Yunanistan turizm sektöründe personel sorunu büyüyor

Yunanistan turizm sektöründe personel sorunu büyüyor

Bu sene 2019 rakamlarını geride bırakarak turizmde yüzde 20 büyüme hedefleyen Yunanistan’da sektör personel sorunundan olumsuz etkileniyor.


Turizm Güncel – Dış Haberler

Yunanistan Turizm Bakanı Vasilis Kikilias, bu yıl turizmde yüzde 20'lik bir artış beklediklerini açıkladı. Gerçekleşmesi halinde Yunanistan, 2019 seviyesini önemli bir farkla geride bırakmış olacak. GSYİH'nin beşte birini oluşturan turizmde bu büyümenin gerçekleşmesi Yunan hükümetine de katkı sağlayacak.

Ancak seyahat ve konaklama sektöründeki personel kıtlığı turizmde görülen yükselişi olumsuz etkiliyor. Şu anda ülkede, oda temizlik personeli, servis personeli ve aşçı gibi pozisyonlarda 80 bin çalışan açığı var.

Küçük işletmeler korku içinde

Çalışan boşluğunun doldurulamaması halinde bazı işletmeler tekliflerini azaltacaklarını açıkladı. Meyhaneler daha az masa sayısı ve daha dar menüye geçmeyi planlarken oteller ise oda temizliği gibi hizmetlerden feragat ederek oda servislerini azaltmayı planlıyor.

Bu durum tüketicilere fazla yansımayacak olsa da işletmeleri finansal açıdan zora sokacak. Özellikle küçük işletmeler bu durumdan olumsuz etkilenecek. Paros Adası Otelciler Derneği Başkanı Mania Abatzi konuyla ilgili, “Çalışan kıtlığı sorunu endişe verici.” açıklamasını yaptı.

Pandemi döneminde seyahat endüstrisindeki iş olanaklarının azalması sonrası iş bulmakta zorlanan kişilerin yıl boyu faaliyet gösteren başka sektörlerdeki işlere geçiş yapması veya bu kişilerin yurt dışına göç etmesi, çalışan kıtlığının asıl sebebi olarak görülüyor.

Mevsimsel işçilerde kalacak yer sorunu

Çalışan kıtlığına ek olarak mevsimsel işçilerle ilgili sorunlar da bulunuyor. Son zamanlarda sektörde topluca imzalanan sözleşmeye rağmen, mevsimsel işçilerin hala sadece 780 euroluk asgari ücret alacak olması söz konusu. Adalarda, bu soruna ek olarak bir de mevsimsel işçilerin tatil dönemlerinde kalacak yer sorunu var. Bu sorun, son yıllarda özellikle Airbnb ve diğer turist turistik amaçlı geçici kiralamalar sebebiyle daha kötü bir hal aldı.

Hükümet, ülkede bulunan Bangladeşli, Mısırlı ve Hintlilere geçici oturma ve çalışma izni vererek iş gücü açığını kapatmayı planlıyor. Ancak otel uzmanları, planlanan bu uygulama konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

Enflasyondaki artışa rağmen 2023'te satışlarda artış yaşanması bekleniyor.

Otel ve restoran sahipleri, maaşların ve çalışma koşullarının iyileştirilmesinin enerji, gıda ve hammadde maliyetlerinin artmasından kaynaklandığını ve bu maliyetlerin artmaya devam etmesi halinde çalışma koşullarındaki iyileşmeye rağmen tüm pozisyonlardaki açığı doldurmanın zor olacağını düşünüyor.

Uzmanlara göre ise, arz ve talep birbirini dengeleyecek.



Bu Haber 26.05.2023 - 08:40:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.