Meslek adabına uymayan otelciyi cezalandıracak bir yapı yok

Meslek adabına uymayan otelciyi cezalandıracak bir yapı yok
SİDE TUDER Başkanı Cengiz Haydar Barut, Turizm Güncel'e verdiği özel röportajda, otelcilerin herhangi bir yasası olmamasına isyan etti: Otelcilerin herhangi bir yasası olmadığı için meslek adabına aykırı hareket eden otelciyi cezalandıracak bir yapı yok. Bakanlığın bu konuda yaptırımları oluyor ama bir otelin yıldızı kaldırıldığı zaman o otel belediye belgesiyle çalışmaya devam edebiliyor. Buna dur denilmeli


TurizmGüncel

Turizmin bölgemizde çok hızlı geliştiğini anlatan Cengiz Haydar Barut, bu gelişmelerin getirdiği bazı sıkıntıların yaşandığını ancak şu anda Manavgat'ın yaklaşık 160 bin kişilik yatak kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük turizm destinasyonu olduğunu anlattı. Son yıllarda yerel yönetimlerin örnek çalışmalarıyla birlikte bölgedeki alt yapı sorunlarının da ortadan kalktığını ifade eden Barut,  "Bölgemizdeki alt yapı birliğimiz MATAB, Türkiye’nin en iyi çalışan alt yapı birliği olarak çok iyi bir performans sergiliyor. Arıtmalarımız, çevre düzenlemelerimiz, su sorunumuz, çöp sorunumuz neredeyse yok denecek kadar az. Bir tek Kızılağaç Bölgemizde bir miktar su sorunumuz var onu da, en kısa zamanda çözeceğiz. Alt yapı sorunları çözülmüş, örnek gösterilen bir beldeyiz. Bunun semeresini de alıyoruz. Ama alt yapı sorunlarımız çözüldüğü ve örnek bir belde olduğumuz için de hızla yatak kapasitemiz artıyor. Geçtiğimiz yıl 2011 yılında dokuz adet yeni tesis bölgemizde hizmete girdi. 2012 yılı içinde sekiz tane daha tesisimizin hizmete girmesini bekliyoruz. Nerdeyse her yıl 10 bin yatak Side-Manavgat bölgesine ilave ediliyor. Bununla birlikte oluşan alt yapı sıkıntılarını da hep birlikte çözemeye çalışıyoruz" dedi.
 
2011'de Side Manavgat bölgesine gelen turist sayısının 4 milyonu geçtiğini ifade eden Barut, "Antalya bölgesine gelen turist sayısının yaklaşık % 35’lik bir bölümünü Side-Manavgat Bölgesinde ağırlıyoruz.  2012 yılı içinde tüm haberleri alıyor ve değerlendirmelerimizi yapıyoruz. 2012 yılının, 2011 yılından kötü olacağını sanmıyorum. Ama bu dış etkilere de bağlı olacaktır. Bizim içeride yaşadığımız herhangi bir problemimiz yok. Ama dünyadaki ekonomik kriz, Avrupa’daki gelişmeler, Kuzey Afrika’daki gelişmeler, diğer destinasyonlardaki gelişmeler 2012 sezonuna etken olacak. Bu etkenler doğrultusunda ne kadar artış olur, bunu söylemek biraz erken ama 2012 için dikkatli olmamız lazım, ama büyük bir sıkıntı olacağını sanmıyorum" diye konuştu.
 
 RUS PAZARINI MART AYINDA KONUŞALIM
 
Geçen yıl Kuzey Afrika’daki gelişmelerden dolayı Rusya’dan ekstra bir yolcu aldıklarını anımsatan Barut, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Rus pazarı zaten son dakika hareket eden bir Pazar. Ne kadar önceden bilgi alsak da, Rus pazarını mart ayından itibaren konuşmakta daha fayda olacağını düşünüyorum. Rus pazarında da aynı çıkış ivmesinin yaşanacağına inanıyorum. Side-Manavgat Bölgesi için Avrupa pazarı her zaman iyi. İskandinav Pazarında artışlar yaşanıyor. İngiliz pazarında bir takım sıkıntılar var. Orada da çok dikkatli hareket ediyoruz. Ancak Avrupa Pazarı, bizim bölgemiz için her zaman en önde gelen pazarımız. Avrupa ve Rus pazarının Antalya için eşit miktarda devam edeceğine inanıyorum. Yeni pazarlarda gelişmeler var. Özellikle Side Bölgemiz için İskandinav Pazarı önemli bir etki yaratıyor. İngiliz pazarındaki artış geçtiğimiz yıllardaki artış kadar olmayabilir. Ama ben İngiliz pazarında eksilme olacağını tahmin etmiyorum. İngiltere pazarında son dakika satışlarında dahi bile olsa 2011 yılının üzerinde kapatacaktır. Ben buna inanıyorum. İngiliz Hükümetinin aldığı bir takım ek vergiler, bir takım değişik uygulamaları duyuyoruz. Tabi bununla bizim dışımızda gelişen etkenler. Ama ben bunlara rağmen İngiliz pazarının 2011 rakamlarını koruyup, bir miktarda olsa üstüne çıkacağına inanıyorum.
 
"Önümüzdeki günlerde döviz kurları ne olacak, yurt içindeki fiyat artıları ne olacak, birtakım ek vergiler gelecek mi, bir takım vergi kolaylıkları olacak mı? Tabii ki para kazanmak bunlardan geçecek. Ama her ne olursa olsun bu yıl inanıyorum ki, 2012 yılında Türk Turizmcisi ve Türk Turizmi para kazanacak!"

OTELCİYİ CEZALANDIRAN BİR YAPI YOK


Türkiye'de derneklerin yaptırım gücü olmadığını öne süren Barut, bu konuyla ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi:

"Biz yıllardır bunu söylüyoruz. Bütün esnafların odaları ve birlikleri var. Biri hata yaptığında ceza kesecek bir yer var. Otelcilerin herhangi bir yasası olmadığı için meslek adabına aykırı hareket eden otelciyi cezalandıracak bir yapı yok. Bakanlığın bu konuda yaptırımları oluyor ama bir otelin yıldızı kaldırıldığı zaman o otel belediye belgesiyle çalışmaya devam edebiliyor. Bu nedenle kısa süre içerisinde konaklama sektörünün yasasının çıkması lazım. ALTİD, SİDE - TUDER, AKTOB, GETOB ve TÜROFED gönüllü birlikleridir. Bunlara isteyenler üye oluyor ve yönetimi beğenmeyenler ayrılabiliyor. Ortada herhangi bir yaptırım ceza-i müeyyide yok. Bu nedenle bir an önce sektörün yasayı koşması lazım. Turizm Bakanımız da bu konuyla ilgili ve bizlere çok yardımcı oluyor. Umarım bu dönemde yasanın çıkacağını umuyoruz."

 


Bu Haber 03.02.2012 - 20:46:13 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • AHMET PARK 04.02.2012 - 02:26

    TİCARET ODALARININ FAALİYETLERİNDEN ÇOK MU MEMNUNSUNUZ ? YASASI VAR , MECBURİ ÜYELİK VAR ? NE FAYDA SAĞLADI BU GÜNE KADAR SİZLERE ? BU DEVİRDE STK OLARAK SAĞLAYAMADIĞIN BAŞARIYI DEVLETTEN BEKLEMEK ARTIK DEMODE BİR FİKİR.BAKANLIK BELGELİ TESİSLER NİSPETEN BİR DENETİME TABİİ TUTULUYORLAR.PEKİ SEKTÖR SİZCE DEVLETİN BÜROKRATINDAN DAHA İLERİDE DEĞİL Mİ ? O BİLE ARTIK BİR YERE KADAR İŞE YARIYOR.NE DEMİŞLER ZORAKİ GÜZELLİK OLMAZ .....

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.