İş Bankası’na ufuk açtı, Doğu Avrupa ve Balkanlar’ı gözlüyor

Doğu Avrupa ve Balkanlar’ı gözlüyor İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince 2009’a göre daha olumlu geçmesini bekledikleri 2010 yılında Türk bankalarının yurtdışındaki fırsatları değerlendirdiklerini söyledi.


İŞ Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türk bankalarının, Yunanistan, İtalya ve İspanya’daki gelişmelere bakıldığında Balkanlar ve Avrupa’nın doğusundaki ülkelerde fırsat aramak için nedenleri olduğunu söyledi. İş Bankası’nın da yurtdışındaki fırsatlarla ilgilendiğini ancak şu an için ciddi bir aksiyon içinde olmadığını kaydeden Özince şöyle devam etti: “Balkanlar hep yakın ve iş yapılabilir görünmekle beraber, Avrupa’nın doğusundaki ülkeler, Yunanistan, Avusturya, İtalya gibi ülkelerin bankalarının çok yoğun girdiği pazarlardı. Fırsat kolladığımız kesin. Fırsat kollamak için nedenler var. Bunlar birkaç ay öncesine kadar yoktu. Yunanistan, İspanya ve İtalya ile ilgili gelişmeler bunu tetikleyebilir.”
3’e alıp 5’e satmak için değil
Söz konusu pazarlara geçici girilmeyeceğini de belirten Özince şunları söyledi: “Dişimizden tırnağımızdan artırdığımız sermayeyi boş yere harcamayız. İfade ettiğimiz coğrafyanın mevzuat yönünden de avantajları var. Ben Türk bankalarının bu piyasalarda yabancı sermayenin Türkiye’de yaptığı gibi majör alımlara gireceğini tahmin etmiyorum. Milyar dolarlık alımlar olmaz. Perakende bankacılığını o ülkelere en iyi sokabilecek bankalarız, bankayız. Gittiğimiz bir ülkeye 3’e alıp 5’e satmak için değil, o ülke insanına bankacılığı, sermaye piyasalarını öğretmeye gideriz.”
Kârlılık bir şey değil
İş Bankası’nın 2009 performansını değerlendirerek 2010 yılı beklentilerini anlatan Özince, ekonomiyle ilgili beklentilerinin olumsuz olmadığını, 2010’un göreceli daha olumlu yaşanacağını söyledi. Özince şunları söyledi: “2010’un en önemli konuları, yine üretim ve istihdam. Bunlarda iyileşme gerçekleşmedikçe bankacılık sektöründe geçtiğimiz yıllarda en önemli unsur olan büyüme de gerçekleşemeyecek. 2009 yılında çok iyi rakamlarla açıklanan karlılık başlı başına hiçbir şey ifade etmiyor.”
Aktifler büyümeli
Bankacılık sektöründe aktiflerin yüzde 14 büyüdüğüne değinen Özince, “Bunun son derece zayıf bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Aktiflerin yüzde 14 büyümesi bizim açımızdan bir sorundur. Bunun mutlaka daha güçlü artırılması lazım. Aksi takdirde Türkiye ne kadar mükemmel yönetilirse yönetilsin, motoru küçük bir taşıt aracı gibi performans gösteremeyecektir. Daima sığ piyasalarıyla uluslararası yatırımcılar, büyük giriş çıkışlar hep sıcak gelecektir, kaynar  gelecektir. Dolayısıyla bankacılık sektörünün de sermaye piyasalarının da büyümesi en önemli hedef olmalıdır” şeklinde konuştu.

Yurtiçinde tahvil ihracına ihtiyacımız yok, uluslararası piyasalarda zaten yapıyoruz

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) bankaların tahvil ihracına izin vermemesi konusunda Ersin Özince’nin görüşleri şöyle: “Sektör iyi yönetiliyor. Bir anlık politikalarla beğenerek veya beğenmeyerek sektörün otoritesini ve devleti değerlendirmek doğru değil. Bankacılık bir miktar tutucu olması gereken bir sektör.” İş Bankasının da tahvil ihracına  ihtiyacı olduğunu söyleyen Özince şöyle devam etti: “BDDK’nın uygun görüşüyle uluslararası piyasada tahvil ihracı yaptık, yapıyoruz da. Yurtdışında yeni tahvil ihracı için şu an bir gelişme yok ama piyasalar uygun olursa düşünürüz. Yurt içinde ise ihtiyaç yok.”
Özince, “BDDK, çok güzel sınav verdiği için çok polemik olmasını arzu etmiyorum. Türkiye’de bankacılık sektörünün, eğer bu konuda piyasa oluşacaksa reel sektöre öncelik vermesi yerinde olur kanaatindeyim. Türkiye’de bu piyasalar ne kadar gelişirse ekonominin motoru, mali sektörü de o kadar büyümüş olacak. Bu konuda zamanı geldiğinde her türlü değil iznin, yönlendirmenin de yapılacağına tereddütüm yok.” 

İş Bankası için kayıp Vakıfbank için kazanç

ERSİN Özince İş Bankası Balmumcu Şube Müdürü Süleyman Kalkan’ın Vakıfbank’a Genel  Müdür olması ile ilgili şu yorumu yaptı: “Bizim için çok önemli kayıp, Vakıfbank için de  çok önemli kazanç. Balmumcu şubesi, şubeler sıralamasında en üstte olan şubelerden biri, Kalkan da çok uzun yıllar bankanın birçok biriminde görev yapmıştır. Keşke  kalsaydı derim. Ama gittiği de önemli bir görev. Ümit ederim başarılı olur.”

Sektörün avukatı değiliz, kredi talebi var da vermedik mi  

BANKALARIN reel sektörü desteklemediği eleştirileriyle ilgili olarak Ersin Özince, şu görüşleri dile getirdi: “Bu tür tartışmalarla bizim hiç ilgimiz yok. Bankacılık sektörünün de  avukatı değiliz. Kredi talebinde çok ciddi daralma var, talep var da biz mi vermedik” dedi. Özince, “Bizi körü körüne rekabet yaparken görmeyeceksiniz. Sağlıklı istikrarlı politikalar izleyeceğiz. Ben kredi vermeye istekliyim. Kredi var, şu anda da var. Ama krediyi hak etmek için kredibilite gerekiyor. Konut kredilerinin toplam krediler içindeki payının artmasını bekliyoruz ama KOBİ kredilerinin payın düşmesini de beklemiyoruz. Ancak KOBİ’ler, bünyelerini güçlendirmeliler.”

10 yılda aktifleri 23 kat büyüdü

İş Bankası’nın aktif büyüklüğü son 10 yılda enflasyondan arındırıldığında 4 kat büyüdü.
Kredilerini 27 kat, mevduatını 22 kat artırdı.
Geçen yıl yüzde 16 artırdığı aktiflerin toplamı 113 milyar 223 milyon TL’ye ulaştı.
2009’da özkaynaklarını ise yüzde 43 artırarak 13 milyar 494 milyon seviyesine çıkardı.
Bankanın geçen yıl toplam mevduatı da 72 milyar 177 milyon seviyesinde gerçekleşti
2009’da toplam kredileri 2008’e göre yüzde 2 artarak 48 milyar 335  milyon liraya ulaştı.
Geçen yıl net karını yüzde 57 artırarak 2 milyar 372 milyon  liraya çıkard.
62 yeni şube açtı, 2 bin 500 kişiyi işe aldı.
2010’da da asgari 60 yeni şube açmayı ve 1000 kişiyi işe almayı planlıyor.
Geçen yıl ücret ve komisyon gelirleri   yüzde 4  arttı.


Bu Haber 01.04.2010 - 08:07:52 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.