Sinpaş’ın Kızılbük’teki otel projesi deprem yönetmeliğine uygun mu?

Sinpaş’ın Kızılbük’teki otel projesi deprem yönetmeliğine uygun mu?

Marmaris Kent Konseyi, Sinpaş GYO’nun Marmaris-Kızılbük’teki tartışmalı otel ve devremülk projesine ilişkin dikkat çeken fotoğraflar yayınladı.


33 sene önce Hattat Holding tarafından başlatılan ve yıllar sonra Sinpaş GYO tarafından devralınan Marmaris Kızılbük'teki otel ve devremülk  projesi yıllardır tartışmalara neden oluyor.

Geçtiğimiz sene Mayıs ayında inşaat sırasında patlatılan dinamitlerle gündeme gelen proje bu kez de deprem yönetmeliğine uygun olmadığı gerekçesiyle gündemde.

Ayrıca Sinpaş’ın, otel ve dev devremülk projesinde mahkemenin “ÇED gerekli değildir” kararını iptali sonrası ‘revize’ yaparak yeniden harekete geçtiği, mahkemenin inşaatı durdurma kararına rağmen faaliyetlerine devam ettiği dikkat çekiyordu.

Hattat Holding’in 33 sene önce deprem yönetmeliği yokken inşa ettiği 7 katın üzerine 3 kat daha ekleyen Sinpaş GYO’nun inşaatında temellerin korozyona kaldığı belirtiliyor.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda hasar gören temellerin görsellerini yayınlayan Marmaris Kent Konseyi, karar mercilerinin bu duruma göz yumduğunu ifade etti. Konsey, Marmaris Belediyesi ve Muğla Valiliğine “Sen de “’benim vicdanım rahat’ diyebilecek misin?” diyerek tepki gösterdi.

Konsey’in paylaşımında şu ifadelere yer verildi:

“33 yıl önce (deprem yönetmeliğinin esamesi okunmazken) Hattat Holding tarafından başlatılan Kızılbük otel projesi, Sinpaş GYO tarafından devir alınıp hâlihazırdaki 7 katın üzerine 3 kat daha eklenerek devam ettiriliyor.

Teknoloji çağı malum, her an yeni şeyler keşfediliyor. Bunu idrak edebilmiş toplumlar, en basit tadilat talebinde dahi yapılardaki yönetmeliklere uygun olmayan her kalemin uygun hale getirilmesini şart koşarken, karar mercileri 30 küsur sene önce dikilmiş olan beton yığınına güncel yönetmelikleri dahil etmeksizin +3 kat daha çıkılmasına gözlerini yumuyor.

Mahkemenin vermiş olduğu inşaatı durdurma kararına gözlerini yumanları, yönetmeliklere rağmen bu inşaatın gerçekleştirilmesinde emeği geçenleri, ellerine vicdanlarına koyup; bağımsız, yetkin, profesyonel denetmenler tarafından yapılacak olan güncel yapı denetim belgeleri için harekete geçmeye davet ediyoruz. Bütün uzmanların dikkat çektiği Ege depremi ihtimaliyle, 33 sene önce dikilip deniz kenarında olmanın getirdiği yüksek korozyona maruz kalmış temellerinin bir kısmı ortaya çıkmış metruk haldeki binaya yeni 3 kat eklediğiniz yapınız kıyı yönetmeliği ve deprem yönetmeliği açısından değerlendirilsin. Bugün, bu acıların üzerine değerlendirsin ki katliamın güncel belgesi olsun.

Güncel hangi yönetmelikleri uygun bu yapı? Ya da sadece deniz manzaralı dev bir mezar inşa edilmesine mi izin veriyorsunuz? 20 yıllık binaların yapı denetimlerini başlatacağını söyleyen Marmaris Belediyesi inşaatı devam eden projelerle harekete geçmelisin.”



Bu Haber 17.02.2023 - 08:42:56 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.