyorum . Sevgiler , UA

  • Mehmet Biçer 17.11.2014 - 07:58

    Aslında turizmciler hizmet ve kalite açısından Liberty Hotel Likiya örnek almış olsalar düşüş yaşanmaz.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.