Valilik: Yürüyemezsin CHP: Hodri meydan

Ankara Valiliği 29 Ekim’de Meclis’ten Anıtkabir’e yapılacak yürüyüşten sonra şimdi de eski Meclis önünden başlayacak yürüyüşe izin vermedi. CHP’liler ise “Yasaklamaya yönelik genelge olursa yırtar atarız” dedi


 
Ankara Valiliği, 20’den fazla demokratik kitle örgütünün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Meclis’ten Anıtkabir’e yapmayı planladığı yürüyüşten sonra, Ulus’taki Birinci Meclis önünde yapılacak alternatif kutlamaya da izin vermeyeceğini duyurdu. Eylemi organize edenler ile katılanlar hakkında gerekli yasal işlemin yapılacağı ifade edildi. 29 Ekim’de Anıtkabir’e yürüyüşe izin verilmeyince kitle örgütleri bu kez alternatif Cumhuriyet Bayramı kutlaması çerçevesinde, ‘Seferberlik Yürüyüşü ve Vatan ve Cumhuriyet için Halk Buluşması’  adı altında yeni bir yürüyüş organize edip çağrı yapmıştı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran da, “O Cumhuriyet mitingi yapılacak” demişti. Ankara Valiliği, dün, Birinci Meclis önünde yapılacak bu gösteriye izin verilmeyeceğini açıkladı. 
 
Kanuna aykırı toplantı
 
Ankara Valiliği, yürüyüşün Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na “açıkça aykırı” olduğunu belirtti. Açıklamada kanuna göre, Birinci Meclis önünde “gerekçesi ne olursa olsun hiçbir eylemin” yapılamayacağı, eylemin “demokrasinin güvencesi altında” olmadığını  vurguladı. Açıklamada ayrıca “Kaldı ki, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşunun 89. yıldönümü Ankara ilinde tüm Ankaralıların katılımıyla engin sevinç ve coşku içerisinde kutlanacaktır” dendi.
 
Valilik “eyleme tevessül edilmesi halinde”  güvenlik güçleri tarafından engelleneceğini ve eylemi organize edenler ile katılanlar hakkında yasal işlemlerin yapılacağını duyurdu.  Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel Çölaşan, “Halkın bayramını kutlaması engellenemez” dedi.  CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın ise yasağın yasal olmadığını söyleyerek, “Bunun için herhangi bir merciden izin almayız. Yasaklamaya yönelik herhangi bir genelge olursa yırtar atarız” dedi. Günaydın, kutlamaya yönelik tüm mazeretleri, “Cumhuriyet karşıtlığı tanımlayacaklarını ve gerekli cevapları vereceklerini” ifade etti.
 
Kılıçdaroğlu’ndan tepki
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da sosyal paylaşım sitesi twitter’daki hesabında, “Dün sırtını işgalcilere verip Cumhuriyetin kuruluşunu engellemeye çalışanlar, bugün Cumhuriyet kutlamalarını yasaklamaya çalışıyorlar” dedi.
 
Bildiriye izin çıkabilir
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, katıldığı bir televizyon programında, sözkonusu kutlama programıyla ilgili olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın Ankara Valiliği ile temasa geçtiğini belirtti. Koç, yapılan görüşme sonucunda, 1. Meclis önünde toplanılarak bir bildiri okunmasına izin verilebileceğini kaydetti.
 
ÇAĞRICILAR KİM?
 
Ortak çağrı yapan kitle örgütleri şöyle: Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası, Ankara Kız Lisesi Mezunları Derneği, Ankara Seymenler Kulübü, Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı, Dil Derneği, Eğitim Sendikası, Engelliler Konfederasyonu, Hacı Bektaş Eğitim ve Kültür Derneği, Kız Teknik Öğretmenler Derneği, Müzik Eğitimcileri Derneği, Tüketici Hakları Derneği, Türkiye Gençlik Birliği, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği, Türkiye Polifonik Korolar Derneği, Ulusal Eğitim Derneği, Veteriner Hekimler Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği.
 


Bu Haber 24.10.2012 - 10:02:18 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.