Bakanlık geri adım attı: Acentelerden TGA payı alınmayacak

Bakanlık geri adım attı: Acentelerden TGA payı alınmayacak

Seyahat acentelerinden TGA payının alınmamasının gündem de olduğu açıklandı.


Turizm Güncel

2019 yılının temmuz ayında kurulan ve kurulduğu günden bu yana turizmle ilgili tüm şirketlerden ciro üzerinden değişik oranlarda ‘pay’ alan TGA’nın, seyahat acentelerini muaf bırakmasının gündemde olduğu açıklandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Danışmanı Bedirhan Bayka, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Seyahat Acentalarından alınan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ( TGA ) katkı payının kaldırılması Bakanlığımızın gündemindedir.” dedi.

TGA eleştirilerin odağındaydı

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) kurulduğundan beri başta, TÜRSAB olmak üzere, çok sayıda turizm örgütünden şirketinden eleştiriler alıyordu. Eleştiler daha çok, verginin ciro üzerinden alınması, toplanan paraların iç turizmin desteklenmesinde kullanılmaması ve mükerrer vergi (Aynı yolcu için hem tur operatörünün, hem hava yolunun, hem havalimanının, hem seyahat acentesinin ve hem de otelin pay ödemesi) üzerinde yoğunlaşıyordu.

TÜRSAB’ın TGA’daki temsilcisi ne olacak?

Bilindiği üzere TGA’da yönetim kurulu üyelerinden birini TÜRSAB üyeleri genel kurulda seçerek gönderiyor. Şu anda TGA’da TÜRSAB’ı İbrahim Halil Kalay temsil ediyor. Seyahat acentelerinin TGA payından muaf tutulması durumunda Ajans yönetimindeki TÜRSAB üyesinin gelecek dönemde olup olmayacağı ile ilgili bir bilgi bulunmuyor.

Bedirhan Bayka: Henüz net bilgi yok

Turizm Güncel'in telefonla ulaştığı Bedirhan Bayka, konunun yeni gündeme alındığını, bundan sonraki sürece ilişkin şu anda net bir bilgi olmadığını kaydetti. Seyahat acentelerinden aidat alınmaması ile ilgili TÜRSAB'a da yazı gönderildiğini ifade eden Bedirhan Bayka, acentelerden TGA payı alınmaması durumunda TGA'daki TÜRSAB temsilcisinin ne olacağı konusunda da bir netlik bulunmadığını söyledi.

Mete Vardar aday olmuştu

Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, TGA’da seyahat acentelerini temsil etmek için aday olduğunu açıklamıştı. Vardar’ın adaylık açıklamasının bir bölümü şöyleydi:

“Önce ben diyen bir zihniyetin bu ülkeye bir faydası olmaz. Biz bir bütünün parçalarıyız. Hep birlikte güçlüyüz, hep birlikte varız. Dolayısıyla biz TGA’ya katkı sunulmaması değil, seyahat acentelerinin tamamının en doğru şekliyle temsil edilmesinin taraftarıyız.

Kaybettiğimiz zamanı ya da israf ettiğimiz kaynağı geri getirmek mümkün değil. Ancak, geleceği hep birlikte şekillendirme fırsatı bizlerin elinde. Turizmin kalbinin daha sağlıklı atabilmesi için tıkanan damarları artık açalım. İşte buradan hareketle ben Mete Vardar olarak, siz değerli acenteci dostlarımın teveccüh ve desteği ile TGA’nın yeni döneminde adayım. Burada acentelerimizin haklarını korumak, sesini daha güçlü duyurmak için var gücümle çalışmaya hazırım.”

“TGA’ya değil, onun mevcut yapısına karşıyız”

TGA uzun bir süredir TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya taradından da sert bir şekilde eleştiriliyordu. TGA’ya değil, onun mevcut yapılanmasına itiraz ettiklerini belirten Bağlıkaya, “Konaklamadan ortaya çıkan gelir bir dizi faaliyetin sonuçlarından sadece bir tanesi. Seyahat acentesi ve tur operatörleri faaliyetleri sebep konaklama geliri ise neticedir. Tur operatörü, seyahat acentesi turist getirmezse konaklama birimleri nasıl gelir elde edecek? Otel cirolarının yüzde 80’i tur operatörleri ve acenteler tarafından sağlanıyor. Bakan bey ‘Turizmde acentelerin payı yüzde 5’tir’ dedi. Bunu kabul etmek mümkün mü? Bu yanlış hesaba bakarak TGA’nın yönetimini ve icra kurulunu belirlemek tamamen hatalı.15 kişiden 9’u otelci. Halbuki ülkeyi acenteler ve tur operatörleri pazarlar. Otelci kendi otelini, bilemediniz bulunduğu destinasyonu pazarlar. Kapadokya’daki bir otelcinin yurt dışında Gaziantep’i tanıttığını gördünüz mü? Kaldı ki, madem bir kurumu en çok parası olan temsil edecek, o zaman Hazine Bakanlığını en çok vergi veren, bankaları en fazla mevduatı olanlar yönetsin.” diyerek TGA’nın mevcut yapısına ilişkin eleştirilerini dile getirdi.” eleştirisini getirmişti.

İYİP TGA’yı kapatacağını açıklamıştı

Geçtiğimiz eylül ayında TÜRSAB Genel Merkezine bir ziyaret gerçekleştiren İyi Parti heyeti, seyahat acentalarının ciroları üzerinden alınan payla finanse edilen TGA’nın yapısındaki hatanın ve harcanan yüksek rakamlara rağmen ülke tanıtımına hiçbir katkı sağlanmadığının kendilerince de bilindiğini açıklamıştı. Heyet, hazırladıkları eylem planında, TGA’nın kapatılmasının da olduğunun altını çizmişti.



Bu Haber 04.10.2022 - 09:36:56 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.