Zekeriya Şen

Seyahat acenteleri ve 'sanal seyahat'

Seyahat acenteleri ve 'sanal seyahat'
Fiyat etiketi olmayan klasik geleneksel bir seyahati oturduğunuz yerden deneyimlemeyi hayal edin. Fiilen bir sanal odada konunun en uzmanı tarafından size aktarılan bilgilerin paha biçilmez değeri. Kalabalıktan uzak, sıra beklemeden, itişmeden, zamana karşı yarışmadan bir sanat değerine ışınlandığınızı düşünün. Hem de evinizi terk etmeden. Kulağa hoş gelmiyor mu?

İlk başlarda yadırganan sanal gerçekliği toplumlar zaman içerisinde kabullenmeye başladı. Bu kabullenme özellikle pandemi süresince daha bir ivme kazandı. Toplumlar teknolojinin donuk yüzünün aksine aslında sıcak bir açılımının olduğunu da keşfetti. En azından o ilk bakıştaki soğukluk kendini ılıman sulara bıraktı. İnsan ile yarattığı arasında yavaş yavaş o samimi bağ kurulmaya başlandı.

Yeniçağa ayak uydurma, seyahatin farklı biçimini deneyimleme gibi unsurlar sayesinde sanal seyahat etme herkesin karantina günlerinde en kaliteli zaman geçirme mecrası oldu. Hatta zaman geçirmenin aksine genel bir beklenti haline geldi. Ne de olsa geleneksel seyahat etme kavramına kıyasla sanal (virtüel) seyahat etmenin pek çok artısı var. Hele hele bir pandemi söz konusuyken.

İnternette yapabileceğiniz sayısız uğraş var

Virtüel seyahat etmek ise bunun en son halkası ve özellikle seyahat acentaları için yeni ve geliştirilebilir bir alan. Oturduğunuz yerden Hindistan’dan İran’a kolaylıkla entegre olabileceğiniz deneyimler seyahat etmeye farklı bir bakış açısı getiriyor. Geleneksel seyahatlerden yapılan anlık çapraz ve/veya düz referansların gün sonu neredeyse hiç akıllarda kalmadığı gerçeğine kıyasla, virtüel platformda görsel olarak desteklenmesi seyahate bir bütünlük kazandırıyor. Nefes kesen dünya çapındaki ünlü değerlere bir uzman anlatımıyla ulaşmanın dayanılmaz kolaylığı. Bunu deneyimlerken özellikle kalabalıktan uzak, jetlag’sız, vizesiz, geleneksel seyahate kıyasla karbon salımı neredeyse sıfır, yorucu uzun yolculuklar, soru sorma utangaçlığı, sizlerin elinde olmayan gecikmeler, öngörülemeyen sorunlar ve benzerleri gibi pek çok açmazdan arınmış durumda virtüel seyahat kurgusunda.

Virtüel Seyahat Nedir?

Özünde var olan bir güzergâhın, uzman biri tarafından ekranınızdan size aktarılması. Bunu yaparken klasik fotoğraf ve planlar haricinde; 360 derece videolar, hareketli gif’ler, 360 derece fotoğraflar, klasik videolar, drone görüntüler, 3D simülasyonlar ve planlar hepsinin bir anda sizlere sunulduğunu hayal edin. Aynı zamanda ses efektleri, öyküleme ve yazı gibi multimedya unsurlarının da destek olarak kullanıldığını düşünün. İşte hepsi bir araya tek bir odada karşınıza sorumlu bir kurgu ile çıkarıyorsa, bunun oturduğunuz yerden deneyimi eşsiz olacaktır. Elbette hiçbir şey geleneksel bir gezinin yerini tutamayacaktır; o anlık görseller, kokular, beklenmedik unsurlar virtüel seyahatte olmayacaktır ama bunun haricinde artı tarafları azımsanmayacak kadar çok.

Evinizde arkanızı germiş rahat rahat otururken, önceden planlanmış ve kurgulanmış bir virtüel seyahat ile belki de hayatınızda hiç gitmeyeceğiniz güzergâhları deneyimleme ayrıcalığına erişeceksiniz. İstediğiniz an uzmana çekinmeden soru sorabilecek, rahatlıkla dinleyip not alabilecek, sindire sindire söz konusu bölgeyi tecrübe edeceksiniz.

Ana gerçekler

Aşı bulunduğu takdirde bile geleneksel seyahat etme davranışları eski haline gelmesi imkânsız. Mutlaka bir tereddüt söz konusu olacaktır. Bundan dolayı seyahat tasarımcıları geleni görüp yeniliklere yelken açmak zorunda…

Böylesi bir krizden çıkan havayolları bir şekilde (belki hemen değil) zaman içerisinde fiyatlarını artıracak, ülke kısıtlamalarının her an değişkenlik gösterme ihtimali seyahat etmeyi kısıtlayacak, karantina dayatmaları tam bir kâbus olarak gündeme oturacak.

Bu tür açmazlar seyahat edenler ve sektör tarafından normalleşmediği sürece turizmdeki eski ivmeye ulaşmamız uzun yıllar sürecek ve işte tam bu noktada virtüel seyahatler önem kazanacak. Özellikle seyahat etme engeli olanlar, fiziksel ve finansal imkânsızlıkları olanlar, çocuklarının dünyayı görmesini isteyip imkanları sınırlı olanlar, öğrenciler, uçak korkusu olanlar bu yeni kavramı çok daha rahat kabul edecekler. Belki de vazgeçilmezleri arasında olacak.

Öte yandan bu tür virtüel gezi örnekleri, fiilen geziye çıkmadan önce gezginler için bir tanıtım niteliği taşıyacak. Karar vermemiş olanların kararını desteklerken belki de farklı bir güzergâha yönelmesine vesile olacak.

Zaman teknoloji zamanı ve turizm ne yazık ki teknolojiye her zaman üvey evlat muamelesi yapan sektör oldu. Oysa mükemmel bir ilişki söz konusu! Bunu zamanında gören firmalar ise şu an sektörde en üst düzeydeler. Belki de Covid-19, teknoloji ve turizm arasındaki bağı kuvvetlendirip bambaşka bir sektör doğuracak: tekno-turizm. Bilhassa Google Arts and Cultures gibi öncü altyapılar sayesinde virtüel seyahatin önü açık ve ulaşması kolay.

Sektör ne yazık ki vahim durumda ve en kısa sürede bir çıkış noktası bulmak zorunda. Şimdiden yaratıcı olan turizmciler farklı arayışlar içerisinde girmiş bulunmakta. İmkânlar dâhilinde yaratıcı çözümlemeler ile hem kendi varlıklarını hem de müşterileri arasındaki o organik bağı korumaya odaklanılacak.

Virtüel seyahat elbette geleneksel seyahatlerin yerini alamaz ancak boş geçirilen zaman için olabilecek en verimli çözümlerden biri. Hayatınızda gitmeyi bile hayal edemediğiniz güzergahların evinizin salonunda, kendi dilinizde bir uzman tarafından canlı olarak size gelmesi, oldukça heyecan verici.

Bu virtüel kaçışlar, gerçek bir seyahat deneyimine kıyasla; yapay, anti-otantik veya ucuz bir alternatif olarak görülebilir. Ancak arttırılan seyahat engelleri, yükselen maliyetlerin son tüketiciye yansıtılması, vize engeli, bu tür sarmal deneyimlerin talibini arttıracaktır.

Oturduğunuz yerden deneyimlenecek 360 derece video-fotoğraf destekli, uzman anlatımlı virtüel seyahatlerin mutlaka alıcısı olacaktır. Bir virtüel gezi içerisinde anlık olarak Hindistan’dan İran’a geçiş yapabilecekken bunun geleneksel bir gezide olabiliritesi, zaman-para kurgusu içerisinde imkânsıza yakın.

Virtüel seyahatlerin biz insanları seyahat etmeye teşvik eden duyguları tetikleyecek en yeni açılım olacağı aşikâr.

Ancak asıl soru biz hazır mıyız?


Bu Makale 02.11.2020 - 11:55:57 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • deniz tüfekçi 19.11.2020 - 10:08

    Hiç kuşkum yok bu tür projeler çok talep görecek.yeterki zengin görsellerle donatılsın güzergahlar.Bir kaç noktaya daha değinmek isterim ama ''Rasputin''e söylemekte yarar var.

  • No name 04.11.2020 - 04:44

    Merhaba, bir süredir birçok etkinliğin online'a taşınmasını riskli buluyorum. Hatta yeni yazımı bu konu çerçevesinde kurguladım. Sizinle aynı fikirde değilim. Bu eğilimlerin robotlaşmaktan farkı olmayacaktır. Seyahat kültürel bir alışveriştir. Bugünkü kimliğimin oluşmasında seyahatlerimin etkisi büyük. Hayatı ekranlardan öğrenemeyiz ayrıca gezilerin online olması durumunda konaklama, ulaşım, yeme-içme gibi sektörler bundan ciddi şekilde etkilenecektir. İnsan sosyal bir varlık, valizimle bir noktadan başka bir noktaya gitmek benim için önemli bir yolculuk. Japonya'yı görmek istiyorum, ekrandan dinleyeceksem belgeseller var, açıp belgesel izleyebiliriz. Selamlar.

  • Nihayet Durukanoğlu 02.11.2020 - 05:06

    Sanki dijital gezilere ışınlanıyoruz yavaş yavaş. Aslında pek de yavaş değil. Hiç yapamam dediğim şeyleri yaparak deneyimledim pandemi sürecinde. Çevrim içi eğitim gibi. Neden dijital gezi olmasın. Yeni seyahat dönemine ilişkin güzel bir yazı. Emeklerinize sağlık ???????????????? Nihayet Durukanoğlu

  • Emin Durağan 02.11.2020 - 12:15

    Mükemmel bir öngörü, mükemmel bir yazı. Kaleminize sağlık Zekeriya Bey

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.