Melik Yetim-Sherwood Breezes Resort Mali İşler Direktörü

Ya Mısır'daki olaylar olmasaydı?

Değerli okuyucularım kusura bakmasın işlerimin yoğunluğu nedeni ile Eda Hanım‘a söz verdigim gibi ayda veya onbeş günde bir yazamıyorum. Arada olup biten birçok şey oluyor, ‘hadi şunu da yazayım, hadi öbürünü de yazayım derken zamanın akışında bir çoğunu unutuyorum bile..

Bugünkü değerlendirmelerim 2013 yılı sezonu ve tatil sırasındaki izlenimlerim üzerine olacak.

2013 yılı turizm sektörü açısından bana göre son 4 yılın en kötü ikinci yılıydı. Son dört yıl diyorum çünkü sadece 4 yıldır sektörün içindeyim.  En kötüsü ilk başladığım yıl olan 2009 yılıydı. Hatırlıyorum da kontrat ve ürün sorumluları ve Atilay Bey ile Ege’den başlayıp, Antalya’ya kadar otel otel gezmiştik ve her otelin satış müdürleri ve genel müdürleri yolcu için fiyatları 40 Euro’lara kadar çekmislerdi.  Biz de elimizdeki uçak ve pazarlama gücü sayesinde her girdigimiz ve anlaşma yaptığımız otelin sayfasırı web sitesinde alıp yapıyorduk ve daha biz otelden çıkmadan ardı ardına satışlar patlıyordu. Bu olay iyi ki Corendon’dayım dedirtmişti bana...

2013 yılı için öngörülerimi yazmış oldugum http://turizmguncel.com/makale/2013-ongoruleri-m1008.html yazımdan yola çıkarak 2013 yılı öngörülerimde haklı çıkmış oldugumu görmek ve bu yazının temel unsurları ile ilgili hiçbir olumlu gelişmenin olmaması sanirim beni felaket tellalı yapıyor))

2 ay öncesine kadar, yani temmuz başında otellerin doluluk oranları 2009 yazı kadar olmasa bile ondan biraz daha iyi bir resim veriyordu bize… Sezon başında ortaya çıkan dudak uçuklatıcı otel fiyatları, Rusya pazarındaki olumsuzluklar, Almanya pazarında GTI ‘in ve SKY Havayollari’nın iflasi gibi sebepler ile oteller sıkıntı yaşamaya başlamış ve ardı ardına fiyat indirimleri ve aksiyonları panik havası ile gelmeye başlamışken, Mısır imdadımıza yetişti. Ülkede çıkan olaylar nedeni Avrupa ve BDT ulkeleri ve Rusya bu ulkeye seferleri tehlikeli gördüğü için durdurdu ve Mısır’a gidecek olan yolcunun büyükçe bir kısmı Turkiye’ye geldi. Bu sayede bu sezonu ucuz atlattık diyebiliriz sanırım…

Yukarıdaki sebeplerden farklı olarak ben farklı sebeplere değinecegim. Bu sene Mısır sayesinde sezon sonuna doğru da olsa yüzümüz güldü. Peki ya önümüzdeki sene? Kimse kusura bakmasın bu kafa ile ve plansız programsiz hareketler ile Türkiye Turizmi'nin gelecegi nokta bugünkü Yunanistan turizmidir.  Gerçi Yunan Adaları’ndaki turizm son iki senedir çok ciddi boyutlarda kendini toparladı.  Servis kalitesi arttı, otellerin fiyatlari ve yeme içme çok ucuz. Şöyle söyleyeyim 4 kişilik bir aile Türkiye’de 5 yıldızlı  bir otelde all inclusive 4.000 Euro’ya tatil yaparken, Yunanistan’da bu rakam 2.750 – 3.000 Euro civari ki 1.000 Euro’luk bir tasarruf bu donemde çok iyi bir tasarruf Avrupa’da aileler için…

Daha önce defalarca yazdığım şeyleri burada tekrarlamak istemiyorum. Sadece şunu söylemek istiyorum. 2014 yılı bu seneye göre daha fazla fiyat baskılı bir yıl olacak. Bunun yanında çok hızlı bir şekilde toparlanan Yunanistan, muhtemelen bugünkü sorunlarından kurtulmuş bir Mısır ve bunun yanında bölgesel olarak olmasa da sayı ve potansiyel olarak rakibimiz olan Ispanya 2014 yılında bizi çok daha fazla zorlayacaklar. Özellikle Rus turistlerin Yunan adalari merakı başımızı çok ağrıtacak.

Döviz


Türk Lirası’nın FED’in varlık alımlarına dair açıklamalari ile değer kaybetmesinden önce faiz oranlarinin 4,5 lu rakamlara düşmesi ile birlikte değer kaybettigi gerçeğinden yola çıkarak sayın Başbakan’ın söylemi ile faiz lobisinin Turkiye ekonomisi ve TL üzerine karabasan gibi çöktüğünü söylemek yanıltıcı olmaz. TL’nin degeri Türkiye ekonomisi sıcak para üzerine kurulu oldugu müddetçe faiz üzerine işleyecektir. Rezervlerin piyasaya sürülmesi kısa vadeli olarak bir gevşeme sağlayacak olsa da uzun vadede etki etmeyecektir.

Bunun üzerine Merkez Bankası Başkanı’nın stand-up gösterisini de izledikten sonra yıl sonunda USD nin 2 liranın altına düşmeyeceğini hatta olası bir Suriye krizi ile 2,20 lerin üzerine çıkacağı, buna bağlı olarak da EUR’un 2,90 seviyelerini zorlayacagini tahmin ediyorum. Suriye krizi olumlu yönde sonuçlanırsa USD nin yılsonunda 2 ila 2,10 seviyesi arasinda olacağını, buna bağlı olarak EURO’nun 2,60 = 2,70 arasinda seyredeceğini öngörüyorum. Tabii bugünkü sıkıntıların üzerine başka sıkıntılar eklenmezse...
 
Tatil İzlenimleri


Ege’nin en kuzeyinden başlayarak en güneyine kadar olan seyahatimizden bazı anektodları son olarak paylaşmak isterim.

-          Küçükkuyu, Altınoluk, Edremit ve Ayvalık yerli orta direk ve emekliler için tatil beldesi haline gelmiş.  Ancak hemen belirtmem gerekir ki bundan 5 sene önceki sakinlik, huzur ve temizlik kalmamış.

-          Ayvalık’tan Midilli’ye geçerken şunu farkettim: Yerli turist için Yunan Adaları, Türkiye’den ucuz olduğu için çok popüler durumda. Sayı her geçen gün artıyor. Seyahatimizi yaptığımız Fatih Kaptan önümüzdeki sene ikiye katlanacağını düşünerek, şimdiden 2 yeni feribot almayı düşünüyor.

-          Midilli fiyat ve doğa olarak tam bir tatil cenneti. Diger Yunan adaları da aynı şekilde… Tek eksikleri tesislerin yenilenmesinde gecikmeleri ve servisin zayıf olması ancak fiyat avantajı bu eksiklerini örtbas ediyor.

-          Selimiye, Hisarünü ve Bozburun civarındaki büyük turizm gruplarının planları, umarım önümüzdeki dönemlerde bu bölgenin muhteşemliğini yok etmez.

-          Hisarönu Erine Beach Hotel muhteşem bir yer.  Otelin işletmecisi cok uzun yıllardır tanıdığım Bilal Bey bir butik otelin nasil işletilmesi gerektigi ve müşteri memnuniyeti konusunda bir çok işletmeciye ders verebilir.

-          Bu bölgede 5 yıldızlı büyük konseptler yerine küçük işletmeler ve butik otellere izin verilmeli

-          Marmaris’te esnaf kan ağlıyor.

-          Dalyan’ın tanıtımına daha fazla ağırlık verilmeli ve bölgedeki küçük işletmeler teşvik edilmeli, bu bölgede de büyük tesis yatırımına  izin verilmemeli.


Bu Makale 14.10.2013 - 16:48:53 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Melik Yetim 06.12.2013 - 11:03

    Tolga Bey sevgiler ve saygilar 2 . maddede belirttiginiz aciklamalariniz icin ozur bekliyorum::)

  • Melik Yetim 12.10.2013 - 10:45

    Tolga Bey eleştirileriniz ve yorumlarınız için teşekkür ederim. Dünyada gündem sürekli değişiyor Türkiye de ise saat başı, döviz tahminimde yanılacağımı sanmıyorum ki bayrama girerken yoğun döviz satışı ile dolar düşmesine rağmen 1.984 ile kapadı haftayı:)) Ben ekonominin ve turizmin her gün daha iyi olmasını dilerim size de bu sayede her sene milyon dolarlarınızı arttırarak yeni yatırımlar ile yeni istihdamlar yaratmanızı beklerim. Yunanistan kalitesini Türkiye ile ölçemeyeceğimizi daha önceki yazılarımda vurguladım ancak artık yolcu kaliteden ziyade fiyat eneksli bakıyor.. Avrupa da hiçbir ülkede enflasyon 10 artmıyor ancak her nedense Türkiye de oteller her sene 10 zam yapıyor:)) 2014 de beklentilerimde ve yorumlarımda yanılmış olmam sizin ve Türkiye için hayırlı olacaksa ben bugünden özür dilerim ama bekleyelim görelim ve hep beraber önlem alalım ki kimse kaybetmesin.

  • Tolga Comertoglu 20.09.2013 - 10:48

    Sevgili Yetim 1)Her otel fiyat dusurdu genelleme degil direk tum otelcileri kast olur yanlissin...delphin ve benzeri gruplardan calisma hacmimiz cok buyuk olmasada indirim aldinizmi??? 2)Tellalik konusuda biraz yanlissin bak dolar 1.95 ustelik artmasi iyi olur otelciler doviz bazinda yuksek zam yapmaz 3)yunanistan istedigi kada kaliteyi arttirsin istedigi kadarda ucuzlasin turkiyedeki luks urunleri bu fitayata satamaz luks urunleri yok yapacak yerleri paralarida yok 4)Rus turistin en ucuzu bile luks sever tapinak gorme tarih ve kultur hevesleri yoktur bugun lara bolgesindeki belek ve kemer bolgesindeki luks otellerden yunanistanda ucten fazla bulamazsin 5)sen fazla ugrasma gelecek sezon 10 daha fazla cek kesmeye hazirla bilgisayarini senin ongoruler simdiden iflasta) sakayla karisik cevabima kizmadigini umit eder bol sifirli yeni sezonlar dilerim sana:) TOLGA COMERTOGLU

  • Berkim As 05.09.2013 - 11:13

    Aydınlatıcı yorumlarınızla ufkumuzu açıyorsunuz. Eksik olmayınç

  • Dragon 05.09.2013 - 11:00

    Herkes turizmin gidişatından şikayetçi. Sektör arasındaki sorunları bir kenara bırakıp, ülke turizminde daha etkin rol almalı.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.