Melik Yetim-Sherwood Breezes Resort Mali İşler Direktörü

2013 nasıl bir yıl olacak?

2013 yılı turizm açısından Türkiye ve rakipleri açısından nasıl geçecek?
 
Bugünlerde otel sahibi, tur operatörü, havayolu şirketleri, tüm iç ve dış tedarikçiler herkes bu sorunun cevabını arıyor. Turizmcilerin kimi çok umutlu, kimi ise tedirgin duyuyor. Tüm oteller yeni sezon için hummalı bir çalışma içerisinde, kontratlar yapıldı ve satışlar bekleniyor.

Hollanda pazarında ilk gelen sonuçlara göre geçen yıla paralel az da olsa artış yönünde bir satış ortalamasının olduğu görülüyor.  Belçika pazarı ise önceki senelere göre artış da ancak bunun temel sebebi rezervasyonlardaki periyot kayması olduğu biliniyor. Nisan sonuna gelindiğinde Belçika pazarının bir önceki seneye göre başa baş noktasında olması bekleniyor.

İşte bu noktada bu iki pazarın tek Türkiye spesialisti Corendon’un rolü ortaya çıkıyor. 2011 Graydon ve 2012 FD Gazelle ödülü ile yatırımcıların dikkatini çeken Corendon’un bu başarıları ile Tur operatörü bünyesine kattığı yeni ortağı Axivate Capital ve sahibi Bas Rasker ile Türkiye dışı destinasyonlarda da söz sahibi olma iddiasında olan Corendon bu sene Türkiye destinasyonunda paket yolcu koltuk sayılarını Belçika pazarında 90.000 ve Hollanda pazarında 350.000 e çıkararak bu iki ülke pazarında Türkiye için lokomotif olma görevini başarı ile sürdürmeye devam edeceğinin sinyallerini de veriyor olacaktır.  

Utrecht fuarında Türkiye standındaki hareketliliğin büyük bir kısmının Türk turizmcilerinin sağladığı bunun haricinde fuara katılan halkın daha çok İspanya, Mısır, Portekiz ve Yunanistan standlarını tercih ettiğini de belirtmek isterim. Antwerp, Brüksel ve ITB fuarları bu senenin nasıl sonuçlanacağına dair daha da fazla ışık tutacaktır.

Bu arada daha önceki yazımda vurguladığım turizmcilerin birlikte çalıştıkları bankaları fuarlara davet etmeleri önerimi tekrarlamak istiyorum.

2013 yılının 2012 ye göre fiyat baskılı bir yıl olacağının sinyalleri rakip ülkelerdeki artışlar ile gün yüzüne çıkmış durumda. Özellikle ekonomik krizle boğuşan Yunan Otelcilerin 2 senedir boş kalan yataklarını doldurmak için fiyatlarda indirime gitmesi, Arap baharından çıkan Mısır’ın Turizm’e hem devlet olarak hem de otelcileriyle ciddi teşvikler vermesi kalite fiyat makasında Avrupalı turizm tüketicisini fiyat farklarındaki uçurum nedeni ile bu ülkelere yönlendirdiği görülmekte. 

Turizm Bakanlığı’nın da önerilerimiz ile bu konuda önceki senelere göre erken davranıp ortak reklam kampanyalarını daha erken başlatma kararı ile şu aşamada gelen sayılarda Türkiye’nin konumunu koruduğunu görüyoruz. Ancak ilerleyen zamanlarda fiyat baskılarının artacağı öngörüsü ile özellikle otelcilerin last minute aksiyonları yerine erken rezervasyon döneminde önlemlerini almalarını ve aksiyon fiyatlarını belli bir kapasiteye kadar last minute yerine bu dönemde kullanmalarını öneriyorum. 

EUR/USD paritesindeki artış beklentisine dayanarak USD/TRY deki seviyenin stabil veya negatif yönde olacağı buna karşın EUR/TRY de paritedeki beklentilere göre artış olacağını öngörmekteyiz. EUR/USD paritesinin 1.35 seviyesinde EUR/TRY nin 2,40-2,43 bandında seyredeceğini paritenin her yukarı yönlü hareketine bağlı olarak EUR/TRY’nin 2,50 sevilerine kadar yükselebileceğini belirtmek isterim. Tüm bunlara bağlı olarak tüm turizmcileri kurdaki hareketlenmelere karşı risklerini ortadan kaldırmak için bütçe kuruna bağlı olarak türev ürünlerini kullanmalarını öneririm.

Tüm Turizm camiasına 2013 yılının bol kazançlı ve kazasız bir yıl olması dileğimle hayırlı bir yıl dilerim.
 
 
 

Bu Makale 22.02.2013 - 21:39:46 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.