''Bu yıl Almanya’dan en fazla 1 milyon turist gelir''

''Bu yıl Almanya’dan en fazla 1 milyon turist gelir''
Bentour Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Uğur, 2020 yılında Türkiye’nin Almanya pazarında geçen yıl ancak yüzde 35’ine ulaşabileceğini söyledi.

TÜRSAB TV’de yayınlanan ‘Turizm Gazetecileri Soruyor’ programına konuk olan Bentour Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Uğur, hem Tükiye turizmine hem de Almanya pazarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Oteller mutlaka açılmalı

Misafirlerin gelip gitmeye başladığını ancak otellerin hala kapalı olduğunu belirten Kadir Uğur, ‘’Rezervasyonlarda artış var. Almanya tarafından belirsizlikler başladı. Üç dört gündür Antalya'daydım. Dün döndüm İstanbul'a. Antalya'da otelciler tesislerini açmaya cesaret edemiyorlar. Oteller açılmadığı müddetçe havayolu şirketleri gidiş gelişlerini durdurmak zorunda kalırlar. Birkaç otelciyle tesislerini açmaları için konuştum. Rezervasyon alabilmek için otellerin açık olması gerektiğini söyledim. Soft bir açılış yapın dedim. Bazılarını ikna ettim bazılarını edemedim. Onlarda da avans yatırıp da yakmayalım durumu var. Ama Almanya, İsviçre, Hollanda ve Avusturya'dan turist almak istiyorsak otelleri mutlaka açmamız lazım" diye konuştu.

Bakan Ersoy çantasını alıp Avrupa’ya gitmeliydi

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koronavirüs tedbirleri kapsamında ciddi hazırlıklar yaptığını ancak bunu Avrupa’ya anlatamadığını belirten Kadir Uğur, ‘’Türkiye'de Turizm Bakanlığı beklemediğim kadar güzel işler başardı. Ortaya çok güzel şeyler çıktı. İspanya, Yunanistan gibi rakiplerimiz pandemi paniği içinde bu çalışmaları yapamadı. Sağlık Bakanlığı da güzel tedbirler aldı. Fakat biz Türkiye'nin koronavirüs salgınına karşı ortaya koyduğu başarıyı Avrupa'ya zamanında duyuramadık. Eğer bu çalışmayı zamanında duyursaydık Türkiye lehine zamanında bir kamuoyu oluşturmuş olacaktık. Bu sayede Avrupa'da hükümetler ne derse desin kamuoyu buna inanmayacaktı. Ama şimdi başladık çok geç oldu. Keşke bu çalışmalara 1.5, 2 ay önce başlamış olsaydık. 'Biz bunları yaptık bunları yapıyoruz, ölü sayımız nüfusumuzun aynı olduğu Almanya'nın yarısı' diye anlatabilseydik. Keşke Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy 1.5, 2 ay önce çantasını alıp yurt dışına gelseydi konuşsaydı basın toplantısı yapsaydı. Büyükelçiler ve Avrupa basın temsilcilerinin Antalya'da katıldığı toplantı Haziran sonuna doğru yapıldı. Bu geç bir toplantıydı.’’ ifadelerini kullandı.

Bakan Berlin’e gitseydi bu savaşı yüzde 70 kazanırdık

Kültür ve Turizm Bakanı’nın Berlin’e gitmesi durumunda Türkiye’nin bu savaşı yüzde 70 kazanmış olacağını ifade eden Kadir Uğur, bakanların yüz yüze ikna konuşmasının mutlaka sonuç vereceğini ileri sürdü. Uğur, ‘’Almanya 'Ülkeye dönenleri karantina da tutacağız' diyor. Ama oğlum Bentour Genel Müdürü Deniz Almanya'dan Türkiye'ye gitti geldi ne test soran var ne de karantina. Bild muhabirlerini Türkiye'ye gönderdik dönüşte hastaneye götürüp test yaptırdık. Ama muhabir daha sonra aradı. 'Keşke yaptırmasaydık testi ne ne soran ne eden var dedi. Esasında bu uygulama lehimize. Fakat Almanya'nın duyurduğu 'Gidersen 14 gün evde kalırsın şeklinde'. Bunları aşmamız lazım’’ dedi.

Uğur, değerlendirmelerinin devamında şunları söyledi:

İspanya ve Yunanistan bunu yapamayacak

Almanya'da Türk turizmininin en büyük destekçisi Almanya'da yaşayan Türkler. Onlar gelecekler, rezervasyonları var. Uçağın kârlı uçabilmesi için yüzde 70 doluluk lazım. Bunu İspanya, Yunanistan ilk başlarda sağlayamayacak. Uçaklar zararla uçacaklar. Ama bizim uçaklar uçuşların başladığı 10 Haziran'dan beri yüzde 70-80 dolulukla uçuyor. THY'yi ben ikna ettim. Türkiye'yi görmek isteyen çok insan var dedim. Gerçekten de açtılar uçaklar dolu dolu gidip geliyor.

Esas handikap otellerin açılmaması

Tur operatörlerinin şu an esas handikapları Türkiye'deki otellerin açılmaması. Oteller çok eskiden beri yanında çalıştırdığı iyi personeline zaten maaşını veriyor.. O zaman her katı açmasın ama bir katı açsın. Büfesini 100 yemekli yapmasın, 10 yemekli yapsın. Güzel bir servis koysun. 20-30 oda gibi düzenlesin. Böylece Türkiye'ye gelmek isteyen tatilcilere otel yok demeyelim.

Mehmet bey her şeyi biliyor. Buna rağmen insanların görüşmeye bilgi alışverişine ihtiyacı var. Hayat çok çabuk değişiyor. Burada oturuyorsanız Almanya'yı orada olduğu gibi göremiyorsunuz. Bakanımız tecrübelerine dayanarak bir takım güzel işler başardı. Mesela Turizm Tanıtım Ajansı'nı kurdu. Ama Ajansın çalışmalarıyla ilgili sektörün haberi yok. Bizim haberimiz yok Ajans'ın çalışmalarından. Avrupa'daki Türk tur operatörleri olarak bizim de Ajans'ta dertlerimizi anlatacağımız bir koltuğumuzun olması lazımdı. Burada iletişimsizlik var maalesef. Birlik, beraberlik içinde çalışmaya ihtiyacımız var.

İsviçre’den kredi aldık

Bentour olarak Türkiye'yi bedava satmayız. Fiyatı kırıp da üç yıl sonra iflas edecek bir firma değiliz. Bu sayede de her krizde ayakta kaldık. Devletten diğerlerinin aldığı gibi 30 milyon euro da almadık. Bize buradan bir şey gelmedi. Bakanımız 3 milyon euro kredi açalım dedi ama şartları ağır geldi biz de İsviçre hükümetinin koltuğunun altına girdik onların yardımıyla rahat bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Acenteleri rahatlattık

Bizim ana müşteri mercimiz olan özellikle Almanya'daki acentelerin yok olma sürecine girme riskleri var şu anda. Almanya'da halen 10 bine yakın seyahat acentesi var Bunlar önceden müşterilerden parayı alırlardı sonra bize 14 gün kala verirlerdi. Biz kışın likitide sıkıntısı çekerken onlar avans bolluğu içinde olurdu. Ne olduysa 90'lı yıllardan sonra oldu. Bu durum değişti. Charter uçuşlar kalktı. Acentelere güven azaldı. Acente iflasları oldu. Avantaj tur operatörlerinin eline geçti. Rezervasyon seyahat acentesine yapıldığı zaman müşteri biz tur operatörüne direkt yüzde 20'sini veriyor. Seyahat acentesinin kışın gelen rezervasyonlardan hiç bir geliri yok. Böyle bir krizde gelince çok zor durumda kaldılar. Baktık acentelerin yüzde 50'si gidecek. Biz de duruma müdahil olduk. Acentelere' Aldığımız avansın yüzde 50'sini size veriyoruz' dedik. Acentaları rahatlattık.

Türkiye’nin Avrupa’da tanıtımı yok

Avrupa'da ekonomiler zayıflıyor. Fakat Almanya'nın, Hollanda'nın, İsviçre'nin birikimleri çok o birikimlerden yiyecekler. Bir de cepte kalan paraları çok. Evet maaşları düştü ama salgın döneminde harcayacak yerleri de yoktu ki. Yapılan bir araştırmaya göre bu dönemde Almanya'da 112 milyar euro tüketicinin cebinde kalmış. İsviçre'de 11 milyar euro harcanmamış. Avrupalılar sokağa çıkamadı, yemeğe gidemedi. Seyahat etme özlemleri var. Bu paralar seyahate akacak durumda. Keşke Türkiye'nin bu dönemde Avrupa'da iyi bir tanıtımı olsa. Şu anda Almanya, Hollanda, İsviçre, Avusturya basınını takip ediyorum. Türkiye'nin reklamı yok buralarda. Reklamın esasında şimdi olması lazım.

Bu yıl ancak 1 milyon Alman turist gelir

Almanya'da her şeyin normale dönmesi Türkiye'ye seyahatlerinin önünün bu dönemde açılması durumunda bu ülkeden Türkiye'ye yönelik turist akışının ne kadar olabileceğine yönelik soruyu cevaplandıran Uğur, " Alman pazarı hemen açılsa bile bu yıl 2019'un en fazla yüzde 30-35'ine ancak ulaşabiliriz. Yani 1 milyon Alman turiste ancak ulaşabiliriz bu yıl. İstediğimiz turizm hareketleri 2021 Mayıs ayından önce başlamaz" dedi.




Bu Haber 24.06.2020 - 21:00:33 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.