Kazakistan'da işler karıştı, Pegas'ın ucuz paket turlarına acenteler tepkili

Kazakistan'da işler karıştı, Pegas'ın ucuz paket turlarına acenteler tepkili
Kazakistan'ın önde gelen tur operatörü Gülnar'ın iflasının ardından geçen yıl pazara giren ve bu yıl ucuz paket turları satmaya başladığı iddia edilen Pegas Touristik'in pazarda ciddi bir tepkiyle karşılandığı belirtiliyor. Kazakistan'ın köklü acentelerinden Sayat Travel Astana genel müdürü ve Kazakistan Ulusal Turizm Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Inna Rey, konuyu TurizmGüncel için değerlendirdi.


Savaş Daş  - TurizmGüncel

Pegas'ın Kış döneminde Kazak yerel havayolu şirketinin bayrağını kullanarak büyük gövdeli B767 uçağını Kazakistan'a getirmesi ve Tayland, Mısır, Dubai, Vietnam uçuşlarına başlaması, Kazak yerel seyahet acentelerini zor durumda bıraktığı ve acentelerden yoğun tepki aldığı belirtiliyor. Konuyla ilgili olarak TurizmGüncel'e açıklamalarda bulunan Sayat Travel Astana Genel Müdürü Inna Rey, Pegas'ın çok ucuz paket turlarını pazara sunmasının acentelerin direkt satışlarını durdurma noktasına getirdiğini kaydetti. Rey, "Söz konusu uçuşlar aynı zamanda Air Astana ve Scat havayollarının da uçuşlarına ciddi darbe vurdu ve iptallerin yaşanmasına neden oldu" değerlendirmesini yaptı.

Inna Rey açıklamasının devamında şu noktaların altını çizdi:

SAVCILIĞA BAŞVURDUK


"Pegas'ın ucuz paket turlarla Kazakistan pazarına girmesi, 1500 civarında yerel Kazak acenteyi de zor durumda bıraktı. Birlikte hareket etme kararı alan Kazak acenteler, Kazakistan Seyahet Acenteleri Birliği ve Ticaret Odası öncülüğünde Pegas'ın bu yapılanmasına karşı mücadele etmeye başladılar. Acenteler olarak, Kazakistan Başsavcılığı'na başvurarak, Pegas'ın Kazak Investavia ile yaptığı işbirliğinin kanunlara aykırı olduğunu bildirerek, incelenmesini istedik. Kazakistan'da wetlease uçak kiralama kanunen mümkün değil, ciddi yaptırımları var."

KOMİSYONCU SATIŞ ACENTESİ KONUMUNA DÜŞÜYORUZ

"Pegas'ın başlattığı uçuşların en geç kasım ayına kadar durdurulacağını düşünüyoruz. Kazakistanlı acenteler olarak Tez Tour'un yıllardır yaptığı operasyonundan rahatsızlık duymadık ancak Pegas bizi komisyoncu satış acentesi yapmak istiyor. Yakın zamanda Kazakistan pazarında büyük Tur operatörlerinin devreye girmesiyle pazarın monopol hale gelme tehlikesi var."

"UCUZ FİYAT" PAZARLAMA TAKTİĞİ

"Pegas dahil büyük tur operatörlerinin başlangıçtaki ucuz fiyatları pazarlama taktiği. Fiyatlar uzun dönemde yükselecektir. Yaz 2015 sezonunda Antalya uçuşları ile ilgili sadece tarifeli uçuşlara izin verileceğinden Kazakistan tarafından AirAstana ile Scat Havayollarına, Türkiye tarafında ise THY ve Atlasjet'e izin verilerek haftalık toplam 30 uçuş ile kısıtlanacak."

Acentelerin yaptığı şikayeti değerlendiren Kazakistan Cumhuriyet Başsavcılığı, Boing 767-300 tipi uçaklara usulsüz isans verildiğini belirterek, ruhsatı veren Sivil Havacılık Komitesi'nin uyarılmasını ve ruhsatın iptal edilmesini öngören bir metin kaleme aldı.


Metinde şu ifadelere yer verildi:

KAZAKİSTAN CUMHURİYETİ BAŞSAVCILIĞI
NAKLİYE BAŞSAVCILIĞI


No. 2-19070-14-09805
Tarih: 19.11.2014

Sayın T.Dairov
Kazakistan Cumhuriyeti Turizm Operatörleri Birliği Başkanı
Astana, Sıganak Sok. 18, KB 7

PAO ‘Kharkov Aircompany’ şirketine ait Boing 767-300 tipi uçağın ticari amaçlarla kullanılması için AO ‘InvestAvia Aircompany’ şirketine ruhsatın verilmesi esnasında Kazakistan Cumhuriyeti Yatırımlar ve Geliştirme Bakanlığı Sivil Havacılık Komitesi personelinin yasalara aykırı davranışları ile ilgili 18 no’lu 28 Ekim 2014 tarihli ve 20 no’lu 31 Ekim 2014 tarihli yazılarınız değerlendirilmiştir. 

Başvurunuza istinaden Sivil Havacılık Komitesi faaliyetlerinin hava araçlarının kullanılması ve havacılık faaliyetleri kanunların uygulanması ile ilgili denetleme yapılmış ve hava yolu şirketine ruhsatın verilmesi esnasında ihlaller tespit edilmiştir.

Bundan dolayı Sivil Havacılık Komitesi yasalara aykırılıkların, bu aykırılıklarla ilgili sebep ve şartların ortadan kaldırılması için uyarılmış ve kaydı Ukrayna’da yaptırılan Boing 767-300 tipi uçağın ticari amaçlarla kullanılmasını öngören ruhsatın geri çağırma konusunun çözülmesi önerilmiştir.

A.ABdraimov
Kazakistan Cumhuriyeti
Nakliye Başsavcı Yardımcısı
/imza/

Nesipbek MM
Tel. 30-17-04
006155



Bu Haber 24.11.2014 - 10:25:08 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Tufan 28.11.2014 - 11:01

    Yorum yapan turizmci meslektasima aynen katiliyorum. Yeter Kazak halkini somurdugunuz.

  • Gerçekler 24.11.2014 - 02:38

    Inna Rey e sormak lazım. Senelerdir kazak misafirlerden kazandığınız haksız shop gelirlerinden ve sunduğunuz hizmetpaket turun kalitesizliğinden niye bahsetmiyorsunuz. Misafirlerinizi paket ten eksi olmasına rağmen sırf shop yapar ve bene ordan avantamı alırım mantalitesiyle hareket ettiğinizi ne çabuk unuttunuz. Pegas gibi bir kurumsal turizm grubunun Kazak pazarına girmesi tabiki sizin çarpık yapınızı rahatsız edecektir, ama unutmayın artık Kazak misafirlerde bu çarpıklığın farkında. Ve bırakında misafir nereye kiminle gideceğine karar versin ...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.