İşte Turizm Şurası'nın ardından atılması gereken 7 adım

İşte Turizm Şurası'nın ardından atılması gereken 7 adım
Mercan Turizm'in sahibi Cüneyt Mengü, Ankara'da düzenlenen III. Turizm Şurası'nın ardından atılması gereken 7 adımı yazdı.


Turizmin büyüme, işsizlikle mücadele ve dış ticaret açığının kapatılmasında son derece önemli bir enstrüman olduğunu belirten Mercan Turizm'in sahibi Cüneyt Mengü, III. Turizm Şurası'nın sektörün tüm bileşenlerini bir araya getirdiğini ifade etti.

Mengü, kendisinin de komisyon üyesi olarak katılım sağladığı Turizm Şurası'nın ardından neler yapılması gerektiğine ilişkin şunları söyledi:

- Uluslararası turizm endüstrisinin ana hedefi yurtdışından ülkeye gelecek turist sayısının yanı sıra elde edilecek tuizm gelirini de arttırmaktır. Türkiye turizmi 2015’e kadar normal seyrinde cereyan eden artışlar neticesinde dünya sıralamasında mukayeseli üstünlük sağlamıştır. Ancak 2016 yılı gelen turist sayısı bakımından 4 sıra gerileyerek 10. sıraya,  gelir bakımından ise 9. sıradan gerileyerek 17. sıraya gerilemiştir.  Bu durumda her şeye rağmen 2023 için 50 milyon turist 50 milyar dolar gelir hedefi mutlaka gözden geçirilmelidir. Aksi takdirde daha sonraki yıllarda ülkemiz dünya sıralaması içinde çok gerilerde kalabilir.



- Yeni üretilecek turizm politikaları çerçevesinde Türkiye’nin yeni bir hamle dönemine başlamasının gerekli olduğu konusu şurada detaylı bir şekilde vurgulanmıştır.

- Turizm endüstrisinin temelini ulaşım ve konaklama sektörleri oluşturmaktadır. Bu 2 sektör arasındaki koordinasyon ve aksiyon görevini tur operatörleri ve seyahat acentaları gerçekleştirmektedir. Dolayısıyla bakanlığın öncelikle bu 3 sektörle ilgili olarak komisyon raporlarını dikkatle inceledikten sonra diğer komisyon raporlarını ele almasının daha uygun olacağı kanısındayım.

- 1618 Sayılı Yasa'nın bugünkü haliyle Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 hedeflerine ve teknolojide yaşanan gelişmelere uyum sağlayamadığı bir gerçektir. Yasa mutlaka revize edilmeli ve özellikle turizm taşımacılığı yasası düzenlenmelidir.

- Turist getiren acentelere, özellikle ölü sezonda turist getiren acentelere, verilen uçak desteğinin 6 bin dolardan 9 bin dolara çıkartılması çok olumlu bir gelişme olmakla beraber; seyahat acentaları getirdikleri resmi döviz miktarlarıyla orantılı bir şekilde teşvik edilmeli ve aynı destek farklı kriterler altında ulaşım ve konaklama sektörlerine de uygulanmalıdır.

- Türkiye turizminin eksik yanları arasında yeni turizm ve sanal stratejik planların hazırlanması, uluslararası markalaşma, imaj ve algı operasyonuyla projelere dayalı tanıtım etkinlikleri mutlaka desteklenmelidir.

- Şura toplantısında 8 bakan ile gerçekleştirilen oturuma atfen Dışişleri Bakanlığı da dahil olmak üzere bu bakanlıkların üst düzey yetkililerinin katılımıyla bir koordinasyon kurulu oluşturulması ve aralıklı dönemlerde durum değerlendirmelerinde bulunulması yararlı olacaktır. Benzer bir koordinasyon kurulu şurada yer alan komisyon başkanları tarafından oluşturulmalı ve bu kurul en az 3 ayda bir genel bir durum değerlendirmesi yapmak üzere bir araya gelmelidirler. 


Bu Haber 13.11.2017 - 13:52:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.