ABD, Rusya ile büyük krizin ftilini ateşledi

Rusya ile ABD arasında gerginliğin zirvesine ulaşan diplomatik ilişkilere bir büyük darbe daha: Moskova'nın tüm uyarılarına rağmen ABD güvenlik makamları cumartesi günü, Rusya'nın Washington'daki ticaret temsilciliği binasına girdi. Moskova'dan gelen diplomatik dokunulmazlık uyarılarını dikkate almayan FBI yetkililerin, binada casusuluk iddiaları ile ilgili arama yaptıkları bildirildi.


Moskova-Wasgington arasında ilişkileri kopma noktasına getiren bu son gelişme üzerine Rusya Dışişleri'nden sert bir açıklama geldi. Dışişleri, ABD'yi "agresif tavırlardan vazgeçmeye" çağırdı ve "karşılık verileceği" uyarısında bulundu. Açıklamada sadece diplomatik binaların değil bazı Rus diplomatların evlerinin de uluslararası hukuk çiğnenerek arandığı vurgulandı.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı ise ortada bir baskın olmadığını, zaten hükümet kararı ile ABD'ye geçen ticaret misyonu binasında güvenlik gerekçesiyle rutin arama yapıldığını savundu. Şimdi Moskova'da ABD büyükelçiliğine karşı nasıl bir karşı adım atılacağı merakla benkleniyor.

Bu son gelişmeden hemen önce Sputnik'in Rusya Dışişleri Bakanlığı'na dayandırdığı haberinde, Moskova'daki ABD Büyükelçiliği'nin maslahatgüzarı Anthony F. Godfrey, ABD'nin, kapatılmasını talep ettiği Rus ticari misyon binasında arama yapılması kararı almasını protesto etmek için Bakanlık'a çağrıldı.

Bakanlığın açıklamasında, planlanan arama ‘yasa dışı ve ‘benzeri görülmemiş saldırgan bir eylem' olarak nitelendirildi.

Açıklamada ayrıca, planlanan arama sırasında ABD gizli servislerinin binaya ‘daha sonra Rusya karşıtı propaganda için kullanılabilecek cisimler yerleştirilebileceği' uyarısı yer aldı.ABD’ye, ‘uluslararası hukukun ve Rus diplomatik misyonlarının dokunulmazlığının ihlaline son verme’ çağrısı yapılan açıklamada, Rusya’nın planlanan aramaya karşılık verme hakkını saklı tuttuğu uyarısı da yer aldı.

ABD, bir gün önce Rusya’nın San Francisco'daki konsolosluğunu ve Washington ile New York'taki iki ticari temsilciliğinin kapatılmasını talep etmişti.

Söz konusu talep, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD'nin Rusya'daki diplomatik misyonlarındaki personelin sayısının 755 kişi azaltılmasına karar vermesini istemişti.

Putin bu kararı, Trump'ın seçildiği başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiaları nedeniyle ABD Kongresi'nin Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar uygulamasının ardından almıştı. Kaynak: TürkRus.com


Bu Haber 04.09.2017 - 09:48:34 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.