Ramazan Aslan’dan 2022 değerlendirmesi ve 2023 beklentileri

Ramazan Aslan’dan 2022 değerlendirmesi ve 2023 beklentileri

Ciro ve misafir sayısında 2019 yılını geride bıraktıklarını açıklayan Aska Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Aslan, 2023 yılında ise fiyatları yüzde 15-20 artırdıklarını söyledi.


Turizm Güncel

Aska Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Aslan 2022 sezonunu ve 2023 beklentilerini Turizm Güncel’e değerlendirdi. 2022 yılına ilişkin genel bir değerlendirmede bulunan Ramazan Aslan, bu dönemde maliyetlerin arttığını ve kalifiye personel sıkıntısı yaşandığını anlattı.

“2022 endişeyle başladı”

2022 yılının belirsiz başladığını hatırlatan Aslan “2022’nin başlangıcındaki ilk aylar soru işaretleriyle doluydu. Rusya’da neler olacağı ile ilgili endişe vardı. Ama sonradan baktık ki bu endişe olumlu yönde bize yansımaya başladı. 2022 özellikle üst segmentteki tesislerin yılı oldu. Alt segmenteler temmuz ayına kadar beklemek zorunda kaldılar. Temmuz ayının gelmesiyle beraber piyasa sıkışınca talep alt segmente doğru da kaydı. “ dedi.

“Bu yıl Rusya pazarından ekonomik durumu iyi olan turist geldi”

Bu yıl Rusya pazarından gelen turistin beklenen kapasitenin sadece yüzde 30’u olduğunu belirten Aslan, “2022 normalde yaşadığımız yıllardan daha farklı olarak görünüyor. Çünkü normalde Rusya pazarı devrede olduğunda ilk alt segmentlerle başlar daha sonra üst segmentlere doğru giderdi. Yılın başında Rusya’dan gelmesi beklenen ziyaretçi sayısı 9 milyondu. İlk on ayda Antalya’ya gelen Rus turist sayısı 2 milyon 800 binlerde, 3 milyona doğru gidiyoruz. Bu kapasitenin yüzde 33’lük bir kısmının geldiği anlamına geliyor.  Bu yıl Rusya pazarından ekonomik durumu iyi olan turist geldi. Bu pazarda son yıllara göre hem otelci hem de acenteci bakımından para kazanılan bir yıl oldu.  Parası olan üst segmenti tercih etmeye başladı.” şeklinde konuştu.

“2019’un üzerine çıktık”

Aska Otelleri olarak 2019 yılının üzerine çıktıklarını açıklayan Aslan “Genel olarak 2019 seviyelerine yaklaşıldı ama Aska olarak 2022 hedeflerimizin üstündeyiz. 2019’un da üzerine çıktık. Eğer kaliteden taviz vermiyorsanız misafir sizi bir şekilde buluyor.  Bulunduğumuz bölgeye turist geliyorsa biz pazardaki payımızı hep koruduk ve üstüne koyarak yol aldık. Bundan sonra da böyle devam edeceğiz. 2019 yılına göre karşılaştırdığımızda ciromuz yüzde 20 arttı. Misafir sayısında ise 2019’un altında kaldığımız bir tek yer Alanya oldu. Ama bu bölgede 2019’un yüzde 2-3 de olsa üzerindeyiz.” İfadelerini kullandı.

“Her bütçeye göre hizmet verebiliyoruz”

Alt segmentteki otellerin zorluk yaşadığına değinen Aslan “2022 her ne kadar Türk turizmi için çok iyi bir yıl olduğu söylense de alt segmentelerde sıkıntı olduğunu görebiliyoruz. Alt segmenti bir şekilde yaşatmak gerektiğine inanıyorum. Türk turizminin en önemli özelliklerinden birisi her bütçeye göre tesis sunma fırsatının olmasıdır. İstenilen her kategoriye göre hizmet sunabiliyorsunuz. Bu yüzden alt segmentin güçlendirilmesi gerektiğine inanıyorum“ açıklamasında bulundu.

‘Bizim en büyük silahımız Türkiye’de insanların ödediğinin üstünde hizmet almasıdır’

Yaşanan savaş ve Batılı devletlerin yaptırımları nedeniyle Rusya’da alt gelir grubunun seyahat etmekte zorlandığını vurgulayan Aslan, “Alt segmentteki otellerin sıkıntı çekmesindeki temel sebep Rusya’daki alt gelir grubunun seyahat etmekte sıkıntı çekmesi. Bir diğer neden ise alt segmentteki otellerin istediği rakama satamadığı için hizmet kalitesinde düşüşler yaşanması. Maliyetler çok arttı. ‘Bizim en büyük silahımız Türkiye’de insanların ödediğin üstünde hizmet almasıdır’ diyoruz. Otelci aldığını, verdiğini karşılaştırdığı zaman eğer ödediği aldığından aşağıdaysa tüketici çok bilinçli olduğu için buna müsaade etmiyor. “ dedi.

“Misafirden kısma gibi bir şansınız yok”

Bu yıl personeline üç kez zam yaptığını ve maliyetlerin giderek arttığına dikkat çeken Aslan şu açıklamalarda bulundu:

“Normalde biz personelimize mayıstan mayısa zam verirdik. Bu sene ocak, mayıs ve temmuz aylarında zam verdik.  Yılın başından bu yana dövize bakıldığında artış yüzde 30’larda, personele yaptığımı artış yüzde 100’ün üzerinde. Sadece bu personelde değil, başta enerji ve temel gıda olmak üzere her şeyde dövizin üzerinde artış var.  Bu tabi ki karlılığa yansıyor.

Biz tur operatörleri ile çalışıyoruz. Sadece Türkiye değil tüm dünya tur operatörleriyle çalışıyor. Tur operatörünün karşısına bir yıl sonrası için sözleşmeye oturduğunuzda ve çift haneli bir artış sunduğunuzda tepki gösteriyorlar. Bu durumda dengeyi nasıl sağlayacaksınız? Misafirden kısma gibi bir şansınız yok.  Bu bindiğiniz dalı kesmektir. Keserseniz de düşersiniz. Kaliteden taviz vermeyeceksiniz. Bunun için de yaşıyor olmanız lazım. Yaşamanız için de alt yapıyı oluşturmanız gerekiyor. Piyasa koşullarının dengesini sağlıyor olmanız gerekiyor.

 Bugün ‘yüzde 50 fiyat artışı yapıyorum’ dediğinizde sizin komşunuz yüzde 5 yapıyorsa ortaya dengesizlik çıkıyor.  Bunu tur operatörü zaten kabul etmiyor. Misafir ödediğini fazlasıyla alıyor. Bununla gurur duyuyoruz. Ama bunu karşılayabilmemiz için satış rakamlarını yukarıya taşımak mecburiyetindeyiz. “

“Fiyat dengesini korumak gerekiyor”

Önümüzdeki yıl için fiyat artışı yaptıklarını ama bunun yeterli olmadığını ifade eden Aslan, “Biz önümüzdeki sene için imzalanan kontratlarda yüzde 15-20 arasında fiyat artışı yaptık.  Bu bizim için asla yeterli değil. Bir de şu gerçek var. Biz ‘Türkiye dünyanın en ucuz ülkesi’ diyoruz ama böyle bir şey yok. Böyle bir dünya yok. Piyasa arz-talep dengesine bakıyor. Rakipler eğer misafiri kaybediyorsa bir bakıyorsun onda da fiyatlar oynuyor. Fiyat dengesini korumak gerekiyor. Siz eğer misafirinize sahip çıkmıyorsanız komşunuz el pençe o misafiri almak için bekliyor. Siz 3 aya sezonu sıkıştırıp, ‘bu 3 ayda ne alırsam kar’ derseniz olmuyor zaten.  Eğer siz istikrar sağlayabiliyorsanız her zaman varsınız. “ dedi.

“Tüketiciyi kandırmamamız lazım”

Tüketici güveninin önemine dikkat çeken Aslan, “Erken rezervasyonların düşük olması bizi zorlamıyor. Biz şirket olarak şartlar ne olursa olsun erken rezervasyona verdiğimiz indirimin tekrarını yapmıyoruz. Tüketiciyi kandırmamanız lazım. Bugün yüzde 20 indirim yaptınız diyelim temmuzda da yüzde 25 indirim verirseniz tüketiciyi kandırmış olursunuz. Tüketici indiriminizin gerçek olduğunu biliyorsa siz o talebi alıyorsunuz zaten.  Bu yüzden bizim erken rezervasyonda bir sıkıntımız yok, alınan talebi görebiliyoruz. Bizim tüketicimiz biliyor ki Aska bunu verdiyse bir daha bunun altına satmaz. Öyle bir şey varsa biz zaten tüketiciye iade yaparız.” ifadelerini kullandı.

“Can yoksa canan da yok”

Diğer pazarlara göre iç pazara daha uygun fiyat verilmesi gerektiğini belirten Aslan “Şartlar ne olursa olsun iç pazardaki fiyatlarımız asla Avrupa’dan daha pahalı olamamalı. İç pazarda yüzde 1 de olsa daha indirimli fiyat vermeye çalışıyoruz. Önce can demek lazım. Çünkü can yoksa canan yok. Herhangi bir krizde herkes gidiyor ama iç pazar burada kalıyor.” dedi.

“İngiltere en çok talebin olduğu ülke”

Erken rezervasyonda en çok talep alınan pazarları açıklayan Aslan şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda erken rezervasyonda bize en çok talep gösteren ülke İngiltere. İngiltere pazarı diğer pazarlara göre daha erken rezervasyon alıyor. Bütün tüketiciler çok bilinçli. İngiltere’deki ir misafir daha önce tatile çıktığında ‘Nereden ne alabilirim, ödediğimin üstüne ne koyabilirim?’ diye düşünür. Ama bu konuda mahkemelerde haksız oldukları tespit edildi. Tüketici siz kandırmıyorsanız ve tüketicinin sizi kandırmasıyla da ilgili alt yapıyı oluşturuyorsanız bunu engelleyebilirsiniz.  “

“Misafirin mutlu olduğu kadar çalışanının da mutlu olması gerekiyor”

Misafirin mutlu olmasının çalışanın mutlu olmasından geçtiğine değinen Aslan  “2022 bizim için güzel bir yıldı. Hem çalışan açısından hem misafirlerimiz açısından verimli bir yıldı. 2022’nin en büyük zorluklarından bir personel sıkıntısıydı ama biz bunu çok yaşamadık. Pandemi sonrası misafir sayısı arttı ama personel sayısında o kadar artış alamadık. Türkiye’de özellikle Antalya’da kira artışları hat safhadan. İnsanlar aldıklarının büyük bir kısmını kiraya veremez. Bu 2022’nin eksi notuydu. Gelirin iyi olabilir, misafirin mutlu olabilir ama misafirinin mutlu olduğu kadar çalışanının da mutlu olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“Dünyada çalışan ile ilgili en az sorun yaşayan ülkeyiz”

Aslan, şu anda yaşanan çalışan sıkıntısının 2023 yılında daha artacağına fakat buna rağmen dünyada çalışan sıkıntısının en az olduğu ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, “2023’e baktığımızda personel sıkıntısının artacağını düşünüyorum. Misafirden önce çalışana yatırım yapmak gerekiyor. Misafirin mutluluğunun çalışandan geçtiğini unutmamak gerekiyor. Çalışanının yanında olduğumuzu hissettirmek gerekiyor. Bir çalışanın verimliliği için iş yeriyle kaldığı evin mesafesi en fazla yarım saat olması gerek. Bunun üzerine çıkınca o yol yorgunluğunu ister istemez yanında getiriyor. Kira fiyatları nedeniyle çalıştığı yerden 30-40 kilometre uzakta yaşıyor. O kadar mesafeden geldiği zaman nasıl verim alınabilir? Bunlar çok hassas ve üzerinde çalışılması gereken noktalar. Biz bugün dünyada çalışan ile ilgili en az sorun yaşayan ülkeyiz.” açıklamasında bulundu.

“2015’ten bu yana Türk turizmi sadece 3 yılı iyi geçirdi”

2023’ün güzel bir yıl olacağını söyleyen Aslan, “Sektör öyle bir sektör ki;  misafiri konaklatmadan, faturasını vermeden o misafir bizim misafirimiz diyemiyoruz. En ufak bir şeyden etkileniyor. Ama diğer sektörlere göre en çabuk toparlanan bir sektör. Dolayısıyla şu andaki verilere baktığımızda 2023’ün güzel bir yıl olacağını görebiliyoruz. Ama bunu yaşamadan bir şey söylemek çok doğru değil. Ama ilk veriler gayet güzel. En azından bir akış var, bir sorgu var. 2015’den bu yana baktığınızda Türk turizmi kaç yılı iyi geçirdi? 2018, 2019 ve 2022. Biz çok çabuk unutuyoruz bazı şeyleri. 8 yılın sadece 3 yılı iyi geçmiş. 1 yıl iyi gidince herkes yeni tesis yatırımı yapıyor, gayet güzel. Ama elimizdeki tesislerinin kalitesini yukarı taşımakla ilgili çaba sarf etmemiz gerekiyor. Tesislerimiz eskiyor.” İfadelerini kullandı.

“Güncel kalmazsanız kaybedersiniz”

Artan maliyetler karşısında ayakta kalabilmek için güncel kalmak gerektiğini vurgulayan Aslan, “Bütün maliyetleri çok yakın takip etmek gerekiyor. Ticaret yapınca kar da zarar da kardeştir. Ama hep zarar ile yaşama şansın yok. Siz nerede kar, nerede zarar ediyorsunuz? Yılın sonunda total nedir? Bütçeler sizi nereye getiriyor? 2021 yılında 2022 Nisana kadar aldığımız bütçeleri birçok kez revize ettik. Şu anda 2023 yılıyla ilgili bütçe yapılıyor. Çok güncel kalmak gerekiyor. Kalmadığınız sürece kaybediyorsunuz. Kaybetmemek için de her konuda güncel kalmak gerekiyor “ şeklinde konuştu.



Bu Haber 02.12.2022 - 15:14:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.