Melik Yetim-Sherwood Breezes Resort Mali İşler Direktörü

Yeni yıl, yeni sezon, yeni heyecan

Geride bıraktığımız yılda kah umut dolu olduk, kah umutsuzluğa kapıldık ve bugün geldi, bir yılın hesabını yaptık. Ümit ederim ki herkes için hayırlı ve kazançlı bir yıl olmuştur.
 
2014 yılı için fuar dönemi başladı, en yakın 14 Ocak'ta hepinizi Ultrecht fuarında göreceğimizi ümit ediyoruz. Tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum çalısmakta olduğunuz bankaların yöneticilerini ve uzmanlarını bu fuarlara davet edin. Corendon olarak 15 kişilik bir banka yöneticisi grubu ile biz orada olacağız.
 
2014 yılı çok zorlu geçecek. Siyasi belirsizlik, cari açık ve olası siyasi karışıklık turizmi dogrudan etkileyecektir. Elimizdeki verilere baktığımızda gelişmiş ekonomilerdeki toparlanma, FED ve AB Merkez Bankası açıklamalarına bakıldığında bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için pek iç açıcı görünmüyor. Türkiye ekonomisindeki büyümenin çok büyük ivme kaybedeceğini görüyoruz. 2014 yılında TL'nin Euro ve USD karşısında minimum % 15 deger kaybedeceğini düşünüyorum. Geliriniz döviz gideriniz TL ise fatura karşılığı ve sabit ödemelerinizi şimdiden sabitleyin ki bilanço riskiniz azalsın.
 
2013 yılını sonlandırıp 2014 yılına adım attığımız bugünde, yeni yılın tüm camiamıza, ülkemize ve Türk Milletine hayırlar, sevinçler, kazançlar, sağlık ve barış dolu bir yıl getirmesini diliyorum.

Yeni ufuklar ve yeni heyecanlar hep sizlerle olsun.

Bu Makale 27.03.2014 - 12:03:47 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Feti KUYUCU 01.01.2014 - 11:49

    2014 yılının sektörün tüm taraflarına bol kazançlar getirmesi diler Sevgili Melikin görüşlerine katkı bir kaç cümle ile katkıda bulunmak isterim. Özellikle Sektörün tüm taraflarının buluştuğu bir sosyal ve ekonomik buluşma plat102ormu olan ihtisas fuarları tüm Dünyada her sektörde hep yüksek ilgi görmüştür ve görmeye devam edecektir. Ülkemiz Turizmi için önemli potansiyeli olan Hollanda , Almanya ,Rusya ve İngiltere vb ana destinasyonlarda gerçekleşen uluslararası turizm ihtisas fuarları tüm aktörlerce önemsenmesikatılınması gereken sosyal ve ekonomik bazda buluşma plat102ormlarıdır. Bu fuarlarda Antalya haklı olarak ciddi bir ağırlık taşımakta ve ilgi odağı olmaktadır. İşte bu arenanın potansiyelinin anlatılması yanında yaşanması gereği düşün yapısı ile sektörün ana sermayedarı olan kreditör kuruluşların üst ve orta kademe yöneticilerinin bu fuarlara katılımını sağlamak ,davet etmek bence sektör için ciddi bir ilişki yönetimidir. Çünkü bu ihtisas fuarları bir çok kişinin aynı anda bir arada olduğu, sosyalleştiği ve aynı zamanda iş görüşmesi fırsatları yakaladığı sektör potansiyelini gösteren önemli bir plat102orm olmuştur. Ben uzun yıllardır katıldığım bu fuarlarda birçok önemli fırsatların tüm sektör taraflarınca oluştuğunu gözlemlemiş ve yaşamış bir yönetici olarak bu ihtisas fuarlarını çok önemsemişimdir. Makro ekonomik parametre ve tabi ki para piyasalarında bir kaç cümle ilave etmek gerekirse döviz tarafında ise ortam malum belirsizlik ana parametre içsel ve dışsal faktörler birleşti dolayısıyla risk algısı arttı bunun sezona yakın ana yansıması fiyat artışları olarak maliyetlerde karşımıza çıkacak FX seviye ise tabiki öngörmek zor ancak normalleşme nasıl bir zaman olacak hep beraber göreceğiz.Yılın ikinci yarısından itibaren USDEURO paritesine dikkat . Son dört yıldır düşük faiz ortamı sayesinde (yüksek risk primine rağmen) FX kredi faizleri ve vade yatırımcıya çok önemli fırsatlar sundu paralel olarak varlık fiyatları son 5 yılda neredeyse 50 ye yakın arttı(bu 56 yıl önce satılan otel ve tesislerle son iki yıldaki satın almalarda görebiliyoruz)Özelikle tavsiyem hedge işlemleri kullanımı konusundadır. Bütçelerde TL giderler (sadece TL gider oranında) için sizin yeterli rasyonel olan bir tutarda hedge işlemlerini yapmanız spekülatif işlemlerden kaçınmanızdır. Diğer tarafdan kredi faiz oranları olarak özelikle libor eneksli uzun vadeli kredilerde libor artışları önümüzdeki birkaç yılda tahmin edemeyeceğimiz seviyelere gelebilir düşünün bugün 6 aylık libor 0.36 civarlarında bu rakamın birkaç yıl içerisinde baz puan 1.5 ila 3 (ABD 10 yıllık tahvillerini izleyin) artması da maliyetleri çok etkiler bence kredi faiz hedge konularında yavaş yavaş düşünme zamanı gelmiş olalabilir. BOL KAZANÇLI BİR YIL DİLEKLERİMLE

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.