Otelcilerin isyanı: Böyle bir sezonda yüzde 62 zam olur mu?

Otelcilerin isyanı: Böyle bir sezonda yüzde 62 zam olur mu?
Otelciler korku filmi gibi geçen sezonda acentelere ve tur operatörlerine verilen destekler gibi, konaklama sektörüne de destek beklediklerini ifade ediyor. Turizm sektörünün çok önemli bir parçası olduklarını ifade eden Kemerli otelciler, özellikle son dönemde geçtiğimiz yıla göre yüzde 62 oranında artışı ile dikkat çeken su fiyatlarının indirilmesini istiyor.

 
Ukrayna ve Rusya pazarlarında ağır bir krizin yaşandığına dikkat çeken otelciler, hükümet sorunu ve artan terör olaylarının sektörü iyice zora düşürdüğünü ifade ediyorlar. Otelciler, tur operatörlerine sağlanan desteğin otelcilere de sağlanması gerektiğine dikkat çekiyor. Kemer Tanıtım Vakfı (KETAV) Başkanı ve Ulusoy Tatil Köyü Genel Müdürü Volkan Yorulmaz ile KETAV Başkan Yardımcısı ve Majesty La Mer Art Genel Müdürü Ülkay Atmaca konu hakkındaki görüşlerini paylaşıp, destek beklediklerini ifade ettiler.
 
VOLKAN YORULMAZ: O KADAR ZOR BİR SEZON GEÇİRİYORUZ Kİ...
 
KETAV Başkanı ve Ulusoy Tatil Köyü Genel Müdürü Volkan Yorulmaz çok kötü bir sezon geçirdiklerini ifade ederek, “Sezonun durumu ortada. Rus pazarının durumu ortada. Son olaylar nedeniyle Avrupa zaten kesildi. Bununla beraber yaşadığımız hükümetin suya ve atık suya yaptığı zamlar ortada. Bu kadar zor bir sezonda oturup çözümler ve turizmi daha iyi ileriye nasıl taşırız diye konuşmak yerine hep yaşadığımız zor günleri konuşuyoruz. Bu zor günlerde gereken desteği göremiyoruz. Allah yardımcımız olsun. Maalesef iyiye giden bir şey yok. Ama her şeye rağmen ümidimizi yitirmedik. Türkiye bu tip konuları aşan, her zaman üstesinden gelen bir ülke. Dolayısıyla ileriye ümitle bakıyoruz.
 
BÖYLE BİR SEZONDA YÜZDE 62 ZAM OLUR MU?
 
Suya indirim beklediklerini de söyleyen Yorulmaz, “Buradan gelecek bir indirim kararı ie içimize su serpilecektir. Tabii ki su indiriminin bizim turizmimizi kurtaracak hali yok, bunu biliyoruz. Bizim aslında daha büyük işleri konuşuyor olmamız lazım. Ancak, böyle zor bir sezonda yüzde 65’e yaklaşan zamlara gerek var mıydı? Oturup konuşmak lazım. Tabii ki büyüklerimiz bunu daha iyi biliyorlardır, gereken hesabı kitabı yapmışlardır. Herkes çok çok konuşuyor. Artık konuşmayı bırakıp, bir takım hamleler yapıp harekete geçmemiz gerekiyor. Sonuç ve harekete geçme zamanında kimse ortada yok. Bence zaman o zamandır”dedi.
 
'GEÇEN SENENİN YÜZDE 25 ALTINDA KAPATACAĞIZ'
 
Herkesin iyi kötü, bir şekilde otelini doldurduğunu da söyleyen Volkan Yorulmaz, “Burada önemli olan şu; kaliteli fiyattan mı dolduruyorsun yoksa dolduramıyor musun? Tabii ki dolduramıyoruz. Bu yıl, geçen senenin nerdeyse yüzde 25 daha altında kapatacağımız bir yıl olacak. Bu da uzun vadede böyle devam ederse ciddi sıkıntılar anlamına gelecek. Zaten yavaş yavaş dökülmeler başlıyor. Hepimiz takip ediyoruz. Rusya, uçak pazarını eylül ayında yüzde 30 daha daralttı. Zaten dar giren Rusya, eylül ayında daha da daraltıyor ve uçakları fiyat ve sezon avantajını da gözeterek daha çok Mısır’a kaydırıyor. Avrupa zaten çok ürkek bir pazar. Türkiye’nin şu durumunda akış neredeyse sıfıra indi. Hepimiz iç pazara dayanmış durumdayız. Önümüzde bayram var. Bununla birlikte biraz toparlanacağına inanıyorum. Ancak maalesef taşıma su ile değirmen dönmüyor. Bizim radikal kararlar alıp, radikal bir takım işler yapmamız lazım. Bunun için de harekete geçmek gerekiyor. Artık birlik olup nereye gidiyoruz, ne yapıyoruz bu oyun planını konuşmamız lazım. Bir plan görmedik ama inşallah bu günler de geçecek”dedi.
 
'EN AZINDAN BU KONUDA DESTEK VERSİNLER'
 
KETAV Başkan Yardımcısı ve Majesty La Mer Art Genel Müdürü Ülkay Atmaca ise, özellikle son dönemde geçtiğimiz yıla göre çok pahalı bir su ödemesi yaptıklarını ifade ederek, en azından bu konuda bir indirim beklediklerini söyledi. Atmaca konu ile ilgili şu görüşlerde bulundu:
 
2.15'E KULLANDIĞIMIZ SUYU ŞU ANDA 3.50'YE KULLANIYORUZ
 
“GATAB’da daha önce de suyu pahalıya tüketiyorduk. Büyükşehir yasası ile GATAB’ın kapanmasının ardından ASAT’a geçmesi ile birlikte kullandığımız su ucuzlamıştı. Ama ardından kısa bir süre sonra Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin encümen kararı ile bu rakam çok yükseldi. Şu anda yaklaşık yüzde 62’lik zamla su ödemesi yapıyoruz. 2.15’e kullandığımız suyu şu anda 3.50’ye tüketiyoruz. Birkaç sivil toplum örgütü bu konuyu daha önce gündeme getirdi ama bir sonuç çıkmadı. Bu kadar kötü giden bir sezonda en azından bu konuda bir destek bekliyor ve suyun ucuzlamasını bekliyoruz. Bununla ilgili birçok çağrımız oluyor. Sezonun bu kadar dibe vurduğu, fiyatların ve gelen turistin çok çok gerilerde olduğu bir sezonda bu kadar yüksek su parası ödemek ne kadar mantıklı, tartışılır diye düşünüyorum. Konaklama sektörünün can çekiştiği şu günlerde acentecilere ve tur operatörlerine verilen desteğin, konaklama sektörüne de farklı şekilde verilebileceğini düşünüyorum. Suya indirim, personel prim oranlarında indirim gibi.” (Halil Öncü)


Bu Haber 16.09.2015 - 10:21:50 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Serkan YAMAN 22.09.2015 - 10:10

    Değerli Yöneticiler, su fiyatlarının yüksek olması Bodrum ve Gümbet içinde geçerlidir. Kullandığımız suyu şu anda KDV dahil 6,50 tl ye alıyoruz. Buda yetmezmiş gibi debisi çok düşük, çoğu zaman dış firmalardan kamyonlarla su çekmek zorunda kalıyoruz. Belediyeler hizmet çoğu zaman pahalı dahi verememektedirler. Bu konuda acil çözüm bularak sesimizi yükseltmek hepimizin ortak amacı olmalıdır. Sevgi ve Saygılarımla

  • Sadun ALP 16.09.2015 - 12:33

    Değerli arkadaşlarım,su fiyatlarına yapılan zammın gecektende cok yüksek olduğu kanısındayız.Bizler İzmir-Selçuk-Pamucak Bölgesindeki oteller olarak 2010 yılında 1.60 TL almış olduğumuz suyu şu anda KDV dahil 8.75 TL ye alıyoruz.Yılda yaklaşık olarak 1 Milyon TL üzerinde su parası oduyoruz ve buda bizlerin giderlerini olumsuz olarak etkiliyor.Yıllardır enflasyonun % 7-8 seviyelerinde olduğunu dusundugumuzde yapılan zamların gerçektende hak ihlaline sebebiyet verdiğini düşünmedende geçemiyoruz.Canı yanan firmalar,işletmeler ve kuruluşlar şimdi sesini çıkarıyor,daha önceki yıllarda her ortamda dile getirmiş olduğumuz bu fahiş fiyat uygulamasından vazgeçilmesini ve biz Turizmcilere destek olunması içinde Hükümetin bu konuya cil olarak el atmasını temenni ediyoruz.Şayet sesimizi duyurmamız ve birlikte hareket etmemiz gerekirsede bu konuda yalnız olmadığınızı bilmenizi ister,sevgiler ve saygılar sunarız.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.