Sansaryan Han’ın 5 yıldızlı otele dönüştürülmesine tepki

Sansaryan Han’ın 5 yıldızlı otele dönüştürülmesine tepki

Aralarında Deniz Gezmiş, Alparslan Türkeş, Aziz Nesin, Nihal Atsız, Nâzım Hikmet, Vedat Türkali, Ece Ayhan, Ahmed Arif, Ruhi Su’nun da yer bulunduğu hem sol hem sağ görüşten siyasilerin sorgulandığı, pek çoğunun ağır işkencelerden geçtiği Sansaryan Han’ın 5 yıldızlı otele dönüştürülmesine tepki geldi.


Eminönü’ndeki Eski Emniyet Müdürlüğü binası Sansaryan Han 5 yıldızlı otel oluyor. Sansaryan Han’da işkenceye uğrayanlar, otel yerine hanın Türkiye’nin toplumsal hafızasında bir insanlık müzesi olması gerektiğini dile getirdi: “Oraya tatile gidenler çığlıkları nasıl hissetmez.”

Türk halk müziğinin büyük ozanı Ruhi Su’nun, “En zoru da ‘Tabutluktur!’ Tabutluk mu? Bir insanın çömelerek sığabileceği kadar küçük bir sandık sanki. Ne kolun uzanır ne kafan kalkar. Bir vakit sonra dayanılmaz ağrılar ve uyuşmalar” diyerek tarif etmesinden dolayı ismi tabuluk olarak da bilinen Sansaryan Han’ın 5 yıldızlı otel odasına dönüştürülmesine, orada işkence görenler tepki gösterdi.

35 yıl 5 yıldızlı otel olarak işletilecek

“Tabutluk” olarak da bilinen Eminönü’nde bir dönem Deniz Gezmiş’ten Alparslan Türkeş’e, Aziz Nesin’den Nihal Atsız’a kadar hem sol hem sağ görüşten siyasilerin sorgulandığı eski Emniyet Müdürlüğü binası olan ünlü Sansaryan Han restore edilecek. 27 milyon lira bedel biçilen restorasyonu yapacak şirket, hanı 5 yıldızlı otel olarak 35 yıl işletecek. Cumhuriyet gazetesine konuşan Sansaryan’da işkence görenler binanın otel olarak işletilmesine tepki gösterdiler.

‘’Her kesimden insan orada işkence gördü’’

Yaklaşık bir ay Sansaryan’da kalan ve her türlü işkenceye maruz kalan Julide Aral, Sansaryan’ın Türkiye’nin toplumsal hafızasında bir insanlık müzesi olması gerektiğini dile getirerek her kesimden insanın orada işkene gördüğünü söyledi. Aral, ‘’Ulucanlar Cezaevi’nin müzeye dönüştürüldüğüne dikkat çeken Aral, “İstanbul’da da eski binanın bir insanlık tarihi müzesi olması gerekir. Örnekleri yurtdışında var. Gestapo merkezi Berlin’de bugün bir müzeyse aslında benzer türde bir müze yapılabilir. Oradan sadece solcular geçmemiştir. Farklı gruplar, kişiler de geçmiştir. İstanbul’da, Türkiye’de yaşayan bireyler olarak tarihi geçmişimizin ne olduğunu bilmemiz ve yüzleşmemiz gerektiğini düşünüyorum. Sultanahmet Cezaevi otel oldu. Ben düşünüyorum oraya balayına giden çiftler veya başka kişiler çığlıkları nasıl hissetmez. Mezarlıkların üzerine eğlence merkezleri, düğün salonları yapmak doğru değil” dedi.

‘’Bu tür yerlerin müzeye dönüştürülmesi gerekir’’

Sansaryan işkencehanesinden yolu geçmiş olan Turhan Feyzioğlu ise “12 Eylül 1980 darbesine karşıt bildiri dağıttığım için o dönem öğrencisi olduğum İstanbul Üniversitesi bahçesinde gözaltına alındım ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün bulunduğu Sansaryan Han’a götürüldüm. Tekme, tokat, yumruklarla sürekli dövüldüm. Falakaya yatırıldım. 3 veya 4 gün Sansaryan Han’da işkence gördükten sonra Gayrettepe’deki Siyasi Şube’ye götürüp teslim ettiler... Sultanahmet’teki cezaevini de otel yaptılar. Bu tür yerlerin müzeye dönüştürülmesi gerekir.’’ ifadelerini kullandı.



Bu Haber 20.01.2020 - 10:56:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.