Umutlar sonbahara
2015 sezonu sancılı başladı. Otelcinin, acentecinin, esnafın, çalışanların pusulası şaştı. Herkes birbirine soruyor: Ne olacak, işler ne zaman açılacak? Sadece sormakla ve anlam verememekle geçirmemek günleri, yoksa maliyet hanesi şiştikçe şişiyor. Acil harekete geçmek lazım.
Neler oluyordu?
Geçen Kasım ayında Rusya'daki devalüasyon(1) ve hemen akabinde Şubat ayında Azerbaycan'daki devalüasyon (2) uyandırmaya yeterli çalar saat gibiydi. Üstüne Türkiye'de uzun süre doların dalgalı seyir etmesi(3) halkı tedirgin etmeye yetti. Erken rezervasyondan yararlanan tüketicinin yıllardır mağdur edilmesi, Last minute ile aynı şartlarda tatile gittiğini görerek son ana kadar beklemeye yönelmesi (4), son olarak da Genel seçimlerin ön sezona denk gelmesi ve sonuçlardaki belirsizlik (5) talebi daralttı da daralttı.
‘Bedava da olsa birileri gelsin otelimde hareket olsun’ diyecek durumda otelciler var.
Bütün bu alarmlar göz önüne alınıp en baştan yapılması gerekenleri ele alalım. Neticede ne kadar az zararla dönersek kardır.
Fiyat ve Satış politikasının yeniden planlaması : Pazardaki daralmaya paralel hizmet zenginliği ve ürün planlaması yaparak fiyatlarda avantajlı duruma geçilebilir. Bunun için tüm satış kanallarının tekrar tekrar gözden geçirilmesi ve satış partnerleri ile sürekli iletişimde olmak gerekir.
Artık rakiplerin fiyat değişiklikleri ve aksiyonlarını takip ederken daha geniş çaplı coğrafyaya bakmakta yarar var.
Rusya pazarındaki daralmayı telafi etmek için büyük kapasiteli çok kaliteli hizmet veren oteller fiyat silahını kullanmaktan çekinmeyecektir.
Kapasite Planlaması : Sezonun gidişatına göre aşamalı kapasite artırımı ile sezona giriş yapılarak, doluluk projeksiyonuna göre belirli bloklar, katlar, odalar ayrımlı kapasite artışı sağlanır. Böylece işletme, enerji, personel ve genel giderlerde tasarruf sağlanabilirdi.
Tesisiniz 1000 yataklı olabilir fakat böyle kriz dönemlerinde "Ne yapalım şimdi 600-700 yatak otelim var" düşüncesiyle hareket edilebilir. Bu durumda kontenjan Aanlaşmalarının da gözden geçirilmesi ani talep artışlarına göre hazırlıklı olmak gerekir.
Piyasa normalleşme sinyali vermesi durumunda tam kapasiteye geçiş yapılarak oluşan kayıpların telafisi uygun olur.
Sıkı Personel Politikası: Bu yıl en çok yapılan hata, bu konuda yapıldı. Rezervasyonlardaki düşüş nasılsa düzelir diye dikkate alınmadı ve geçmiş yıllarda yaşanan personel sıkıntısı nedeniyle mart ayının ortalarından itibaren kadrolar şişirilmeye başlandı. İşler hesaplandığı gibi gitmeyince iç huzursuzluklar artmaya, maaş ödemeleri gecikmeye başladı. Huzursuzluk neticesinde mayıs ayının ikinci yarısından itibaren işten ayrılmalar ve işten çıkarmalar başladı.
Yönetim ekibinin ve çalışanların sıkı iş birliği : Tesis yöneticisi ve üst yönetim ekibi biraz mesai, biraz enerji artırarak iletişimi sürekli açık tutarak sıkıntılı dönemin üstesinden gelme mücadelesine katılmalı ve bölüm çalışanlarının da sürece dahil edilmesinde fayda görüyorum.
Çok büyük sürprizler olmazsa seçimden önce ve hatta Ramazan ayının sonuna kadar normalleşme görünmüyor.
Sezonun ikinci yarısında telafi şansı olur umudundayım.
Bol kazançlar dilerim.
Sabahattin DUMAN
Bitez Kassandra Hotel GM / BOYD Genel Sekreteri
Not : Bir önceki yazımın yorumlarında bir meslektaşım sitemde bulunmuş ve kendimi hangi yönetici sınıfına soktuğumu sormuş; sadece ilgili yazının yazarı olduğumu belirtmeyi yararlı görüyorum.
Bu Makale 29.06.2015 - 10:20:45 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
Maalesef sezon bitmiş gözüküyor....