Rixos Sungate'te 100 İngiliz turist zehirlendi iddiası

Rixos Sungate'te 100 İngiliz turist zehirlendi iddiası

Nisan ayında TUI misafiri 30 İngiliz tursitin zehirlendiği ileri sürülen Antalya'nın önde gelen lüks otellerinden Rixos Sungate'te, yeni bir zehirlenme vakasının daha yaşandığı ileri sürüldü. Zehirlenen turistlerin yine İngilizler olması ise akıllarda soru işareti oluşturdu.


Turizm Güncel - Dış Haberler

Rixos Grubunun Antalya'daki otellerinden Rixos Sungate'te TUI müşterisi 100 turistin ağır şekilde hastalandığı ileri sürüldü. TUI'ye karşı yasal işlem başlatma tehdidinde bulunan 14 ailenin avukatı, otelde tatil yapan misafirlerin salmonella, koli basili ve kampilobakter testlerinin pozitif çıktığını açıkladı.

“Küçük kızım ölümden döndü”

BBC'de yer alan habere göre otel misafirlerinden biri, küçük kızının ölümden döndüğünü söyledi. Hastalanan misafirlerden bazılarının hastane masraflarını ödeyen TUI ise önceliklerinin misafirlerin sağlığı ve güvenliği olduğunu belirtti.

“Salmonella testimiz pozitif çıktı”

Mayıs ayının sonunda otele gelen İngiltere'nin Bedfordshire bölgesinden Dominic Brackley, 6 yaşındaki kızının otelde ciddi şekilde hastalandığını söyledi. Ülkelerine döndüklerinde yaptıkları salmonella testinin pozitif çıktığını kaydeden Brackley "Bir noktada gerçekten kızımın öleceğini düşündüm. Ateşini düşürmek için ona buz banyosu yaptırdık. Yiyip içmiyordu ve biz gerçekten endişelendik." dedi.

Nisan ayında da 30 kişi zehirlenmişti

BBC'ye konuşan başka bir tatilci ise 16 kişiden oluşan gruptakilerin zehirlenme ve salmonella nedeniyle hastaneye gittiğini ileri sürdü.

Rixos'un aynı otelinde nisan ayında da zehirlenme haberleri ortaya atılmıştı. Haziran ayında rezervasyonu olan İngilizler, nisan ayında 30 kişinin zehirlendiği olaydan haberdar olduklarını, ancak haziran ayına kadar hastalığa neden olan etkenlerin ortadan kaldırılacağını düşündükleri için rezervasyonlarını iptal etmediklerini belirtti.

“Çok sayıda insan aynı şikayetle geliyordu”

Londra'nın doğusundaki Hornchurch'tan Rixos Sungate'e tatile gelen Anthony Laird otelde bir yemek yedikten sonra 24 saat içinde ateş, terleme, mide ağrısı ve ishal yaşamaya başladığını anlattı. Gittiği tıp merkezinde çok sayıda insanın aynı semptomlarla hastaneye geldiğini gördüğünü ifade eden Laird tüm hastane masraflarının TUI tarafından ödendiğini açıkladı. Laird, İngiltere'ye döndükten sonra Romford'daki Queen's Hospital'de tedavisine devam ettiğini söyledi.

“Çatal, bıçak, tabak ve masalar kirliydi”

BBC, son 3 ayda Rixos Sungate'te tatil yapan 10 misafirin daha benzer şikayetlerle haber merkezine başvurduğunu yazdı. Nisan ayında Manchester'dan ailesiyle birlikte Rixos Sungate'e tatile gelen Liam Garnett çatal, bıçak, tabak ve masaların genellikle kirli olduğunu, tesiste üstü açık servis edilen yiyecekler gördüklerini, hamburgerlerin pişmeden servis edildiğini ileri sürdü. Restoranın etrafında kedilerin dolaştığını, aşçıların yangın çıkışlarında sigara içtiğini, ellerini yıkamadan yemek dağıttığını anlatan Garnett, 5 gün tatil yaptıkları otelde kendisinin ve çocuklarının mide rahatsızlığı yaşadıklarını sözlerine ekledi.

Haberde daha pek çok misafirin otelde yaşadıklarına ilişkin şikayetlerine yer verildi.

Hukuk firmasından açıklama

Aileleri temsil eden 'hukuk firması' Irwin Mitchell'in avukatlarından Jatinder Paul, gördüğü tüm vakaların çok yaygın bir zehirlenmeye ve düşük hijyen standartlarına işaret ettiğini söyledi. Paul "Aynı tesiste ko naklayan birden fazla ailenin aynı korkunç hastalık semptomları göstermesi endişe verici. Doğal olarak, konakladıkları 5 yıldızlı otelde neden hastalandıklarını öğrenmek istiyorlar." dedi.

Turizm Güncel’in notu: İngiliz turist bu konuda sabıkalı

Bilindiği üzere İngiliz turistlerin bu konuda, başta İspanya olmak üzere, turizm destinasyonlarında olumsuz bir imajı bulunuyor. Tatilini bedavaya getirmek veya otellerden tazminat koparmak isteyen bazı İngiliz turistler, bu işte uzmanlaşmış kimi hukuk firmaları aracılığıyla oteller ve tur operatörleri aleyhine yüzlerce dava açıyor. Bu davalar nedeniyle oteller her yıl 10 milyonlarca pound reklamasyon (Turistin dava ettiği tur operatörü sözde mağdurlarla anlaşma yoluna gidiyor ve anlaşma bedelini otellerin alacağından düşüyor) parası ödüyor. Rixos Sungate’te yaşanan olayın gerçek bir zehirlenme mi, yoksa İngiliz turistlerin klasik ‘para koparma’ numarası mı olduğu henüz bilinmiyor.

Öte yandan, aynı anda 1000’den fazla turistin konakladığı bir otelde sadece İngilizlerin zehirlenmesi de kafalarda soru işareti oluşturuyor.

13 kaynak pazarda 10 oteli için TUI ile tek yetkililik anlaşması imzalayan Rixos Grubunun, bu yaz yoğun şekilde İngiliz turist ağırlaması ve bu nedenle bu tip haberlerin sayısının da artması bekleniyor.



Bu Haber 18.06.2023 - 22:09:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Sağlıklı Mutfaklar

    Serdar Sağlamtunç, FCSI 19.06.2023 - 09:38

    Bu tür şikayetlerin giderilmesi oldukça kolay. Sayı üzerinden gidilmesi endişe verici çünkü tek bir misafirin bile rahatsızlanması tesis ve ülke turizmi için zararlı bir haberdir. İşletmelerin bunu dikkate alarak oldukça basit ancak tesis planlanırken ve projelere konması gereken alt yapı tedbirlerinden haberdar olmaları gerekir. Bina bittikten sonra eğer mutfak alanları oluşturulmuş veya zaman içinde gerekli önlemler alınmadan yer değişikliği yapılmışsa gıda zehirlenmeleri oluşabilir. Diğer yandan kötü niyetli müşteri her zaman olacaktır. Bunu göz önüne alarak basit bir HACCP kontrolü ve ISO 22000 uyumluluğu denetiminin bağımsız profesyonel kişi ve firmalar tarafından yaptırılması ve gerekliyse personelin duyarlılık eğitimi programları faydalı olabilir.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.