Bankacılık sektörü istihdamda lider

Bankacılık sektörünün net dönem kârı 2009 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 50.9 oranında artarak 20 milyar lira düzeyine ulaştı.


Bankacılık sektörünün net dönem kârı 2009 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 50.9 oranında artarak 20 milyar lira düzeyine ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Finansal Piyasalar Raporu’nda bankacılık sektörünün en fazla istihdam yaratan sektör olduğu belirtilirken, şu bilgiler aktarıldı:
Finans sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların sayısı 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3.4 azaldı. Toplam personel sayısı 2009 yılında bir önceki yıla göre küçük oranlı bir bir artış gösterirken bankacılık sektörü en fazla istihdam yaratan sektör oldu.

Tasarruf sahiplerinin mevduat ve katılma hesaplarını artırma eğilimlerini sürdürdü. Fakat kredi ve kredi kartı müşteri sayılarında durağan bir seyrin olduğu dikkat çekti. Sermaye piyasalarında işlem yapan müşteri sayısındaki artış, söz konusu piyasalarının derinleşmesi açısından olumlu oldu. Finans sektörünün toplam aktifleri 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12 arttı. Bankacılık sektörü finans sektörü içinde yüzde 80’lik ağırlıklı payını korudu. Finans sektörünün karının yüzde 90’ından fazlası bankacılık faaliyetlerinden kaynaklandı. Sigortacılık ve reasürans şirketlerinin kârlarında 2009 yılında ciddi bir küçülme yaşandı.
Sektörün özkaynakları arttı, yüksek borç ödeyebilirlik kapasitesi devam etti.
Sınırlı kur riskine sahip sektörde, karlılık rasyoları 2009 yılında artış gösterdi. 2009’da bankacılık sektörünün dönem net karı, geçtiğimiz yıla göre yüzde 50.9 oranında artarak 20 milyar lira düzeyine ulaştı. (Habertürk)


Bu Haber 14.04.2010 - 08:28:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.