Kültür turizmine yatırım yapan gözü pek kim?

Kültür turizmine yatırım yapan gözü pek kim?
Bir kaç yıl öncesine kadar turizm çevrelerinde “ Deniz, güneş, kum out”, “Kültür turizmi in” deniyordu. Özellikle eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay döneminde büyük ümit bağlanan kültür turizminden bu işe gerçekten gönül vermiş birkaç kişi dışında bugün kim söz ediyor?

 
Hürriyet Gazetesi yazarı Gila Benyamor, salı günkü köşesinde bir yazı kaleme aldı. Yazının bir bölümünü aktarıyoruz; 
 
Geçenlerde böyle biriyle tanıştım. 40 yıllık turizmci Koptur’un sahibi Fikret Atalay kültür turizmine öylesine inanmış ki oldukça cesur bir yatırıma girişmiş. Arkeoloji, gurme turları dahil kültür turizminin her alanında faaliyet gösteren Atalay gözünü kırpmadan 3 Milyon Doları Burdur’un Ağlasun ilçesinde Toros Dağları'nın eteklerine yatırmış.
Antik Sagalassos şehrinin tam karşısına 54 odalı “Sagalassos Lodge” Oteli’ni inşa etmiş. Ağlasun Belediyesi’nin, sit alanının hemen sınırındaki arazisini 29 yıllığına kiralayan Fikret Atalay’ın tek hedef kitlesi Sagalassos’u ziyaret eden yerli ve yabancı turistler.
 
Geçtiğimiz mart ayıda kapılarını açan otelinin doluluk oranı yüzde 15 dolayında olsa da yaptığı bu yatırımdan asla pişman değil.
 
“Sagalassos gibi bir arkeolojik değerin yanı başında olmamız önemli. Bu antik şehrin bir süre sonra bir açık hava müzesine dönüşerek dünya markası olacağına inanıyorum” diyor. Koptur yaklaşık 15 yıldan beri Sagalassos’a turlar düzenliyor. Aynı zamanda uzun yıllardan beri kazıların sponsorları arasında.


 Sagalassos, Türkiye’nin 2005 yılında Unesco’ya Dünya Kültür Mirası Listesi kapsamına alması için önerdiği adaylar arasında. Etkili bir lobiyle Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil olması mümkün zira gerçekten etkileyici bir antik şehir.


 


Bu Haber 27.08.2014 - 10:35:14 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.