Yapay zeka teknolojisi turizmde dönüşümü başlatabilir

Yapay zeka teknolojisi turizmde dönüşümü başlatabilir

TOBB ve Mastercard iş birliği ile bu yıl ikinci kez düzenenlenen ‘Turizm Konferans’ı, turizm sektörü ile kamu kurumlarından temsilcileri bir araya getirdi. Konferansta, turizimde dönüşümü ancak dijitalleşme ve teknoloji ile sağlanabileceği vurgulandı.


Konferansta, Mastercard 2018’in turizim verileri açıkladı. Bu veriler çerçevesinde turizmin Türkiye ekonomisini kalkındırmada önemli bir payı olduğu vurgulandı. Rapora göre Japon ve Çinli turistler geri döndü. İngiliz ve İsveçli ziyaretçiler Antalya’yı seçti.

Mastercard Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Yiğit Çağlayan, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Davut Çetin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Timuçin Güler konferansın açılışında konuştular. 

HEDEFİMİZ NAKİTSİZ TOPLUM

Mastercard’ın rolünün yurt dışında basılan kartların Türkiye’de harcama yapmaya olanak sağlamak olduğunu söyleyen Yiğit Çağlayan, turizmin Türk ekonomisinin temel taşlardından biri olduğunu ve cari açığın yüzde 40’ını kapatacak güçte olduğunu vurguladı. Türkiye’de nakitsiz toplum hedefinden ve akıllı şehirlerin öneminden söz eden Çağlayan, toplu taşıma araçlarında da kartlı ödeme sistemine geçişin gerekliliğini vurguladı. Türkiye’de 7 şehirde kullanımda olan Toplu Taşımada Temassız Mastercard uygulamasının 8’incisini Ankara’da kullanıma sunulduğunu ayrıca duyurdu.

Açılış konuşmalarının ardından Mastercard Kıdemli Müdürü İsmail Dağgeçen, Mastercard’ın turizme yönelik araştırmalarından elde edilen raporları paylaştığı bir sunum yaptı.

JAPONLAR VE ÇİNLİLER NEVŞEHİR'İ SEÇTİ

Mastercard’ın verilerine göre Almanlar ve Ruslar Türkiye’de bu yıl daha fazla harcama yaptı. İngiliz ve İsveçli ziyaretçilerin tercihi Antalya olurken, Japon ve Çinli ziyaretçiler Nevşehir’i tercih etti. 

Türkiye’nin sağlık, konaklama, kuyumculuk gibi güçlü sektörleri sahiplenme potansiyeline de dikkat çeken Dağgeçen, Türkiye’de ziyaretçilerin yaptığı sağlık harcamalarının yüzde 49 oranında arttığını belirtti. 

Konferans, TOBB Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanı Ozan Acar moderatörlüğünde gerçekleşen “Turizmde Dönüşüm İçin Yeni Araçlar” paneliyle devam etti. TOBB Turizm Meclis Başkanı Osman Ayık konuşmasında 2017’nin Türk turizmi için yükselme yılı olduğunu belirtirken, 2018’in ise turizmin daha verimli bir yıl olduğunu söyledi. 2019’dan ise beklentisinin yüksek olduğuna değinen Acar, doğru stratejiler belirleyip uygulamak gerektiğinin önemine dikkat çekti. 

Turizmin ekonomik boyutlarına dikkat çeken Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi İbrahim Birkan ise hizmet sektörünün Türkiye’de yüzde 64 oranında bir paya sahip olduğunu ve turizme daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini belirtti.

YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİ TURİZMDE DE UYGULANMALI

Türk turizminde ‘her şey dahil’ sistemini başlatan Cem Kınay ise, artık yeni devirlere ihtiyaç olduğunu ve turizmde dönüşümün ancak dijitalleşme ile mümkün olabileceğini söyledi. Yapay zeka, blockchain gibi teknolojileri turizm alanında da kullanmanın gerekliliğinin altını çizdi.



Bu Haber 11.12.2018 - 10:02:00 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.